Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Namuose virti uogienes vis dar populiaru

2012-07-19 10:16:46

Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti vis dar išlieka labai populiarus. Kas antras lietuvis (54 proc.) teigia, kad konservuoja uogienes.

Braškės
Algirdo Kubaičio nuotr.

Tokius rezultatus parodė vokiečių maisto produktų priedų kompanijos UAB „Dr. Oetker Lietuva“ užsakymu šių metų birželio mėnesį viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.

Uogienių virimas - laisvalaikio pomėgis

37 proc. apklausos dalyvių teigia, kad uogas ir vaisius konservavimui renka patys arba augina sode, o 17 proc. prisipažįsta, kad uogienes verda iš turguje įsigytų uogų ir vaisių. Tuo tarpu 37 proc. atsakė, kad uogienių nekonservuoja.

Pasak Sergejaus Polovčenko, UAB „Dr. Oetker Lietuva“ direktoriaus, lietuviai - praktiški žmonės, todėl nuo senų laikų patys mėgsta rinkti uogas ir jas konservuoti.

„Uogų ar vaisių rinkimas ir jų virimas - savotiškas laisvalaikio praleidimo būdas, kuris pastaruoju metu vis labiau sudomina ir didmiesčių gyventojus. Pastebime, kad vasarą, ypač didžiuosiuose Lietuvos miestuose, padidėja ir uogienių tirštiklių pardavimai. Miestiečiai vis dažniau nori namuose išsivirti gardžią ir kokybiškai paruoštą uogienę, kurioje išliktų daugiau vitaminų, uogų ar vaisių spalva bei aromatas išliktų natūralūs“, - pastebi S.Polovčenko.

Apklausos rezultatai parodė, kad uogienes dažniau verda vyresni nei 36 metų respondentai, kurie yra sukūrę šeimas ir gyvena rajonų centruose arba kaimo vietovėse.

Uogienes virkite iš retesnių uogų

Dietologai atkreipia dėmesį, kad geriausia virti uogienes iš tokių uogų, kurias retai valgome. „Patartina rinktis uogas, kuriose yra daugiau įvairių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, iš šaltalankių, kurie termiškai neapdoroti nėra labai skanūs, rūgštoki, tačiau jie yra labai naudingi žmogaus organizmui, turi daug karotinoidų“, - sako „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Žana Antonova.

Ji pastebi, kad cukrus ir saldūs patiekalai, tarp jų ir uogienės, yra sveikos mitybos piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. „Kokį dažnumą ir kiekį pasirinkti - nėra nustatyta, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus organizmo“, - sako Ž.Antonova.

Dietologai taip pat neturi griežtų rekomendacijų, su kokiu maistu geriau valgyti uogienę - viskas priklauso nuo žmogaus skonio. Visgi patartina saldžią ir daug kalorijų turinčią uogienę maišyti su nesaldžiais patiekalais, pavyzdžiui, varške ar natūraliu jogurtu ir pan.

Giedrė Šileikytė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: uogos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų