Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Vokiečių mokslininkai uoslės receptorių rado širdies ir plaučių audiniuose bei kraujyje

technologijos.lt | 2013-04-09 10:13:34

Panašu, kad nosis gali būti ne vienintelis organas mūsų organizmuose, sugebantis justi kvapus. Uoslės receptorių tyrėjai aptiko širdyje, plaučiuose ir kraujyje, informuoja „LiveScience.com“.

Kava
Kavos aromatą sudaro apie tūkstantis kvapo sudedamųjų dalių, bet tik 25 proc. jų dirgina uoslės receptorius. © Fotolia.com

„Ar tai reiškia, kad, pavyzdžiui, širdis užuodžia, ką valgote? Kol kas į šį klausimą atsakyti negalime“, - pripažįsta maisto chemijos specialistas iš Miuncheno technikos universiteto ir Vokietijos Maisto chemijos tyrimų centro Piteris Šiberlė (Peter Schieberle). Savo tyrimo rezultatus mokslininkas balandžio 7 d. pristatė Amerikos chemikų draugijos suvažiavime Naujajame Orleane (JAV).

Kai oru sklindantys cheminių medžiagų (maisto ar kitų substancijų) fragmentai patenka į nosies ertmę, ten jie sužadina uoslės receptorius ir pasiunčia signalą į smegenis – taip mes suvokiame kas ir kokiu kvapu pasižymi. Iki šiol buvo manoma, kad tokių receptorių yra tik nosyje – tiksliau, galinėje nosies ertmės dalyje esančios gleivinės audiniuose. Tačiau vis daugiau požymių, kad tokių receptorių turi ir kitų organų audiniai.

Pavyzdžiui, kvapų receptorius turi spermos ląstelės – manoma, kad tokie receptoriai padeda spermatozoidams orientuotis ir pasiekti kiaušialąstę. Naujausių tyrimų duomenys leidžia manyti, kad uoslės receptorių turi ne tik lytinės ląstelės, bet ir širdis, plaučiai, kraujas.

P. Šiberlė su kolegomis eksperimentuodamas pastebėjo, kad žmogaus kraujo ląsteles labiau traukia molekulės, kurios susijusios su tam tikrais kvapais. Kai tyrėjai kraujo ląsteles patalpino vienoje perskirtos kameros dalyje, o kvapą turinčias medžiagas – priešingoje tos pačios kameros pusėje, kraujo ląstelės migravo į kvapo šaltinio pusę. „Neaišku, ar kvapiosios medžiagos kūne suveikia taip pat, kaip ir nosyje, tačiau tikimės ištirti ir tai“, - tvirtina P. Šiberlė.

P. Šiberlė darbuojasi vadinamojoje sensomikos srityje. Sensomika – sritis, kurioje dirbantys mokslininkai siekia išsiaiškinti, kurie iš miriadų kvapo sudedamųjų dalių yra esminės žmogaus skonio ir kvapo suvokimui. Sensomika mėgina paaiškinti, kas suteikia maistui skonį ir kvapą, todėl tam tikras maistas mums kelia apetitą arba atrodo atgrasus.

Vokiečių mokslininką ypatingai domina kompleksiniai aromatai, įeinantys tokių maisto produktų kaip šokoladas ar kava sudėtį. Tyrimų laboratorijoje P. Šiberlės vadovaujami mokslininkai suskaido kvapus iki jų sudėtinių cheminių komponentų lygmens ir perkombinuoja juos į įvairius komponentų derinius, kuriuos tyrinėja eksperimentuose. Pavyzdžiui, tyrėjai pastebėjo, kad kavos aromatą sudaro apie tūkstantis kvapo sudedamųjų dalių, bet tik 25 proc. jų dirgina uoslės receptorius, todėl mes užuodžiame kvapą.

Kvapo receptorių žmogaus kūne yra apie 400, tačiau skonio receptorių – tik 27. Iki šiol daugelyje maisto ir skonio tyrimų buvo koncentruojamasi į maisto komponentus, o ne į tai, kaip juo juntami ir suvokiami.

technologijos.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų