Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Limfodrenažinio masažo regiono moterys važiuoja į Vilnių ... arba lieka sirgti(2)

2011-10-03 20:30:00

„Turi būti labai turtingas, kad leistum sau sirgti“, - taip sako viena moteris, panorusi likti nežinoma, Plungės sergančiųjų onkologinėmis ligomis asociacijos „Mano lemtis“, narė, kurios šeimos finansiniai resursai neleidžia jai gydyti limfostazės. Tam reikalingas specialus masažas, kurio nė vienas specialistas neatlieka vakarų regione. Žemaitėms tenka vykti į Vilnių, tad tokio gydymo kaina smarkiai išauga – prie mokamų paslaugų dar tiek pat tenka pridėti kelionės ir pragyvenimo išlaidoms.

 

„Turi būti labai turtingas, kad leistum sau sirgti“, - taip sako viena moteris, panorusi likti nežinoma. A. Kubaičio nuotr.

 

 

 

 

Klaipėdoje toks neatliekamas

Prieš vienuolika metų pašalinus krūtį, kurioje buvo suvešėjęs piktybinis navikas, plungiškė, kuriai vienoje rankoje išsivystė limfostazė, nepuolė iš karto važiuoti pas specialistus į sostinę. Iš pradžių limfodrenažinį masažą jai atliko vienas Klaipėdos specialistas. Deja, šis masažą atliko specialiu aparatu ir vieno seanso metu nepataisomai sugadino ranką. „Nutrūko rankos raumuo, - pasakojo moteris „Vakarų Lietuvos medicinai“. – Iš tiesų tokiems ligoniams, kaip aš, tokį masažą reikia atlikti tik rankomis. O tokio niekas Klaipėdoje neatlieka. Jei rankiniu būdu - tik galūnėms, bet nesvarbu, kad limfostazė tik rankoje ar kojoje, reikalingas viso kūno masažas, išjudinantis viso organizmo limfosistemą. Aptikau, kad Palangoje atliekamas toks masažas visam kūnui, bet paskambinus paaiškėjo, kad tik specialiu aparatu“.

Plungiškės teigimu, dar šį rudenį sveikatos centras „Gemma“ Vilniuje rengė specialius kursus. Reikalingus 850 Lt vienai Plungės masažistei surinko pati asociacija „Mano lemtis“ ir išsiuntė ją į sostinę. Moteris nepraranda vilties, kad galbūt joms būtiną paslaugą turės šalia savo namų. „Argi Sveikatos apsaugos ministerija negali tokių pinigų skirti darbuotojams apmokyti? Argi jai (SAM) tai didžiuliai pinigai?“ – klausimus kėlė pašnekovė.

Moters teigimu, negydoma limfostazė komplikuojasi į dramblialigę. Jei pašalinta krūtis – ši liga galinti išsivystyti rankoje, nes operacijos metu pašalinami ir pažastyje esantys limfmazgiai, kiaušidžių vėžiu sirgusioms moterims dramblialigė gresianti kojoje. „Vieną moterį pažįstu, kurios viena koja tokio storumo, kad ją jau reikia vilkti. Ji niekada nedėvi kelnių, nes tokių paprasčiausiai nėra, vilki tik sijonus iki žemės. Ji ir neslepia neturinti lėšų gydytis, - pasakojo „Vakarų Lietuvos medicinos“ pašnekovė. – Mano pačios dešinė ranka už sveikąją storesnė 18 cm. Rūbų nėra nusipirkti, viskas mezgama, siuvama, nekalbant jau apie tai, kad esu nuolat stebima kitų. Dirbu mokykloje, tad stengiuosi nešioti visokias skraistes, šalikus“.

Pusantro tūkstančio nepakanka

Už vieną, taip reikalingą procedūra - limfodrenažinį viso kūno masažą rankomis - moteriai tenka mokėti po 62 Lt Vilniaus universiteto Onkologiniame institute. Plungiškė išsiaiškino, kad dar vienoje sotinės įstaigoje atliekamos tokios procedūros, bet ten dar brangiau įkainotos. Vienas seansas kainuoja apie 90 Lt. Tiek prašoma „Baltijos ir Amerikos klinikoje”.

Vieno kurso metu iš viso reikalinga atlikti 10 procedūrų, tad už visą masažų kompleksą plungiškei tenka sumokėti per 600 Lt. Tačiau tai ne visos išlaidos. Už pigiausią nakvynę dar tenka mokėti po 30 Lt už naktį, o dar ligonei juk reikia ir pavalgyti. „Į

pusantro tūkstančio litų nesutelpu“, - atviravo moteris. Negana to, grįžusi iš reabilitacijos plungiškė ir algą gauna ženkliai mažesnę – juk prieš tai būna išsiėmusi biuletenį. „Tad ką uždirbu, tą atiduodu, - guodėsi. - Juk tokie masažai reikalingi kas trys mėnesiai, tad jau kurį laiką ir nebevažiavau. Todėl ranka taip ir sutino. Be to, tenka pirkti ir elastinę rankovę. Sergant limfostaze tenka gydytis visą gyvenimą“.

Reabilitacija – tik turtuoliams?

Kaip ir daugelis likimo seserų, kurioms pašalinta krūtis, mūsų pašnekovė jaučia ir psichologinį diskomfortą, apgailestaudama, kad valstybė nekompensuoja ir krūties rekonstrukcijos operacijos. „Viena iš mūsų, verslininko žmona, turi pinigų, tad už 7 tūkst. Lt pasidarė operaciją ir dabar yra labai laiminga, jaučiasi pilnavertė moteris. Iš tiesų už tokią pat sumą reikalinga atliekama ir antra operacija – reikia suformuoti ir krūties spenelį, bet ji šios nebesidaro. Sako: „Man ir taip gerai. Vis tiek jau galiu nueiti į pajūrį, apsirengti maudymosi kostiumėlį“. O mums, neturinčioms vienos krūties, uždarytas ir paplūdimys, ir pirtis“.

Krūties šalinimo operaciją ištvėrusioms moterims tenka dėvėti ir labai brangius apatinius. Pašnekovės teigimu, už specialią liemenėlę ji mokėjusi net 250 Lt, tačiau per metus ir tokia „brangenybė“ susidėvėjusi. Prie visų išlaidų prisideda ir 400 Lt už krūties protezą, kuris, priklausomai nuo kokybės, įmanomas nešioti ne daugiau dvejus metus, arba tik vienerius. „Protezai turėtų būti kompensuojami, bet, kiek mums tenka išgirsti, pinigai už juos mums bus sugrąžinti tik tuomet, jei ligonių kasos turės pinigų. Tačiau dar nė vienos moters nepažįstu, kuriai būtų šios išlaidos kompensuotos, - liejo apmaudą moteris. – Bet visa tai dar galima būtų ištverti, o štai limfodrenažinis masažas – neišvengiamai būtinas, nes be jo ranka tinsta. Gerai, kad išoperuojamas auglys, bet kai garsiai kalbama, kad Lietuvoje medicina nemokama – visiška netiesa. Reabilitacija visai nekompensuojama, jei nori ir jei gali – turi už ją mokėti pats. Mūsų šalyje turi būti labai turtingas, kad leistum sau sirgti“.

Reabilitacija kompensuojama!

„Vakarų Lietuvos medicina“ su klausimu apie (ne) kompensuojamus krūtų protezus ir specifinį limfodrenažinį masažą kreipėsi į Klaipėdos teritorines ligonių kasas.

 

"Tikrai žinau, kad tokios paslaugos teikiamos Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, „Lorna“ medicinos centre, Kuncų ambulatorinėje klinikoje, Klaipėdos sveikatos priežiūros centre“,- teigė D. Zelenienė

 

 

 

 

Čia specialistai, išgirdę klausimus, vienas po kito žurnalistę jungė vis su kitu pašnekovu, kol pokalbis pagaliau pavyko su Kontrolės ir ekspertizės vyriausiąja specialiste Diana Zeleniene. Pastaroji paaiškino - reabilitacinės procedūros kompensuojamos iš karto po krūties operacijos. O po vienuolikos metų? „Esant komplikacijoms – limfostazei, irgi kompensuojamos kinezioterapijos, fizioterapijos procedūros, masažai“, - teigė D. Zelenienė. Dar sykį patikslinome, kad be reikalo nenudžiugintume tiek metų vargstančių su savo ligomis plungiškių - ar tai reiškia, kad keturis kartus per metus reikalingą limfodrenažinį masažą apmokėti turi ligonių kasos?

Moteris išsamiai paaiškino: „Jei neįmanoma taikyti ambulatorinės reabilitacijos, pavyzdžiui, moteris gyvena kaime, tuomet šeimos gydytojas jai turi duoti siuntimą reabilitologo konsultacijai, o šis, jei mato būtinybę, nusiųs pacientę ar kinezioterapijai, ar elektros procedūrai, ar masažui. Šios paslaugos, esant limfostazei, yra apmokamos. Taip pat, kaip jau minėjau, po krūties šalinimo operacijos vieną kartą metuose kompensuojamos medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugos“.

Gal specialistė žinanti, ar Klaipėdoje atliekamas limfodrenažinis viso kūno masažas rankomis ir vakarų regiono moterims visai nėra būtinybės važinėti į Vilnių stiprinti sveikatos?

„Tikrai yra, - patikino pašnekovė. – Yra daug tokias paslaugas teikiančių ir privačių klinikų. Tikrai žinau, kad tokios paslaugos teikiamos  Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, „Lorna“ medicinos centre, Kuncų ambulatorinėje klinikoje, Klaipėdos sveikatos priežiūros centre“.

Grožio klinikų paslauga

Deja, kad ir kaip optimistiškai nuteikė teritorinių ligonių kasų specialistė, skambučiai į kiekvieną iš jos minėtų įstaigų vilčių neteikė, net ir prieštaravo D. Zelenienės išsakytoms mintims. Kaip paaiškėjo, Kuncų ambulatorinėje klinikoje tokie masažai atliekami tik su specialia aparatūra, kurios po karčios patirties šitaip vengia mūsų šnekintoji plungiškė. O KJL vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, jog limfodrenažinis masažas paprastai atliekamas grožio klinikose, o jo vadovaujamoje įstaigoje jie dažniausiai atliekami kojoms, retkarčiais – ir rankoms. „Tačiau tokios procedūros pas mus atliekamos labai retai – tik tais atvejais, kai po operacijų sunkiai gyja žaizdos, opos, esant veninei stazei, - kalbėjo J. Sąlyga. – Neįmanoma visų paslaugų sutelkti vienoje įstaigoje. Kaip matyti, toks masažas – dar neišarta dirva privačioms klinikoms“.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centras taipogi neteikia minimos paslaugos. Beje, kaip portalui tvirtino minėtųjų gydymo įstaigų atstovai, niekada nė į vieną iš jų nėra kreipusios moterys, sergančios limfostaze ir pageidaujančios minimos procedūros. Vieninteliame „Lorna“ medicinos centre aptikome grožio terapeutę Jurgitą Luotienę, jau šešerius metus atliekančią būtent tokį masažą, kokio ir ieško plungiškė – limfodrenažinį visam kūnui rankomis. Deja, ši specialistė tokią procedūrą atliekanti tik norinčioms atsikratyti celiulito klientėms. Moteris netgi sutriko, išgirdusi, kad analogiškų jos teikiamoms paslaugų ieškoti vakarų regiono moterys vyksta ieškoti net į Vilnių ir kad po šios publikacijos, labai gali būti, ji galinti sulaukti pliūpsnio naujų klienčių. „Moterys po krūties pašalinimo operacijos į mane nėra kreipusios ir abejoju, ar mano atliekamas masažas tokiais atvejais tinkamas“, - nedrąsiai kalbėjo J. Luotienė.

Moteris sakė, jog tam, kad išdrįstų masažuoti limfostazės varginamas moteris, turėtų jei ne pagilinti žinias, tai bent pasižiūrėti, kaip tai atliekama, kad įsitikintų, ar jos naudojama technika tam tinkama.

Taigi, klaipėdietės, plungiškės ir visos mūsų regiono moterys, regis, iš tiesų neturi pasirinkimo – arba apleisti limfostazės gydymą, arba leisti savo ir sutuoktinių pinigus kelionėms bei procedūroms Vilniuje. Nors pastarosios, kaip aiškėja, lyg ir turėtų būti kompensuojamos.

 Ligita Sinušienė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų