Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Druskos reikia, bet ne per daug

Žana Antonova | 2011-02-26 00:56:02

Druska būtina mūsų organizmui, tačiau svarbu išlaikyti tinkamą kiekį. Su valgomąja druska (natrio chloridu) žmogus gauna daugiausia natrio ir chloro. Natris sudaro 2 proc., o chloras 3 proc. visų organizme esančių mineralinių medžiagų kiekio.

Žana Antonova (nuotr. iš asmeninio archyvo)
Žana Antonova (nuotr. iš asmeninio archyvo)

Jie randami visuose žmogaus organizmo skysčiuose ir dalyvauja atliekant keturias pagrindines funkcijas: palaiko vandens balansą ir jo išsiskyrimą; valdo osmosinį slėgį; valdo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH);  palaiko ekstraląstelinio ir intraląstelinio skysčio koncentracijos skirtumą. Natrio ir chloro jonai reikalingi susidarant druskos rūgščiai skrandžio liaukų dengiamosiose ląstelėse, jie reikalingi normaliam nervų ir raumenų jaudrumui. Be to, natrio jonai dalyvauja pernešant į ląsteles aminorūgštis, gliukozę ir kalį.

Per didelis suvartojamas druskos kiekis yra aktuali problema visame pasaulyje. Remiantis įvairių šalių patirtimi, Pasaulinė sveikatos organizacija pateikia veiksmingus druskos suvartojimo mažinimo būdus: nacionalinių rekomendacijų rengimą; vartotojų supratimo apie druskos poveikį sveikatai didinimą; maisto produktų ženklinimą su informacija apie druskos kiekį; tam tikrų simbolių arba logotipų kūrimą – simboliai arba logotipai reikštų, kad produkte yra mažai druskos; druskos kiekio maisto produktuose stebėseną; maisto pramonės, viešojo maitinimo įstaigų darbuotojų iniciatyvą mažinti druskos kiekį maiste.

2005 m. buvo įkurta Pasaulinė veiksmų druskos ir sveikatos klausimais grupė (angl. World Action on Salt and Health, WASH), kuri kasmet visame pasaulyje organizuoja Supratimo apie druską savaitę.

Lietuvoje ši savaitė minima taip pat. Jos metu žmonės informuojami apie per didelio druskos kiekio suvartojimo žalą sveikatai. Sveikatos specialistai ragina vartotojus atkreipti dėmesį į širdies bei kraujagyslių ligų atsiradimo riziką vartojant per daug druskos. Siekiama  skatinti atsakingus maisto pramonės darbuotojus, restoranų virėjus bei savininkus riboti druskos kiekį maisto produktuose, pusfabrikačiuose bei viešojo maitinimo įstaigose gaminamuose patiekaluose.

Apie per didelio kiekio druskos suvartojimo žalą sveikatai kalbama ne tik per Supratimo apie druską savaitę.  Gegužės  17 dieną  kiekvienais metais minima Pasaulinė hipertenzijos diena (Lietuvoje taip pat), kurios metu organizuojamos konferencijos, skirtos šios ligos atsiradimo profilaktikai, gydymui ir akcentuojamas ne tik  druskos kiekio suvartojimas, bet gyvenimo būdo keitimas,  svorio kontrolė.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 5 gramų druskos per dieną, o tai atitinka pusę arbatinio šaukštelio.

Žana Antonova,

gydytoja dietologė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų