Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Pieno produktai sumažina storosios žarnos vėžio riziką

2012-01-24 23:55:11

Storosios žarnos vėžys yra trečiasis pagal dažnumą pasaulyje. Vien 2008 metais diagnozuota apie 1,2 milijono naujų šios ligos atvejų. Iki šiol atlikti tyrimai parodė, kad storosios žarnos vėžio rizika priklauso nuo aplinkos faktorių ir nuo mitybos ypatumų. Apie pastaruosius duomenų iki šiol buvo nedaug. Įrodyta, jog storosios žarnos vėžio riziką didina alkoholio vartojimas, ypač dideli jo kiekiai, taip pat raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas.

Išanalizavo 19 tyrimų

Iki šiol vyravo hipotezė, jog pieno produktai dėl didelio kalcio kiekio sumažina storosios žarnos vėžio riziką. Kalcis ir kitos pieno produktuose esančios medžiagos suriša tulžies ir riebalų rūgštis, kurios skatina uždegiminius procesus ir ląstelių dalijimąsi, ir savo ruožtu gali padidinti vėžio išsivystymo riziką. Vis dėlto kai kurie pieno produktai turi daug riebalų rūgščių, todėl galėtų veikti priešingai ir padidinti vėžio riziką. Epidemiologiniai tyrimai pateikia prieštaringus rezultatus.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiosios Britanijos mokslininkai išanalizavo 19-os tyrimų, kuriuose vertinamas pieno produktų poveikis storosios žarnos vėžio išsivystymui, duomenis. Tyrimai, kurie analizavo bendrą pieno produktų suvartojimą, parodė storosios žarnos vėžio rizikos sumažėjimą. Išimtis buvo tiesiosios žarnos vėžys -  jo rizika išliko nepakitusi. Analizuojant išimtinai pieno suvartojimą, rezultatai buvo panašūs – pienas priklausomai nuo suvartojamo kiekio sumažino storosios žarnos vėžio riziką, o tiesiosios žarnos vėžio rizika liko nepakitusi. Tiriant sūrio suvartojimą, jokios priklausomybės tarp rizikos ir sūrio kiekio nenustatyta. Nerasta jokių asociacijų ir analizuojant kitų pieno produktų suvartojimą pavieniui: sviesto, ledų, jogurto, sumažinto riebalų kiekio pieno produktų.

  Racione turi būti vietos pienui

Šie duomenys patvirtina jau anksčiau tyrimais nustatytus ryšius. Kritiškai vertindami tyrimo rezultatus, mokslininkai atsargiai teigia, kad šie ryšiai gali būti atsitiktiniai ir susiję su kitais faktoriais – sveiku gyvenimo būdu, didesniu fiziniu aktyvumu, mažesniu suvartojamo alkoholio ir nikotino kiekiu. Šio tyrimo rezultatus reikėtų vertinti kitų tyrimų kontekste. Studijos rodo, jog pienas ir jo produktai sumažina širdies bei kraujagyslių ligų ir 2-ojo tipo cukrinio diabeto riziką, tačiau nesumažina mirtingumo nuo šių ligų. Kita vertus, tyrimai parodė šiek tiek padidėjusią prostatos vėžio riziką ir didesnę riziką susirgti Parkinsono liga.

Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė, jog kol kas daryti kokių nors skubotų tyrimų išvadų negalima.

„Visiškai sutinku su mokslininkais: reikia įvertinti ir kitus onkologinių ligų rizikos faktorius: raudonos mėsos suvalgomą kiekį, fizinio aktyvumo lygį, genetinę predispoziciją ir kt. Daugybė atliktų tyrimų dar kartą patvirtina vieną iš sveikos mitybos piramidės principų: maistas turi būti įvairus, kiekvieno žmogaus dienos racione turi būti vietos pienui ir jo produktams, lygiai taip pat kaip ir vaisiams bei daržovėms, kurie neleidžia pradėti vėžiui vystytis“, - pakomentavo dietologė.

Kodėl pienas turi įtakos vėžio rizikai, o sūris ir kiti pieno produktai ne? Ž. Antonovos nuomone, tai gali būti susiję ir su tuo, jog kai kurie pieno produktai (pvz., varškė, sūris) turi daugiau kalcio negu pienas.

Dietologė rekomenduotų maistui rinktis mažo arba vidutinio riebumo pieną ir pieno produktus.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Aune D et al. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic

review and meta-analysis of cohort studies. Annals of Oncology 23: 37–45, 2012

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: vėžys, pienas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų