Antradienis, 2024.03.19
Reklama

B. Nicholson pataria, kaip pagaminti nebrangių, bet išskirtinių valgomų dovanų

Evelina Želvytė, LRT RADIJO laida „Ryto garsai“ | 2017-12-17 19:45:24

Valgomos dovanos padeda išvengti nepraktiškų ir nereikalingų daiktų, kurių kiekvieno namuose ir taip gausu – juk vargu ar viliojančiai įvynioti sausainiai rinktų dulkes lentynoje, o padažas papuoštame stiklainėlyje nesulauktų namiškių dėmesio. Taip LRT RADIJUI sako žurnalistė ir kulinarinių laidų vedėja Beata Nicholson. Vis dėlto, priduria ji, ne visi maisto produktai ar gėrimai gali virsti šventine dovana – vargu ar kas sugalvos dovanoti mėsos vyniotinius ar mišraines.

© Pixabay.com

Trūksta ne dovanų, o laiko ir dėmesio

Likus vis mažiau laiko iki gražiausių metų švenčių, ko gero, vienas dažniausiai galvoje skambančių žodžių – dovanos. Jei norite nustebinti artimuosius, o mintis stumdytis sausakimšuose prekybos centruose kelia siaubą, žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja B. Nicholson siūlo išeitį – patiems paruošti valgomas dovanas.

„Pačių ruoštos dovanos niekada nenuvils, nes dėmesys ir joms pagaminti skirtas laikas neprisvyla, jų neįmanoma persūdyti, o jei ragaujant gomurys apsąla, tai tik iš laimės, visai ne dėl cukraus“, – taip apie valgomas dovanas yra rašiusi B. Nicholson.

Pasak jos, tokios staigmenos ne tik džiugina, bet ir padeda išvengti nepraktiškų bei nereikalingų daiktų, kurių kiekvieno namuose ir taip gausu – juk vargu ar viliojančiai įvynioti sausainiai rinktų dulkes lentynoje, o padažas papuoštame stiklainėlyje nesulauktų namiškių dėmesio.

„Valgomos dovanos pasidarė aktualios, kai kilo diskusija, kiek mums iš viso reikia dovanų. Kadangi sukeltas ažiotažas, kad Kalėdos – dovanojimo laikas, kad turime persiversti per galvą ir būtinai kažkam kažką padovanoti, kartais nukrypstama į kraštutinumus“, – pastebi B. Nicholson.

Vis dėlto, jos nuomone, mes gyvename gana turtingoje visuomenėje, esame apsirūpinę ne tik būtinais, bet ir maloniais dalykais, o labiausiai mums trūksta laiko ir dėmesio: „Geriausia dovana, kokią gali padovanoti, yra tavo laikas. Laikas, kurį praleidi gamindamas kažkam dovaną, ir yra tas brangus laikas.“

Dovanos saldumynų mėgėjams

Valgomų dovanų įvairovė – didžiulė. Savo dienos be saldžių akimirkų neįsivaizduojančius artimuosius galima nudžiuginti sausainiais ar namų gamybos šokoladu. Sūresnį ar kartesnį maistą mėgstančius bičiulius B. Nicholson siūlo palepinti gurmaniškais padažais bei gardžiomis užtepėlėmis.

Sausainius B. Nicholson pataria rinktis imbierinius, nes juose daug medaus, cukraus ir prieskonių, todėl jie ilgai išsilaiko: „Tokie sausainiai ir gražu, ir nereikia prikepti 10 kilogramų – užtenka po tris kiekvienam.“

Kita puiki dovana, B. Nicholson teigimu, – gaminiai iš šokolado. „Viskas labai paprasta: ištirpdai šokoladą, įberi į jį riešutų, džiovintų vaisių, užbarstai sūrių sausainių. Šokoladas visada bus suvartotas“, – priduria pašnekovė.

Dovanokite pagardus ir arbatą

Be to, sako ji, gana nesudėtinga pagaminti kvapnaus aliejaus, salotų pagardo ir išpilstyti į mažus gražius buteliukus.

„Man patinka gaminti greitus pagardus prie sūrio, mėsos, šaltų užkandžių. Tai paprasta: džiovinti vaisiai, truputėlis daržovių ar šviežių vaisių (tarkim, obuolių, spanguolių), šiek tiek cukraus, acto, prieskonių. Išverdi tokį čatnį – ir prašau“, – sako B. Nicholson.

Jei laiko suktis virtuvėje nėra, o paruošti valgomą dovaną vis tiek norisi, išeitis yra. Jums tereikės nusipirkti įvairių žolelių, prieskonių, džiovintų vaisių, viską sumaišyti ir be jokios burtų lazdelės visa tai paversti ypatingu prieskonių mišiniu arba išskirtine arbata.

„Apelsiną nuplauname karštu vandeniu ir daržovių skustuku nulupame žievelę (stengiamės liesti tik geltonąją dalį). Tada supjaustome šiaudeliais ir kvadratėliais, suberiame ant kepimo popieriaus ir truputėlį padžioviname. Paimame vieną dalį džiovintų mėtų, vieną dalį džiovintų erškėčių vaisių, vieną dalį džiovintų šermukšnių uogų, vieną dalį džiovintų apelsinų žievelių ir dvi dalis aviečių lapų ir sumaišome. Viską suberiame į gražius pakelius. Tokios dovanos niekur nenusipirksi“, – receptu dalijasi B. Nicholson.

Maisto produktai, kurių dovanoti neverta

Gali atrodyti, kad bet kuris maisto produktas ar gėrimas gali virsti šventine dovana, bet B. Nicholson primena, kad kai kurių valgomų dovanų reikėtų vengti.

„Nereikėtų dovanoti minkštų biskvitinių pyragų, nes jie skanūs tą pačią arba kitą dieną. Taip pat nedovanokite mėsos gaminių, paštetų, nebent rūkytą gaminį. Mėsos vyniotinių, mišrainių turbūt niekas ir nedovanoja. Taigi reikia pagalvoti, kiek ilgai tas daiktas gali stovėti“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Dar viena valgomų dovanų dirbtuvių taisyklė – mažiau yra daugiau. Pasak B. Nicholson, skanių akimirkų ir rankų šilumos nebūtina vežimu vežti: „Su valgomomis dovanomis nereikia perlenkti lazdos. Užtenka visiškai kažko nedidelio. Tokios dovanos nebrangios, bet svarbios. Svarbiausia neišprotėti, nenorėti padaryti kažko stulbinamo.“

Puiki dovana – šokoladinė granola

O pati B. Nicholson per šias Kalėdas draugus bei kolegas nudžiugins šokoladine granola – traškiais skrudintais avižiniais dribsniais su riešutais, sėklomis, sėlenomis, linų sėmenimis.

„Paimkite 100 g medaus, 15 g kokosų aliejaus, vieną du šaukštus kokybiškos kakavos ir ištirpinkite – bus tamsus sirupas. Gautą sirupą sumaišykite su 1 kg ar 700 g dribsnių, riešutų ir sėklų, paskleiskite skardoje ir kepkite“, – sako B. Nicholson.

Bet kepti, pabrėžia ji, reikia nelabai aukštoje (150–160 laipsnių) temperatūroje – kad mišinys tik gražiai džiūtų, ir vis pamaišyti.

„Kepti reikia maždaug iki valandos, galima ir trumpiau (40 min.) – reikia žiūrėti, kad mišinys nesudegtų ir truputėlį paskrustų. Kuo žemesnė temperatūra, tuo ilgiau kepsite. Ir pačioje pabaigoje užtarkuokite truputį juodojo šokolado. Labai skanu“, – sako B. Nicholson ir kiekvieną skatina bent trumpam užsukti į virtuvę bei panirti į šokolado, cinamonu pagardintų kepinių ar pačių sukurtos arbatos kvapų jūrą. Džiaugsitės ne tik jūs, bet ir tie, apie kuriuos galvodami visa tai ruošite.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų