Šeštadienis, 2025.07.19
Reklama

Švenčių pavojai: persivalgymas

2011-12-30 20:21:29

 „Gausiai patiekalais nukrautas šventinis stalas gali tapti nemenu sveikatos išbandymu. Švenčių metu valgoma daug kaloringo maisto, o fizinis aktyvumas mažas, pasekmės būna nemalonios. Daugelis iš mūsų pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo,“ – teigia Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė J. Kapočiūnienė.

Algirdo Kubaičio nuotr.

 Persivalgymas – būsena, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Reikia išskirti daugiau fermentų, ir skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu tai kartojasi dažnai, galima net sau pakenkti, ypač jei žmonės linkę sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige ar dvylikapirštės žarnos opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis.

 Norint mėgautis švente ir išvengti persivalgymo J. Kapočiūnienė pasidalina keliais nesudėtingai įgyvendinamais patarimais:

• prieš eidami į pobūvį pavalgykite namie;

• šventės dieną reikia maitintis įprastai. Mes darome  klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdus prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;

• šventės metu siūloma ne valgyti, o ragauti, bendraukite su artimaisiais, eikite pasivaikščioti ir į lėkštę dėkite nedideles porcijas maisto;

• prieš pradėdami vaišintis, išgerkite stiklinę vandens;

• stenkitės kuo geriau sukramtyti maistą;

• valgydami neskubėkite – sotumo jausmas ateina palengva;

• pirmiausia ragaukite vaisių ir daržovių, kad nesukeltumėte rūgimo proceso skrandyje;

• stenkitės ,,nesluoksniuoti” maisto – sūru-saldu-sūru-saldu.

Virškinimas sutrinka ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės žmonės dar valgo šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.

 Kad pakilios šventinės nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai specialistai pataria:

• neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;

• apsipirkdami nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;

• greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;

• žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų, marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;

• gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;

• nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.

• paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;

• nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite.

 Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro inf.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kodėl net ir laimingi žmonės eina į terapiją
Psichoterapeutų kabinetuose sėdi žmonės, kankinami depresijos, nerimo, dėmesio sutrikimo, kenčiantys dėl netekčių, subyr...
Ką turėti savo vaistinėlėje ekstremalių situacijų ir iškylų gamtoje metu
72 valandų krepšys yra pirmosios būtinos pagalbos rinkinys, užtikrinantis, kad žmogus galėtų išgyventi bent tris paras b...
Pirmoji Lietuvoje dvyniams pritaikyta Šeimos ir naujagimių intensyviosios terapijos palata
Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje atidaryta jau trečioji Šeimos ir nauj...
Infrastruktūros viziją kuria su tarptautiniais ekspertais
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) pradeda strateginį plėtros etapą – per artimiausius trejus metus greta d...
Biobankai: tiltas tarp mokslo ir paciento sveikatos ateities
Šiuolaikinė medicina sparčiai žengia pirmyn, o biobankai tampa vis svarbesne jos dalimi. Tai – specializuotos kole...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų