Ketvirtadienis, 2024.05.30
Reklama

Pasaulinę maisto dieną - raginimas pasirūpinti ir maisto saugumu

2011-10-14 12:09:24

Sekmadienį, spalio 16-ąją, minėsime Pasaulinę maisto dieną. Jungtinių Tautų atstovė Maisto ir žemės ūkio organizacija šiemet pasiūlė šūkį „Maisto kainos – nuo krizės iki stabilumo“. Taip bandoma atkreipti dėmesį į tai, jog didėjančios maisto kainos į skurdą stumia šimtus milijonų žmonių. Tuo tarpu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina pasirūpinti maisto saugumu.

 Dėl nepakankamos ar blogos mitybos milijonai pasaulio žmonių patiria sunkių sveikatos sutrikimų. Ne mažesnį susirūpinimą kelia ir per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų problema.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet mažiausiai 2 mlrd. žmonių, iš jų - 1,5 mlrd. vaikų, suserga nuo nesaugaus maisto. Mirtingumas nuo šių ligų pasaulyje žymiai sumažėjo, tačiau nuo viduriavimais pasireiškiančių infekcinių ligų kasmet miršta apie 3 mln. žmonių. Pietryčių Azijoje dėl bakterijomis užteršto maisto ir vandens kasmet miršta milijonas vaikų.

Per paskutinius 10 metų Lietuvoje kasmet buvo užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų, iš kurių 80 proc. gydomi ligoninėse (ES šalyse šis procentas yra apie 50). Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse.

Apie 70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namuose. Apie 30 proc. žarnyno infekcinių ligų protrūkių kasmet būna susiję su maisto tvarkymo subjektų veikla. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas bei maisto tvarkytojų rankų higienos reikalavimų pažeidimai.

Neretai rinkai tiekiamas maistas būna užterštas užkrečiamųjų ligų sukėlėjais, iš kurių dažniausi – Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, S. aureus, koliforminės bakterijos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina atkreipti maisto gamintojų dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas. O vartotojams – rekomenduoja:

  • Būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką;
  • Paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų;
  • Saugiai gaminti maistą - tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.

Parengė Galina Zagrebnevienė,

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pirmoji širdies operacija Klaipėdoje mini 30-metį
Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) kardiochirurgai mini reikšmingą sukaktį. Prieš 30 metų KUL filiale Jūrininkų ligo...
Mėgaujantis ledais arba kava gelia dantis? Tai gali būti uždegimų pradžia
Ar kada nors valgydami ledus arba gerdami karštą gėrimą pajutote geliantį dantų skausmą? Jei taip, vadinasi, jūs –...
Akušerė G. Jasiulevičė: kiekviena moteris susikuria savo gimdymo istoriją
Gimdymas kiekvienai besilaukiančiai moteriai yra svarbus ir kartu labai gąsdinantis įvykis, dažnai nenuspėjamas, dinamiš...
Per karščius patariama į mitybą įtraukti daugiau mineralų
Išsiilgti vasariški orai gali džiuginti, tačiau šiuo laikotarpiu ypatingai svarbu saugotis karščių ir pasirūpinti savo s...
Kompensuojami klubo sąnario endoprotezai – bet kurio amžiaus žmonėms
Nuo šių metų gegužės nebetaikomas amžiaus ribojimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojant me...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų