Lietuvoje kas antras žmogus miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Gydytojai tvirtina, kad daugelio tokių ligų priežastis yra kalio ir magnio trūkumas organizme. Magnis stiprina kraujagysles, mažina kraujo krešumą ir sintetina baltymus bei fermentus. Kalis reikalingas organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti bei normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai. Be to, kalis yra vienas svarbiausių kraujospūdį reguliuojančių mineralų.
Net ir nedidelis nuolatinis magnio stygius organizme gali tapti dažnų traukulių, virškinimo trakto ir širdies kraujagyslių veiklos sutrikimų priežastimi. Manoma, kad beveik visų sergančiųjų širdies ligomis organizme trūksta šio mikroelemento. Magnis padeda pasisavinti kalcį ir B grupės vitaminus. Pakankamas kiekis magnio organizme padeda išvengti miokardo infarkto, insulto, galvos smegenų kraujagyslių trombozės. Netinkama mityba, stresas, ilgalaikis kai kurių vaistų ir hormoninių preparatų, alkoholio, skatinančio šlapimo susidarymą, ar saldumynų vartojimas, per dažnai geriama kava ar arbata gali lemti kalio ir magnio trūkumą žmogaus organizme. Tai, kad organizmui trūksta magnio, rodo padidėjęs kraujospūdis, nervingumas, nusilpę nagai, slenkantys plaukai, kiti požymiai.
Kai stinga kalio, nusilpsta raumenys, vargina raumenų traukuliai, žarnų nepraeinamumas, vidurių pūtimas, širdies aritmija ir permušimai, kvėpavimo nepakankamumas ir dusulys. Beje, organizme trūkstant kalio, padidėja pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Galima susirgti ir bronchine astma ar cukriniu diabetu.
Magnio šaltiniai
Grūdų produktai, žirniai ir pupelės.
Žalios spalvos produktai: salotos, petražolės, krapai, špinatai, obuoliai.
Riebi žuvis: lašiša, skumbrė, karpis, jūros ešerys, silkė.
Riešutai, ypač anakardžiai, migdolai.
Datulės, džiovinti abrikosai, slyvos.
Medus, ypač grikių.
Košės: avižinės, kvietinės, grikių ar perlinės.
Kalio šaltiniai
Džiovinti vaisiai.
Visų rūšių kruopos. Kviečių sėlenos ir gemalai.
Ankštinės kultūros, ypač žalieji žirneliai, sojos.
Bulvės, burokėliai, morkos, agurkai, pomidorai, kopūstai, brokoliai, ridikai, moliūgai, žalumynai.
Obuoliai, apelsinai, bananai, arbūzai, melionai, įvairios uogos.
Riešutai, ypač graikiniai, lazdynų, pistacijos.