Penktadienis, 2025.04.25
Reklama

Žuvų produktai Lietuvoje yra saugūs vartoti

2011-12-15 12:39:51

Žuvyse aptinkami parazitai yra gyvosios gamtos reiškinys, jie natūraliai paplitę visose pasaulio jūrose ir vandenynuose, todėl neįmanoma jų visiškai išvengti. Kadangi kirmėlių lervas žuvys praryja kaip maistą, todėl dažniausiai jų būna žuvų vidaus organuose, t.y. žarnyne. Nedelsiant išdarinėjus sugautas žuvis, jos išvalomos nuo parazitų.Jei sugavus per tam tikrą laiką žuvys neišdarinėjamos, kirmėlių lervos gali migruoti į raumenis. Termiškai apdorojus ar išlaikius tam tikrą laiką sušaldytus žuvininkystės produktus, parazitai ir jų lervos žūsta, todėl net vartojant atitinkamai apdorotas žuvis, kurių raumenyse buvo lervų, žmogus jomis neužsikrėstų. 

Laukinių žuvų maitinimosi proceso neįmanoma kontroliuoti, tačiau, pavyzdžiui, Norvegijoje auginamose lašišose, kurios šeriamos specialiais pašarais, niekada nerandama parazitų, todėl jas saugu vartoti net termiškai neapdorotas.

Pagal tarptautinius standartus daugelyje šalių yra leidžiama, kad 1 kg žuvies būtų iki 5 kirminų, tačiau Lietuvoje reikalavimai sugriežtinti – maistui tiekiamuose žuvininkystės produktuose matomų parazitų visai neturi būti.

„Lietuvoje žuvininkystės produktai (sūdytos, marinuotos, šaltai rūkytos silkės, skumbrės) gaminami daugiausiai iš sušaldytos žaliavos, tikrinama, ar tiekiama į rinką žuvis neužkrėsta. Mūsų šalyje nėra nustatyta atvejų, kad būtų prekiaujama žuvimi, užkrėsta gyvais parazitais. Dažniausiai parazitai randami negyvi šaldytų žuvų pilvo ertmėse. Todėl drąsiai galima teigti, kad pavojaus vartotojų sveikatai nėra, oficialiai patvirtintose vietose prekiaujama saugiais žuvų produktais“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė.

Siekdama gerinti maisto saugą ir atsižvelgusi į Europos maisto saugos tarnybos (EMST) nuomonę dėl žuvininkystės produktuose esančių gyvų parazitų keliamos rizikos, Europos Komisija šių metų gruodžio mėnesį pakeitė Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004 (Reglamentą), nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus.

Pagal sugriežtintą tvarką, maisto tvarkymo subjektai turės užtikrinti, kad visi tiekiami rinkai žuvininkystės produktai iš pelekinių žuvų ar galvakojų moliuskų, skirti vartoti žali arba pusiau žali (marinuoti, sūdyti ir kitaip apdoroti), būtų apdoroti šalčiu (šaldant minus 20oC mažiausiai 24 valandas arba minus 35oC mažiausiai 15 val.).

Apdoroti šalčiu bus neprivaloma, jei žuvininkystės produktai buvo ar bus apdorojami karščiu (kaitinami bent 1 minutę + 60oC ar aukštesnėje temperatūroje), jeigu žuvininkystės produktai pakankamai ilgą laiką laikomi kaip šaldyti, jeigu sužvejoti vietose, kuriose neaptikta parazitų, ūkiuose užaugintų žuvų, kurios veisiamos iš embrionų, šeriamos specialiais pašarais ir negali būti užkrėstos.

Šiuo teisės akto pakeitimu norima užtikrinti, kad žmonėms parduodami žuvininkystės produktai būtų tinkamai apdoroti ir nekeltų pavojaus jų sveikatai dėl gyvų parazitų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Patarimai jaučiantiems alergijos simptomus: kaip sumažinti žiedadulkių poveikį sveikatai
Įsibėgėjus pavasariui ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro speciali...
Lietuva jau įsigijo sezoninių gripo vakcinų
Balandžio 24–30 dienomis visame pasaulyje minima Pasaulinė imunizacijos savaitė. Šia proga Valstybinė ligonių kasa...
Antsvorio ir nutukimo stigma: kaip visuomenės požiūris apsunkina kelią į sveikatą?
Nors sveikos gyvensenos temos dažnai siejamos su teigiamais pokyčiais, antsvorio turintys ar nutukę jauni žmonės dažnai...
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Kokios medžiagos būtinos kiekvienam, norinčiam išsaugoti gerą regėjimą
Regėjimo sutrikimai vis rečiau siejami tik su senėjimu – amžius jau nebėra laikomas pagrindiniu veiksniu jiems ats...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų