Anemija prasideda dėl mikroelementų ir vitaminų stygiaus, o pavasarį mums jų ypač trūksta. Organizmui stiprinti patariama ruošiamą maistą pagardinti įvairiomis žolelėmis – garšvomis, balandomis ar žliūgėmis.
Labai naudinga pasikasti pienių šaknų, jas sudžiovinti, sumalti ir vartoti kartą per dieną po arbatinį šaukštelį užsigeriant vandeniu. Jei nebijote kartumo, maistą pagardinkite pienių lapeliais. Jie turi itin daug vitaminų, be to, valo organizmą. Labai daug geležies turi pirmosios dilgėlės, tad virkite iš jų sriubą.
Jei organizmas sunkiai pasisavina geležį, padės trauktinė su burokėliais: sutarkuokite burokėlius, juos sudėkite į stiklainį, užpilkite degtine ir tamsoje palaikykite 12 dienų. Nukoškite gerkite po 30 ml prieš valgį.
Plaučių žolę galima vartoti ir džiovintą, ir žalią. 10 g šios žolės užpilkite stikline verdančio vandens, 20 minučių palaukite ir gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną.
Gegužės mėnesį labai naudinga pasirinkti jaunų pelynų. Į 3 litrų stiklainį sudėkite šios žolės, užpilkite degtine ir laikykite kambario temperatūroje, po trijų savaičių nukoškite ir gerkite ryte prieš valgį po vieną lašą, atskiedę šaukšteliu vandens. Geriausia šiuos lašelius gerti tris savaites, paskui daryti savaitės pertrauką ir gerti vėl. Kai kurie žmonės taip per pusę metų visiškai išsigydo anemiją.
Sergant anemija labai naudinga gerti žolelių arbatą: 40 g žemuogių lapelių, 30 g dilgėlių lapų, 15 g erškėtuogių uogų, 15 g rūgštinių gudažolių. Šio mišinio šaukštą užpilkite 300 ml vandens, palaikykite 30 minučių, nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
Patartina išbandyti ir šią arbatą: 50 g juodųjų serbentų pumpurų, 80 g erškėtuogių uogų, 50 g melisų lapų, 20 g geltonžiedžių barkūnų žolės, 50 g didžiųjų dilgėlių lapų. Šaukštą šio mišinio užpilkite 250 g ml verdančio vandens, palaikykite 40 minučių, nukoškite. Gerkite po vieną stiklinę tris kartus per dieną.
Erškėtrožių vaisiai yra labai naudingi sergant mažakraujyste ir nusilpus organizmui. Pirmiausiai šiuos vaisius susmulkinkite ir užpilkite 250 g verdančio vandens. Palaukite parą, nukoškite ir gerkite po vieną šaukštą tris kartus per dieną.
Nepamirškite ir šviežiai spaustų daržovių sulčių naudos. Burokėlių sultys su spanguolių sultimis ir medumi jau nuo senų laikų žinomos kaip labai naudingos sergant anemija. Tad jos rekomenduojamos ir vaikams, ir suaugusiems žmonėms.
Zita Mikoliūnienė,