Seniai žinoma, kad Viduržemio jūros dieta ilgina gyvenimą ir gerina jo kokybę. Neseniai Las Palmo de Gran Kanarija universiteto ir Navaros universiteto (Ispanija) mokslininkai nustatė, kad ši dieta naudinga ne tik fizinei žmogaus sveikatai, bet ir palankiai veikia jo psichikos būklę.
Gerina ne tik fizinę savijautą
Anksčiau specialistai įrodė, kad valgant daug žuvies, jūros gėrybių, daržovių, alyvuogių aliejaus ir riešutų, kurie yra Viduržemio jūros dietos sudedamosios dalys, organizmas lengviau apsaugomas nuo įvairių chroniškų ligų. Tačiau apie tokio raciono poveikį psichikai jie iki šiol nežinojo. Pagal jų sudarytą mitybos piramidę, per pagrindinius valgymus būtina valgyti grūdinių, vaisių ir daržovių, būtina kasdien išgerti ne mažiau kaip du litrus vandens. Taip pat rekomenduojamas alyvuogių aliejus - pagrindinis naudingųjų riebalų šaltinis, saikingos žuvies, liesos mėsos porcijos.
Piramidės viršūnėje yra cukrus, saldumynai, miltiniai gaminiai ir gazuoti gėrimai. Juos galima vartoti kartkartėmis ir po nedaug.
Sveikos mitybos pavyzdys
Mokslininkai 4 metus stebėjo 11 tūkst. studentų, kurie tyrimo pradžioje ir pabaigoje pasakojo apie savo mitybos įpročius ir vertino savo gyvenimo kokybę. Specialistai išsiaiškino, kad tie, kas valgė daržoves, ankštinius, vaisius, riešutus, grūdus ir žuvį savo fizinę ir psichinę būklę vertino teigiamai, o savanoriai, pirmenybę teikiantys mėsai, pieno produktams ir alkoholiui - neigiamai.
"Išsivysčiusių šalių gyventojų senėjimas skatina tyrinėti veiksnius, kurie gali pagerinti gyvenimo kokybę ir sveikatą. Viduržemio jūros dieta yra svarbus veiksnys, susijęs su geresne gyvenimo kokybe ir gali būti laikoma sveikos mitybos pavyzdžiu", - komentuoja tyrimo vadovė Patrisija Enrikes Sančes (Patricia Enriques Sanchez).
Ne dieta, o valgymo filosofija
Viduržemio jūros dieta yra senoviniais Viduržemio jūros regiono žmonių valgymo įpročiais paremta dieta. Šios dietos receptai yra paprasti ir lengvai paruošiami. Tai nėra griežta dieta, labiau valgymo filosofija. Rekomenduojama valgyti ramiai, neskubant, pailsint. Laikantis Viduržemio jūros dietos, valgoma daug vaisių ir daržovių, ankštinių kultūrų, kruopų bei žuvies, saikingai vartojama vyno.
Viduržemio jūros dietos mitybos planą sudaro šie produktai: šviežios daržovės (ypač pupos bei kiti ankštiniai augalai, pomidorai, pipirai, česnakai, svogūnai, baklažanai, cukinijos), vaisiai (obuoliai, kriaušės, uogos, apelsinai, citrinos), riešutai, alyvų aliejus, ryžiai, javai, aromatinės žolelės bei prieskoniai, makaronai, duona, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, jogurtas, baltas sūris. Minimaliai reikėtų vartoti raudoną mėsą bei saldumynus.
Viduržemio jūros dietos mitybos pavyzdys:
Pusryčiai,
Užkandžiai (11 val.),
Pietūs,
Užkandžiai (18 val.)
Vakarienė
Laikydamiesi šio valdymo principo, sumažinsite alkio pojūtį ir pagerinsite medžiagų apykaitą.
Keletas kasdieninės mitybos pavyzdžių
Pusryčiai: jogurtas su vaisiais ar migdolais
Pietūs: makaronai su pupomis, vaisiai
Vakarienė: lašiša su pakepintomis daržovėmis
***
Pusryčiai: omletas su špinatais
Pietūs: paukštiena su šviežiomis daržovėmis
Vakarienė: graikiškos salotos
Parengė Milda Kunskaitė