Šaltą žiemos vakarą, po sunkios darbo dienos, sušildyti gali ne tik šiltos šlepetės, židinio liepsna, bet ir puodelis juodosios arbatos su kardamonu ir pienu.
Paruošti tokią arbatą visai nesudėtinga. Reikės juodos arbatos, kardamono sėklų, pieno, cukraus (skaniau su ruduoju, bet jei neturite, tiks ir paprastas baltasis), galima įdėti keletą gvazdikėlių, kvepiančiųjų pipirų žirnelių, cinamono lazdelę. Užsikaiskite puode vandens tiek, kiek norite paruošti puodelių arbatos. Įberkite juodosios arbatos. Kai užvirs, įmeskite kelias kardamono sėklas, nepadauginkite, geriau paragauti ir, jei aromatas silpnokas arba nejaučiamas, tik tada pridėti papildomai. Spalva turėtų įgauti raudoną atspalvį. Įpilkite pieno pagal skonį. Palaukite, kol užvirs. Įdėkite cukraus. Perkoškite ir mėgaukitės vakaro ramybe bei šiluma...
Kardamono arbatos poveikis organizmui – visokeriopas. Tradicinė ajurvedos medicina tikina, kad kardamonas padeda virškinimui, nuo vidurių pūtimo, spazmų, virškinimo sutrikimų. Kardamono arbata gydomas nuolatinis pykinimas ir vėmimas. Ji turi detoksikuojančių savybių, padeda turintiems problemų su astma, bronchitu, peršalimo ir plaučių ligomis. Ramina ir atpalaiduoja.
Kardamonas – nendrinio imbierinių šeimos augalo pluoštinės ankštys ir jose esančios sėklos. Kardamono sėklos bręsta ankštyse ištisus metus, bet skirtingu laiku, dėl to gali būti renkamos tik rankiniu būdu, po vieną, atrenkant nevisai sunokusias, kol šios sunokusios nesprogo ir neišbarstė brangių sėklų.
Šviesiai žaliais aštraus ir saldaus skonio jo vaisiais aromatizuojami gėrimai ir saldieji patiekalai. Idealiai tinka vegetariškoms sriuboms, dedamas į padažus, bulvių mišraines, ryžius, troškintus vaisius. Karštiesiems patiekalams kardamoną dedame likus 5 min. iki baigdami gaminti. Stipraus kardamono aromato nepanaikina net aukšta temperatūra orkaitėje.
Kardamoną smulkinti patariama tik prieš pat naudojimą, kitaip jis praras savo savybes ir bus bevertis. Nemaltas laikosi labai ilgai – kelerius metus.
Kardamonas turi savybę šalinti toksinus. Ajurvedoje jis vartojamas maltas, užverdamas su pienu: trečdalis arbatinio šaukštelio kardamono puodeliui pieno. Jis sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, padeda normalizuoti kraujagyslių sienelių aprūpinimą krauju, šalinti kraujo indų spazmus, balansuoti per stiprią skydliaukės veiklą. Jis lengvina atsikosėjimą, vartojamas dantų ir dantenų infekcijoms gydyti, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą.
Persivalgius ar sutrikus virškinimui padėti gali aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėklų, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml).
Kardamonas gerai subalansuoja virškinimo sutrikimus vaikams, esant nerviniam pagrindui. šiuo atvejus kardamoną reiktų derinti su pankolio sėklomis. Tokios arbatos nerekomenduojama gerti esant skrandžio opoms.
Ypač skani ir labai naudinga arbata lygiomis dalimis sumaišius kardamoną, kuminą ir kalendrą. Ji pašalina sunkumą visame kūne.
Keletas sukramtytų kardamono sėklų yra nuostabus tonikas širdžiai.
Suteikia puikų burnos kvapą.
Kardamonas yra vokalistų palaima, nes jis padeda pagerinti balsą. Geriamas su pienu atpalaiduoja balso stygas.
Kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose. Yra ir B grupės vitaminų – B1, B21, B3.
Kasdien suvalgę 4–5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite organizmą nuo kenksmingų mikrobų.
Kardamonas mažina vandens ir gleivių kiekį organizme, todėl jo galima dėti kepant vaisius, ypač kriaušes. Puikus receptas, padedantis valyti gleives iš bronchų ir plaučių: pašaliname kietos kriaušės sėkliukes, farširuojame medumi, sumaišytu su maltomis kardamono sėklomis, ir kepame.