Žinia, kad Holivudo aktorei Andželinai Džoli (Angelina Jolie) balandį buvo atlikta abiejų krūtų pašalinimo operacija, sulaukė milžiniško žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimo. Moteris operacijai ryžosi sužinojusi, jog krūties vėžio rizika dėl specifinio geno siekia 87 procentus.
Mangas – kasdieniam racionui
Diskusijos iki šiol netyla ir tarp sveikatos apsaugos specialistų. Dalis jų pritaria drąsiam moters žingsniui, dalis abejoja, ar tai - pirmo pasirinkimo metodas. Šiaip ar taip, abi pusės sutaria dėl viena - vėžio prevencija prasideda nuo sveikos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo.
Štai Teksaso žemės ūkio ir mechanikos universiteto (Texas A&M University) mokslininkai atrado, kad vienas populiariausių tropinių vaisių mangas (Mangifera indica ) gali padėti sumažinti krūties vėžio riziką.
Daktaras Styvas ir daktarė Siuzana Telkotai (Steve Talcott, Susanne Talcott) pasakoja, jog inicijuoti tyrimą paskatino padidėjęs susidomėjimas mango bioaktyviųjų medžiagų antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis.
„Ne per seniausiai atlikome du bandymus - in vitro, mėgintuvėlyje, ir in vivo, su gyvomis laboratorijos pelėmis. In vitro studijų metu mango polifenoliais buvo veikiamos biologiškai atskirtos ir dirbtinai vėžiu paveiktos bei sveikos ląstelės. Nustatyta, kad polifenoliai taninai, tanino rūgštis, galotaninai veikė selektyviai, t.y. nepakenkė sveikoms ląstelėms, skatino tik sergančių ląstelių susinaikinimą. Antrajam tyrimui naudojome laboratorijos peles su transplantuotomis žmogaus krūties karcinomos ląstelėmis. Rezultatai vėlgi buvo džiuginantys - polifenoliai slopino vėžinių ląstelių vešėjimą ir tolesnius piktybinius pakitimus“, - pasakoja daktarė Siuzana Telkot.
Tyrimo metu nustatyta, jog būtent priešuždegiminės ir antioksidacinės polifenolių savybės mažino ląstelėse vykstantį oksidacinį stresą ir neleido ligai suvešėti.
Reiktų pridurti, kad buvo naudotos kelios mango vaisių rūšys ir ląstelės, paveiktos krūties, žarnyno, plaučių, prostatos vėžio, leukemijos. Efektyviausia pripažinta vaisiaus rūšis Keitt. Ryškiausias teigiamas poveikis - krūties, plaučių vėžiu „susargdintoms“ ląstelėms.
„Pažvelgę į šį vaisių fiziologiniu ir mitybiniu aspektu, viską sudėję draugėn, neabejodami galime pasakyti, jog būtų šaunu mangą įtraukti į kasdieninį savo racioną“, - pastebi mokslininkų pora.
Beje, mango vaisiuje yra ir B grupės vitaminų, vitaminų A, C, E, tokių mineralinių medžiagų, kaip kalis, cinkas, magnis, manganas, varis, amino rūgščių.
Priešvėžinių savybių turi ne vien mangai
Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos mediciną“ informavo, jog nuo vėžio saugančių savybių turi ir kiti vaisiai bei uogos - avietės, obuoliai, kriaušės, braškės, bananai, gervuogės, mėlynės, abrikosai, citrusiniai vaisiai, džiovinti vaisiai, džiovintos slyvos, razinos. Iš ankštinių šiomis savybėmis pasižymi lęšiai, juodosios pupelės, skaldyti žirniai.
Naudinga valgyti šias daržoves – brokolius, špinatus, tamsiai žalios spalvos lapines daržoves, artišokus, kukurūzus, morkas, pomidorus, Briuselio kopūstus, česnakus.
Dietologė norintiems išvengti klastingos vėžio ligos rekomenduojama valgyti maistą, kuriame mažiau gyvūninių riebalų ir cholesterolio: dažniau valgyti paukštieną, žuvį, rečiau raudoną mėsą, riebius pieno produktus, retai - sviestą, margariną, padažus ir užpilus ruošti ribojant riebalus bei kiaušinius. Padidinti skaidulų kiekį maiste - dažniau valgyti grūdinius produktus (tamsi, rupaus malimo miltų duona, kruopos).
„Manoma, jog tinkama mityba mažiausiai 25 proc. sumažina vėžinių susirgimų riziką. Rinkitės produktus, turinčius daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, antioksidantų, mažai riebalų. Maitinkitės reguliariai ir valgykite kuo įvairesnį maistą. Patiekalus troškinkite, virkite, ruoškite orkaitėje, venkite kepto, virto riebaluose ruošto maisto bei sūdytų ar rūkytų, per daug cukraus turinčių maisto produktų, stebėkite riebalų kiekį maiste, atsisakykite maisto su dirbtiniais saldikliais, gazuotų gėrimų“, - pataria E. Kliukaitė.
vlmedicina.lt
Šaltiniai
www.huffingtonpost.com
www.tamu.edu
www.naturalnews.com
Ribeiro, S., Queiroz, M., Queiroz, J., Campos, F., Sant’Ana, H. (2007) Antioxidant in Mango (Magnifera indica L.)pulp. Plant foods for Human Nutrition, 62, 12-17.