Klausimas. Kelis kartus per mėnesį nusiperku karšto rūkymo lašišos. Ar toks maisto produktas, kaip rūkyta žuvis, labai kenkia sveikatai ir jo apskritai vertėtų atsisakyti? Deivis.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Žuvis savaime yra labai vertingas maisto produktas. Bet labai svarbu, kaip ji yra paruošta vartoti, kaip pagaminta. Mat net patį sveikiausią produktą galima sugadinti, pagaminus ji netinkamai. Maisto produktų rūkymas - tai maisto gamybos technologinė operacija, kai maisto produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos (buko, alksnio ir kt.) dūmais. Tokio proceso metu maisto produkte susidaro tam tikros medžiagos- policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (pvz., benz(a)pirenas, benz(a)antracenas, benzo(b)fluorantenas ar chrizenas), galintys pakenkti žmogaus sveikatai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dažnas rūkytų maisto produktų vartojimas gali padidinti virškinamojo trakto auglių susidarymo riziką.
Prieš valgant rūkytus maisto gaminius, reikėtų pašalinti jų paviršių (nevalgyti žuvies odelės), nes didžiausia kenksmingų medžiagų koncentracija kaupiasi būtent rūkomo produkto paviršiuje.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.