„Sakote, jaunai atrodau? – kvatoja 40 metų gydytoja odontologė Laisvė Osterienė. - Odontologo darbas ir fiziškai, ir emociškai sunkus. O dar auginu dvi dukrytes: 8-erių Elingą ir 6-erių Gretą. Matyt, paveldėjau jaunatviškus genus. Jokio jaunystės eliksyro negaminu, tik kai laukiausi pirmo vaiko, labai išsausėjo oda, tad teko kreiptis į kosmetologę. Nuo to laiko tik kartą per mėnesį ir leidžiu sau pas ją apsilankyti. Tai yra bene vienintelė mano silpnybė, susijusi su grožiu.“
Geri pokyčiai – tik laikantis mitybos plano
„Niekada nebuvau itin liekna, kita vertus, niekada dėl to labai ir nesukau galvos. Dabar, būdama 1,70 cm ūgio, sveriu 60 kg, anksčiau tikrai buvau apvalesnė. Kai baigiau mokslus, pradėjau dirbti, buvau sulieknėjusi iki 62 kg. Po pirmojo nėštumo prisidėjo gal kokie penki kilogramai, po poros metų į šį pasaulį atkeliavo kitas vaikelis, tad dar priaugau... Buvau pasiekusi 79 kg ribą. Nesu pratusi laikytis dietų, nesu jų gerbėja. Visada buvau įsitikinusi, kad jų gali laikytis tik tam tikrą laiką, o paskui vėl viską pradėsi iš naujo. O kur dar jo-jo efektas... Riebalinės ląstelės, deja, turi atmintį. Valios jėgos man dietoms būtų pakakę, bet, va, motyvacijos... Jos nebuvo. Visada maniau, kad jei pradėsi maitintis kitaip, turėsi tai daryti visą laiką. Tiesą sakant, neklydau. Dabar esu įsitikinusi: reikia rasti tokį mitybos būdą, kurio galėtum laikytis visą laiką. Nors dietų ir nesilaikiau, išbandžiau turbūt visus įmanomus maisto papildus, padedančius lieknėti. Nors realiai ir suvokiau, kad tai – apgaulė, vis tiek nepavargdavau tikėtis stebuklo. Taip pat visada sportavau. Prieš nėštumą du tris kartus per savaitę eidavau į sporto klubą, o ir laukdamasi vaikų, darydavau mankštą. Deja, jokio ypatingo rezultato nebuvo. Nesupratau, kodėl svoris nekrinta, juk nemėgau net saldumynų.
Tačiau kartą įsikalbėjau su savo padėjėja. Ji yra mano amžiaus, lanko sporto klubą, maitinamės mes panašiai. Susidomėjo: o kodėl tau tas svoris taip nekrinta? Papasakojo, kad tame sporto klube, kurį ji lanko, treneriai sudarinėja mitybos planus. Pasiūlė ir man pabandyti tokį planą susidaryti. Gavau patarimą iš raciono išbraukti riebalus, viską gaminti „ant vandens“. Na, galvoju, kodėl ne, juk valios stoka nesiskundžiu. Taip ir užsikabinau. Pirmieji rezultatai pasirodė pirmojo mėnesio metu – nukrito kilogramas. Paskui antsvoris ėmė tirpti greičiau, kaip sakoma, apėmė azartas. 18 kg atsikračiau per pusę metų palyginti neskausmingai, nebadaudama.“
Pusryčiams – daržovių mišrainė
„Mano pusryčiai – dažniausiai tokie patys. Kol kas jie nenusibodo... Tai – įvairių daržovių asorti: dedu pomidoro, agurko, salotų, termiškai neapdoroto moliūgo, jei turiu, truputį įdedu marinuotų salierų. Įdedu šaukštą konservuotų kukurūzų, įmetu kokias keturias alyvuoges. Daržovių mišinį apibarstau pipirais, druska. Dar vienas šio asorti ingredientas – itališkas tunas aliejuje. Dedu jo šaukštą ir viską išmaišau. Aliejaus paprastai daugiau nepilu, pakanka tiek, kiek yra tune. Taip ir pusryčiauju: gabalėlis duonos su grūdais bei daržovių mišrainė. Kartais jos lieka ir pietums. Jei žinau, kad kitą dieną dirbsiu nuo ankstaus ryto, daržoves susipjaustau iš vakaro. Jeigu dirbu po pietų, tai pasiruošiu jas rytą.“
Minusai
„Blogai tai, kad man pavyksta pavalgyti tik du kartus. Taisyklinga mityba reikalauja užkandžiauti kas kelias valandas, bet aš tam nerandu laiko. Tiesiog neturiu fizinių galimybių valgyti tris kartus.“
Pietūs
„Juos pavalgyti pavyksta apie 16-17 val., iki to laiko geriu daug vandens. Jei pietums darau salotų, kukurūzų nebededu. Kartais įdedu savo pačios marinuoto agurko. Be daržovių asorti, per pietus dar leidžiu sau suvalgyti be riebalų keptos vištienos (gaminu ją specialioje rankovėje), prieš tai apibarsčiusi druska ir pipirais.“
Laisvės jautienos troškinys
„Nusiperku jautienos kumpio faršą. Į keptuvę įpilu vandens ir įdedu labai nedaug ryžių. Kai pastarieji pabrinksta kelias minutes, tada dedu faršą. Kurį laiką patroškinusi ir apkepinusi, dedu papriką, cukiniją, pievagrybius, viską dar neilgai patroškinu. Dar įdedu nemažai čili pipirų ir paskaninimui užpilu kokoso pieno. (Perku mažiau kaloringą).“
Ryžiai su kalmarais
„Šaldyti kalmarai, ryžiai, pipirai. Jūrų gėrybes atšildau, supjaustau, pamarinuoju su jūros gėrybių prieskoniais; ryžius paverdu kokoso piene, man patinka truputį kietesni ryžiai. Kai jau jaučiu, kad jie valgomi, sudedu kalmarus. 3 minutės, čili pipirų, ir – patiekalas paruoštas.“
Vidutinė porcija
„Oi, tikrai - ne vienas delnas! Veikiausiai – du. Gal, jei valgyčiau kas dvi valandas, pakaktų ir delno.“
Vakarienė
„Pakramsnoju žemės riešutų, suvalgau žalią obuolį, nors ir teigiama, kad vakare vaisius valgyti negerai. Vietoj užkandžių kartais kremtu krabų lazdeles.“
Produktai, kurių Laisvė atsisakė, o kurių - ne
„Beveik nevalgau bulvių, nors jas anksčiau mėgau. Atsisakiau kiaulienos. Torto nevalgau, pyragus šeimai kepu kiekvieną savaitgalį ir pati gabaliuką paragauju. Per dieną kartais suvalgau 1-2 saldainius ar gabalėlį šokolado. Nevartoju batono, sviesto, majonezo, rūkytų gaminių. Kartais į kavą, kad nebūtų tokia karti, dedu pusę šaukštelio medaus.“
Gydytoja odontologė prisipažįsta, kad suspėja ir pasportuoti. Tiesa, tai daro namuose – turi treniruoklį, bėgimo takelį.