Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Nėščiosios darbas turi įtakos vaisiaus vystymuisi

2012-08-17 00:00:48

Nėščiųjų moterų, dirbančių stovimą darbą, vaisiaus galvutės apimties matmenys yra mažesni, o dirbančių daugiau valandų per savaitę - mažesnė ne tik galvutės apimtis, bet ir vaisiaus svoris. Taigi tiek stovimas darbas, tiek ilgos darbo valandos turi negatyvų poveikį vaisiaus vystymuisi,- teigia mokslininkai.

Nėščioji
Nėščiųjų darbo sąlygos turi įtakos vaisiaus vystymuisi. Živilės Sendrauskienės nuotr.

 Vaisių veikia ir darbo krūvis, ir pobūdis

Kelios ankstesnės studijos parodė, kad tam tikri su darbu susiję faktoriai – ilgos darbo valandos, stovimas darbas, psichologinė įtampa darbe ar fiziniai faktoriai – gali turėti negatyvios įtakos gimdymo išeitims, bet liko neaišku, kaip dirbančiųjų nėščiųjų moterų darbo krūvis veikia besivystantį vaisių. Norėdami paaiškinti šį ryšį tyrėjai atliko vienos iš prospektyvinių kohortinių studijų, kurių metu buvo stebimos gimdyvės, duomenų analizę.

Buvo analizuojami 4 680 nėščių moterų (vidutiniškai 31 metų amžiaus), gimdžiusių  2002 m. balandžio mėn.- 2006 sausio mėn., duomenys apie darbo pobūdį iki 30 nėštumo savaitės, darbo apmokėjimą, vaisiaus vystymąsį ir naujagimį. Atsižvelgta į gimdyvės amžių, svorį, ūgį, gimdymų skaičių, rūkymą, folinės rūgšties vartojimą ir kt. Vaisiaus vystymasis buvo vertinamas ultragarsu.

Nustatyta, kad dirbančioms  nėščiosioms apie 4,3 proc. naujagimių gimė mažo svorio (mažiau nei 2500 g) ir 4,3 proc. naujagimių gimė mažesnio nei gestacinis amžius svorio, 4,9 proc. naujagimių gimė prieš laiką (anksčiau nei 37 nėštumo  savaitę).

Moterims, kurios dirbo stovimą darbą, apie 30 nėštumo savaitę buvo nustatyta mažesnė vaisiaus galvutės apimtis: 0,80 mm mažesnė periodiškai dirbančioms stovimą darbą ir 0,72 mm – nuolat  dirbančioms stovimą darbą negu nėščiosioms, kurios stovimo darbo nedirbo.

Moterų, dirbančių 25 valandas per savaitę ir daugiau, naujagimiai gimdavo mažesnės galvutės ir svorio nei tų, kurios dirbo mažiau valandų per savaitę.

Nors skirtumai tarp duomenų buvo reliatyviai maži, nes dirbančiųjų nėščiųjų naujagimių galvutės apimtis mažesnė nei 1 cm, o gimimo svoris nuo 148 iki 198 g, tačiau duomenys patvirtino faktą, kad tam tikri darbo faktoriai nėštumo metu turi blogesnio vaisiaus vystymosi riziką.

Todėl studijos rezultatams turi būti skiriamas tolesnis dėmesys ir detalesnė analizė.   

Vaisiaus vystymąsi 80 proc. lemia genetika

Klaipėdos universitetinės ligoninės Nėščiųjų patologijos skyriaus vedėjas gydytojas akušeris ginekologas Vytautas Rauba „Vakarų Lietuvos medicinai patvirtino, kad išoriniai faktoriai vaisiaus vystymusi turi didelės reikšmės, ypač iki 12 nėštumo savaitės.

Tačiau moksliškai reikšmingu teiginiu laikomi  tik A lygio multicentrinių tyrimų, atliktų daugeliu studijų keliuose žemynuose pagal tą pačią metodiką,  įrodymai. Kitokio lygio tyrimai reikalingi patikslinti tolesniais tyrimais.

Kaip, kiek, kokiomis sąlygomis gali dirbti nėščioji, esą reglamentuota Darbo apsaugos taisyklėse,  - pažymėjo pokalbininkas. Šiose taisyklės sudarytos jau patvirtintais įrodymais.

„Tos normos parodo, kokia aplinka būtų saugi nėščiosios darbui. Pavyzdžiui, nėščiosios negali dirbti naktinio darbo, viršvalandžių – tai gali pakenkti vaisiui“,  - pasakojo V. Rauba.

Gydytojas paaiškino, jog vaisiaus vystymasis yra 80 proc. determinuotas genetiškai. Reikšmės vaisiui vystytis dar turi aplinkos sąlygos – dulkės, radiacija, triukšmas ir pan. Tiesioginį poveikį vaisiui daro nėščiosios rūkymas  -  kuo daugiau cigarečių surūkoma, tuo labiau. Ketvirtas faktorius -  motinos ligos:  infekcijos, arterinė hipertenzija, nėštumo toksikozė, diabetas.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Snijder C, et al "Physically demanding work, fetal growth, and the risk of adverse birth outcomes. The Generation R study" Occup Environ Med 2012; DOI: 10.1136/oemed-2011-100615. 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų