Šeštadienis, 2025.05.31
Reklama

Prancūzijoje galvijai užsikrėtė žmogui pavojinga brucelioze

2012-04-17 10:45:53

Rytų Prancūzijoje, Alpių regione Haute Savoie, balandžio 6 d. užfiksuotas bruceliozės atvejis. Ligos sukėlėjas – bakterija  Brucella melitensis buvo išskirta iš melžiamos karvės pieno.  Bruceliozė – tai zoonozė, laukiniams ir naminiams gyvuliams pasireiškianti vislumo sutrikimu, o žmonėms – ilgalaikiu, banguojančiu karščiavimu, nervų sistemos, judėjimo organų pakitimais.

Informacijos šaltinių teigimu, kitų galvijų piene užkrato nerasta ir bruceliozės simptomų nepastebėta. Ūkis buvo paskelbtas užkrėstu ir visi gyvuliai bus paskersti. Užkrėstame ūkyje buvo 21 melžiama karvė, kasdien buvo pagaminama apie 20 kilogramų sūrio Reblochon. Juo prekiauja daugelis prekybos tinklų Prancūzijoje. Pranešama, kad sūris ir sūrio gaminiai galėjo būti pagaminti ir iš brucelioze sergančios karvės pieno. Sūrio gaminiai nebuvo eksportuoti į užsienio šalis, tačiau jų galėjo nusipirkti užsienio turistai.     

Uždraustas visų sūrių pardavimas iš užkrėstojo ūkio. Iš viso yra 39 epidemiologiniu atžvilgiu susieti ūkiai, nes galvijų bandos turėjo tiesioginį ar netiesioginį kontaktą.

Prancūzijos nacionalinė spauda gyventojams išplatino informaciją apie šį įvykį. Pranešama, kad atsiradus ligos simptomams, gyventojai nedelsiant kreiptųsi į medicininės pagalbos įstaigas. Prancūzijos veterinarinės tarnybos atlieka nuolatinius tyrimus siekiant nustatyti užkrato židinį, užtikrinti ir kontroliuoti pavojingos ligos plitimą. Nuo 2005 m. šalyje nebuvo registruota karvių bruceliozės atvejų, o nuo 2003 m. – ožkų ir avių bruceliozės atvejų.

Bruceliozės susirgimų atvejai Prancūzijoje griežtai kontroliuojami. Kasmet pranešama apie 25 žmonių susirgimų atvejus. Dauguma susirgusiųjų vartojo nepasterizuotą pieną arba turėjo tiesioginį kontaktą su sergančiais galvijais šalyse, kur galvijų bruceliozė nėra kontroliuojama.

Bruceliozė – tai zoonozė, laukiniams ir naminiams gyvuliams pasireiškianti vislumo sutrikimu, o žmonėms – ilgalaikiu, banguojančiu karščiavimu, nervų sistemos, judėjimo organų pakitimais ir kt. Liga tarp žmonių ir gyvulių paplitusi Viduržemio jūros baseine (Portugalijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Graikijoje, Turkijoje, Šiaurės Afrikoje), Meksikoje, Centrinėje ir Lotynų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje.

Lietuvoje per pastaruosius šešerius metus (2006-2011 m.) buvo užregistruotas vienas žmogaus bruceliozės atvejis 2009 m.

Žmonės brucelioze užsikrečia vartodami nepasterizuotą pieną ir jo produktus, užterštus Brucella bakterijomis, įkvėpdami bruceliozės sukėlėjų (labiau būdinga laboratorijų, skerdyklų darbuotojams), ligos sukėlėjams patekus į organizmą per pažeistą odą ar gleivines, tiesioginio sąlyčio metu su infekuotų gyvulių audiniais ar šlapimu. Didžiausią riziką turi veterinarai, skerdyklų darbuotojai, medžiotojai. Žmogus nuo žmogaus paprastai neužsikrečia.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai pataria:

Vengti vartoti nepasterizuotą pieną ir jo produktus;

Vengti tiesioginio sąlyčio su sergančių gyvulių audiniais ir ekskrementais;

Dėvėti pirštines prižiūrint sergančius gyvulius, tvarkant abortuotus jų vaisius;

Laikytis atsargumo priemonių keliaujant endeminėse teritorijose.

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: bruceliozė
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Plaukų transplantacija – kraštutinė priemonė? Gydytojas paaiškina, kada verta ją rinktis
Statistika rodo, kad net 90 proc. vyrų iki 70 metų amžiaus susiduria su plikimu, o kai kuriems šis procesas prasideda su...
Cukraus ir saldiklių spąstai: kaip sumažinti jų vartojimą
Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad cukrus neigiamai veikia žmogaus sveikatą, o Pasaulio sveikatos organizacijo...
Aukštas kraujospūdis: kaip kontroliuoti hipertenziją ir tinkamai matuoti spaudimą
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, apie 1,28 mlrd. žmonių serga hipertenzija, kitaip tariant, turi aukštą krau...
Reanimacijos-intensyvios terapijos skyrius: čia gyvybė laikosi už rankos su mirtimi
Intensyviosios terapijos skyrius ligoninėje – tai vieta, kurioje kasdien sprendžiama, kaip padėti pacientui išgyve...
Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“
Šiuolaikinio gyvenimo tempas, nuolatinis skubėjimas ir dažnas pasirinkimas vartoti greituosius angliavandenius jau tapo...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas