FARE (Food Allergy Research & Education) organizacijos duomenimis, JAV daugėja alergijos riešutams atvejų, taip pat ir tarp vaikų. 1997-2008 laikotarpiu alergiškų žmonių skaičius išaugo tris kartus ir pasiekė 1,9 mln.
Alergija žemės riešutams pasižymi ypač sunkiomis alerginėmis reakcijomis, kurios, laiku nesuteikus pagalbos, gali baigtis anafilaksiniu šoku ir mirtimi. Be to, individai, alergiški žemės riešutams, paprastai alergiški ir migdolams, anakardžiams ar graikiniams riešutams.
Manoma, kad 150 mg riešuto proteinų sumažinus alergenų koncentraciją iki 1,5 mg, arba 99,9 proc., riešutas taps saugūs 95 proc. alergiškų žmonių. Iki šiol taikytos technologijos ne tik naikino alergenus, bet keitė riešutų tekstūrą, spalvą, skonį ir mitybines savybes, todėl didelio populiarumo neįgijo.
Floridos mokslininkai pasiūlė alergenų inaktyvacijai panaudoti pulsinę ultravioletinę šviesą. Buvo sukurta speciali sistema, susidedanti iš ksenono pripildytų lempų, vėsinimo mechanizmo, kontrolinio modulio, su kurių pagalba buvo sunaikinta 80 proc. alergenų. Apdoroti riešutai tinkami prekybai arba gali būti naudojami riešutų sviestui gaminti.
Tokiu būdu apdorojus riešutus, žmogaus antikūnai nesugeba atpažinti probleminių baltymų kaip alergenų, neatpalaiduojamas histaminas, kuris sukelia alergijos simptomus, ir gyvybei pavojingos reakcijos neprasideda.
Mokslininkai teigia, kad nauja technologija yra perspektyvi, ir tikisi pradėti klinikinius tyrimus su laboratoriniais gyvūnais iratlikti dvigubai aklą, placebo kontroliuojamą tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar pacientams, vartojantiems rafinuotus riešutus, vystosi alerginės reakcijos, o jų ekstraktas naudotinas odos testui.
Plačiau:
University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences news release, accessed 30 September 2014 via Newswise.
FARE peanut allergy, accessed 30 September 2014.