Nors mokslinių tyrimų duomenys apie mitybos įtaką, taip pat vitaminų vartojimą, lėtinių ligų, išskyrus nutukimą, išeitims yra prieštaringi, „mitybos tiesos“ kelia vis didesnį susidomėjimą.
Pavyzdžiui, vitaminas D. Minimalus vitamino D kiekis organizme yra būtinas rachito prevencijai. Tačiau pradėjus matuoti vitamino D kiekį kraujyje pasirodė, kad daugeliui žmonių jo kiekis yra nepakankamas. Netrukus vitamino D deficitas tapo beveik visų lėtinių ligų priežastimi, neįvertinus, kad daugelis laboratorijų testus atliko netinkamu būdu.
Šurmulys dėl vitamino D aprimo AHRQ agentūrai (Agency for Healthcare Research and Quality – AHRQ) paskelbus, kad jokio aiškaus ryšio tarp vitamino D deficito ir širdies bei kraujagyslių (ŠKL), onkologinių, atraminio aparato ligų, taip pat mirtingumo statistikos nėra.
Pastaraisiais metais diskusijų objektu tampa vitamino K2 ir jo reikšmė žmogaus sveikatai. Perspektyvinio Europos vėžio ir mitybos tyrimo (EPIC) duomenys parodė, kad daugiau vitamino K2 suvartojantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti sunkiomis vėžio formomis ir nuo jo mirti. Be to, padidinus vitamino K2, ypač menachinonų MK-7, MK-8 ir MK-9 pavidalu, maiste 10-ia mikrogramų, ŠKL rizika sumažėja 9 proc. Menopauzę išgyvenančioms moterims vitaminas K2 palaiko venų elastingumą, sumažina kraujagyslių kalkėjimą, stabilizuoja kalcio kiekį kauluose - teigia Nyderlandų mokslininkai. O jo deficitas, rašo rimti moksliniai žurnalai, susijęs su ŠKL, diabetu, osteoporoze, daugeliu vėžio formų, demencija ir lėtiniais uždegimais.
Skamba panašiai kaip kalbant apie vitamino D deficitą? Ar dėl šių sveikatos sutrikimų kaltas vitamino K2 trūkumas, parodys ateitis.
Tačiau vitaminas K2 iš tikro egzistuoja ir yra būtinas metabolizmui. Tai viena iš vitaminų K rūšių: vitaminas K1-filochinonas gaminamas kepenyse ir K2-menachinonas produkuojamas žarnyne iš vitamino K1.
Nors testų, galinčių nustatyti vitamino K2 kiekį, nėra, manoma, kad jo deficitas organizme yra retas. Vis dėlto verta atsižvelgti į maisto produktų kokybę ir užtikrinti maisto racione pakankamą kiekį vitamino K2, nors su maistu jo gauname tik 10 proc. Menachinonų (MK) esama įvairių rūšių: MK-4 turi gyvulių mėsa, MK-7, MK-8 ir MK-9 turi fermentiniai maisto produktai: sūris, sojos pupelės, žąsų kepenėlės, jautiena, kiaušiniai, žuvis, žalios lapinės salotos.
Nesant galimybių naudoti pakankamą kiekį išvardintų produktų, papildyti vitamino K2 resursus galima maisto papildais, beje, kai kurie iš jų išleidžiami kartu su vitaminu D3.
Plačiau:
Is Vitamin K2 the New Vitamin D? Medscape. Nov 18, 2014.
https://chriskresser.com/vitamin-k2-the-missing-nutrient, https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/12/vitamin-k2-benefits.aspx