Obuolių nauda sveikatai prilyginama statinų, vartojamų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, efektui.
Bioaktyvių komponentų, kurie nesirezorbuoja virškinimo metu – skaidulinių medžiagų ir polifenolių (antioksidantai) dėka obuoliai reguliuoja žarnyno bakterijų pusiausvyrą, normalizuoja svorį, stiprina imunitetą, o insulto riziką sumažina daugiau nei 50 proc.
Vašingtono mokslininkai teigia, kad nemaža dalimi gerosios obuolių savybės priklauso nuo obuolių rūšies.
Eksperimentuose buvo įrodyta, kad iš septynių obuolių rūšių didžiausią efektą žarnyno bakterijoms turi Granny Smith rūšies obuoliai.
Būtent ši obuolių rūšis turi ne tik daug nevirškinamos ląstelienos ir polifenolių, bet ir mažai angliavandenių.
Veikiant skrandžio rūgštims ir virškinimo fermentams naudingi obuolių komponentai pasiekia storąjį žarnyną nepakitę. Kartu su čia esančiomis bakterijomis gaminama sviesto rūgštis, kuri ir skatina gerųjų bakterijų augimą.
Žarnyno bakterijų balansas priklauso nuo to, ką mes valgome.
Granny Smith rūšies obuoliai greitai sukelia sotumo jausmą, atkuria žarnyno bakterijų pusiausvyrą, sumažina lėtinį uždegimą, kuris yra svarbus daugelio ligų etiopatogenezėje, ir gali pasitarnauti nutukimo bei su juo susijusių ligų prevencijai.
Plačiau:
Assessingnon-digestible compounds in apple cultivars and their potential as modulators of obesefaecal microbiota invitro, DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.03.122, Giuliana Noratto et al., published in Food Chemistry, September 2014, abstract.