Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Svorio metimas: ne visi angliavandeniai yra vienodi

2012-01-19 23:58:53

Metant svorį vienas iš svarbiausių uždavinių yra subalansuoti svorio netekimą ir energijos resursų palaikymą. Šiuo aspektu dietos sudėtis yra labai svarbi, o pats svarbiausias jos komponentas - angliavandeniai.

Mažai gliukozės turinti dieta pranašesnė

M. Neuhouser’is iš Sietlo Fredo Hutchinsono vėžio tyrimo centro  „Journal of Nutrition“ praneša, kad mažai gliukozės ir daugiau kitos kilmės angliavandenių turinti dieta yra gerokai pranašesnė nei kitos.

Buvo tiriami pacientai, kurių kūno masės indeksas buvo 28-40 kg/m2.  Pastebėta, kad mažiau gliukozės turinti dieta gerokai labiau sumažina uždegiminius kraujo parametrus. Taip pat buvo pastebėta, kad tokia dieta padidina hormono, kuris atsakingas už riebalų oksidaciją ir padidina insulino jautrumą, adiponektino koncentraciją.

Andrej Levinger. Algirdo Kubaičio nuotr.

Mažai gliukozės turinčioje dietos grupėje pacientai valgė įvairius vaisius, daržoves, sūrius, pieną ir jogurtus.

Mažai gliukozės turinti dieta ne tik  padėjo antsvorio turintiems pacientams mesti svorį, bet jų bendra sveikata buvo geresnė nei tų, kurie buvo maitinami daugiau gliukozės turinčiu maistu.

M. Neuhouser’is ir kt. ištyrė 80 savanorių, iš kurių pusė buvo normalaus svorio (kūno masės indeksas 18,5 – 24,9 kg/m2) ir pusė turėjo antsvorio arba buvo nutukę.

Tirtos mažai ir daug gliukozės turinčios dietos, jų įtaka uždegiminiams kraujo rodikliams bei nutukimui.

Tyrimas atliktas kryžminiu būdu. Iš pradžių viena grupė 28 dienas buvo maitinama daug gliukozės turinčia dieta, o vėliau – mažai gliukozės turinčia dieta, kita grupė - atvirkščiai.

Abi dietos buvo sudarytos taip, kad palaikytų tą patį svorį ir pagal pagrindinius makrokomponentus nesiskyrė: 15 proc. baltymų,  30 proc. riebalų, 55 proc. angliavandenių. Tačiau jos skyrėsi  pagal  karbohidratų šaltinį: daug gliukozės turinčioje dietoje buvo 250 gramų gliukozės ir 28 gramai skaidulinio maisto, o mažai gliukozės turinčioje dietoje – 125 gramai gliukozės ir 55 gramai skaidulinio maisto.

Tyrimo rezultatai parodė, kad mažai gliukozės turinti dieta gerokai statistiškai patikimai sumažina vieno iš uždegiminių parametrų  C-reaktyvinio baltymo (CRB) koncentraciją kraujuje. Pastebėta, kad taip pat didėjo adiponektino koncentracija kraujuje. Nors nebuvo pasiekta statistinio patikimumo, tyrimo autoriai tai vadina reikšmingu tyrimo rezultatu. Adiponektinas yra atsakingas už riebalų oksidaciją ir padidina insulino jautrumą.

Tyrėjai mano, kad uždegiminių procesų slopinimui daug įtakos turėjo ir daug didesnis skaidulinių produktų kiekis mažai gliukozės turinčioje dietoje.

Adiponektino koncentracija nuo dietos nepriklauso

„Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantas endokrinologas Andrej Levinger visų pirma atkreipia dėmesį, kad su 80 savanorių atliktas tyrimas neturi jokios statistiškai patikimos medicininės reikšmės.

„Moksliniame tyrime tiriamųjų skaičius prasideda nuo 10 tūkstančių, o stebėjimo laikotarpis – nuo 10 metų. Dažnai atliekami baziniai medicininiai tyrimai, atliekami dalimis, kurių metu iš viso dalyvauja ir 50 tūkstančių žmonių“, - tvirtino gydytojas.

Jis  paaiškino, jog hormonas adiponektinas atsako už nutukimą ir reguliuoja, kiek žmogus turės riebalinio audinio. „Tačiau jo koncentracija nepriklauso nuo dietos. Nuo 25 iki 30 proc. jo kiekį nulemia genetika, dar 30 proc. lemia epigenetika, tai yra aplinka, kurioje vaikas auga – jo tėvų ar įtėvių valgymo įpročiai, - kalbėjo endokrinologas. – Buvo atlikti tyrimai su dviem dvyniais, užaugusiais skirtingose šeimose ir net šalyse. Vienas iš jų tapo labai nutukęs, o kitas – liesas, nes jo įtėviai maitinosi teisingai“.

Todėl minimą tyrimą konsultantas vadina jokiu būdu ne mokslinu, o populiariuoju.

Kiek reikšmės nutukimui turi organizmo jautrumas insulinui? „Insulinui jautrūs žmonės yra liesi, - aiškino gydytojas. – Insulinas yra hormonas, kuris kaip raktas atidaro gliukozei kelią į ląstelę ir taip ji gauna energijos. Esant atsparumui organizmas turi gaminti daug daugiau insulino, nes jam neužtenka jėgų „atidaryti duris“ į ląsteles, ir jos badaudamos pradeda ieškoti energijos kitur - gamina ją iš riebalų, todėl organizmas pradeda juos kaupti. Be to, insulinas yra stiprus anabolinis hormonas, kuris didina riebalų kiekį organizme. Insulino perteklius sukelia labai stiprų alkio  jausmą ir žmogus todėl persivalgo“.

Gydytojas aiškino, kad C-peptidas yra baltymas – uždegimo rodiklis, arba  žymeklis, nurodantis endotelio arba vidinio kraujagyslių sluoksnio uždegimą, lemiantį būsimo infarkto riziką.

Angliavandeniai būna paprasti (gliukozė, fruktozė) arba sudėtingi, susidedantys iš dviejų paprastų (sacharozė), ir labai sudėtingi, sudaryti iš daugelio paprastų molekulių.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Neuhouser M, et al "A low-glycemic load diet reduces serum C-reactive protein and modestly increases adiponectin in overweight and obese adults" J Nutr 2012; DOI:10.3945/jn.111.149807.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų