Antradienis, 2024.09.10
Reklama

Svaras: maistas per brangus būti atlieka

vlmedicina.lt | 2014-05-27 12:44:29

Muzikantą ir socialinį aktyvistą Gabrielių Liaudanską-Svarą šįryt miesto centre buvo galima pamatyti šalia šiukšlių konteinerių.

Gatvės meną propaguojančio hip-hopo atlikėjo rankose – purškiamų dažų flakonas. Keletas rankos mostų ir ant šiukšliadėžės atsiranda užrašas – „maistas per brangus būti atlieka“.

Samtis
Algirdo Kubaičio nuotr.

Taip garsus muzikos atlikėjas ir labdaros fondas „Maisto bankas“ nusprendė atkreipti visuomenės dėmesį į maisto švaistymo problemą.

Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto atliekų – taip skelbia Europos Komisijos užsakymu atlikta lyginamoji ES šalių narių studija. Vidutiniškai vienas šalies gyventojas per metus išmeta 171 kg maisto.

Tokia negailestinga statistika ne kartą skambėjo vakar vykusioje konferencijoje „Atliekantis maistas: išmesti negalima atiduoti labdarai. Šveicarijos ir Lietuvos patirtis“.

Joje dalyvavę maisto pramonės ir prekybos įmonių specialistai, valdžios ir nevyriausybinių organizacijų atstovai ieškojo būdų susitarti dėl bendros kovos su maisto švaistymu strategijos.

„Trys dalykai būtini sėkmingai kovai su maisto švaistymu“, - akcentavo Šveicarijos maisto banko „Schweizer Tafel“ Berno regiono vadovas Manuel Loeliger. „Tai – visuomenės nepakantumas maisto švaistymui, atliekamą maistą labdarai atiduodančių bendrovių kritinė masė ir sprendimus priimančių asmenų apsisprendimas“. Šveicarija garsėja kaip geriausiai rūšiuojanti maisto atliekas ir aktyviai besidominti maisto švaistymo priežastimis.

„Nors Lietuva – dar ne Šveicarija, bet jau šiandien turime pradėti galvoti, prieš išmesdami gerą maistą į šiukšliadėžes, sakė Gabrielius Liaudanskas-Svaras. „Kai tiek žmonių skursta, nepateisinama maistą mėtyti. Vietoj to, kad sukrautumėme senas uogienes ar konservus prie konteinerių – paskambinkime „Maisto banko“ savanoriams, jie tą maistą perduos labdaros valgykloms“.

Vienas iš būdų mažinti išmetamo maisto kiekį – pakeisti taisykles, draudžiančias labdarai atiduoti maisto produktus, pažymėtus „geriausias iki“ data. Tai dauguma malybos gaminių, kruopos, makaronai, duonos gaminiai, konservuoti vaisiai ir daržovės, dalis kietųjų sūrų ar net jogurtų. Šveicarijos prekybos įmonių asociacijos iniciatyva Šveicarijoje tokius produktus leidžiama atiduoti nepasiturintiems dar šešias dienos po šio termino pabaigos“, - tikino „Schweizer Tafel“ prezidentė Yvonne Kurzmeyer.

Skirtingų valdžios institucijų atstovai palankiai vertino siūlymą rinktis į darbo grupę ir kartu ieškoti būdų, galinčių sumažinti maisto praradimus. O kol paieškos tebevyksta, „Maisto bankas“ žada ir toliau kelti aliarmą dėl bedieviškai išmetamo maisto.

„Džiaugiamės, kad visuomenininkai nuolat mums primena apie atsakingą maisto vartojimą ir ieško būdų, kaip į savo iniciatyvas įtraukti kuo platesnes visuomenės grupes“, - sakė bendrovės „Ecoservice“ direktorė Daiva Skrupskelienė.

Konferencija „Atliekantis maistas: išmesti negalima atiduoti labdarai. Šveicarijos ir Lietuvos patirtis“ ir socialinė akcija „Maistas per brangus būti atlieka“ vykdomas įgyvendinant projektą „Maisto banko“ paramos maistu tiekimo tinklo gebėjimų stiprinimas panaudojant gerąją Šveicarijos patirtį“, finansuojamą Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos.

„Maisto banko“ informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Idealaus gyvenimo iliuzija: kaip socialiniai tinklai veikia jaunų suaugusiųjų psichinę sveikatą
Naujausi tyrimai parodė, kad socialinė žiniasklaida susijusi su didesniu jaunų suaugusiųjų (jauni suaugusieji angl. youn...
Kaip pėdas išlaikyti sveikas ir gražias
Vaikščiojimas basomis nėra vien tik nostalgiškas nerūpestingos vaikystės dienų priminimas – tai vis labiau populia...
Kur kreiptis nemokamos pagalbos dėl psichikos sveikatos
Ilgą laiką Lietuvoje buvo stebima savižudybių skaičiaus mažėjimo tendencija. Beveik per dešimtmetį mirčių nuo savižudybi...
Savižudybių temos stigmatizavimui mažinti – gyventojus įtraukiančios iniciatyvos
Nors savižudybių skaičius kiekvienais metais palaipsniui mažėja, apklausos rodo, jog savižudybės temos stigmatizavimas i...
Klaipėdos universiteto ligoninė baigė pertvarką ir pradeda naują etapą
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) baigė antrąjį pertvarkos etapą, ir verčia naują istorijos puslapį. Nuo rugsėjo 10...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų