Bene kasmet istorija kartojasi – primename sau, kad švenčių esmė ne patiekiamo maisto kiekis ir būtinybė jį suvalgyti, pasižadame sau, kad prie stalo elgsimės sąmoningai, vaišinsimės saikingai, daugiau bendrausime. Tačiau vos atsisėdę prie stalo norim visko paragauti, nesinori pasirodyti nemandagiems arba nedėkingiems, o kažkuriuo momentu tiesiog numojame į visas susilaikymo nuo persivalgymo pastangas, neva vis tiek tai neišvengiama švenčių dalis ir „taip reikia“.
Kai kurie žmonės elgiasi dar drastiškiau, iki didžiųjų švenčių pasmerkdami save laikytis įvairių abejotinų dietų, kad tilptų į kokį puošnų rūbą arba padarytų įspūdį giminėms ar draugams savo išvaizda. Tačiau toks kelias pasmerktas nuo pat pradžių – prie vaišių stalo net vos porą dienų griežtos dietos besilaikęs žmogus neišvengiamai patiria alkio priepuolį, jam daug sunkiau saikingai valgyti, neretai maistas tampa pagrindiniu šventės objektu – lyg atlygiu už dietos lakymąsi.
Artėjant šventiniam laikotarpiui, kurio metu daugeliui žmonių kyla tam tikrų sunkumų, susijusių su maistu, siūlome keletą priminimų bei patarimų, kuriuos verta pradėti praktikuoti jau dabar ir nepamiršti jų po švenčių. Ugdant pozityvią mąstyseną, ypač susijusią su kebliu mitais bei klaidingais įsitikinimais apaugusiu požiūriu į maistą, svarbu tai daryti ne tik per šventes, bet praktikuoti nuolat, palaikant blaivų bei sąmoningą santykį su tuo, kas yra natūralu ir kasdieniška – maistu.
Nežiūrėkite į šventinius patiekalus kaip į kovą su savo valia
Net žemiau esantys pastebėjimai, pasiūlymai yra rekomendacinio pobūdžio. Svarbiausia – blaivus protas ir saiko jausmas. Džiaukitės galimybe susitikti su giminėmis, pažįstamais, draugais. Normalu, jei per šventes suvalgome šiek tiek daugiau nei įprastai, tačiau tai neturi būti persivalgymas, lydimas blogos fizinės savijautos. Todėl labai svarbu kasdien reguliariai maitintis, nesivaikyti dietų, „nelaisvinti“ vietos skrandyje šventiniam metui. Kai kuriems šventės apskritai tolygios minčiai – „ir vėl reikės prisivalgyti“. Tad svarbu blaiviai suvokti, kad valgymas – ne prievartinis dalykas, valgymas neapibrėžia jūsų gerumo ar blogumo, netampate blogesniu žmogumi, jeigu atsisakote maisto, kuris yra perteklinis, net jei šeimininkė išties stengėsi. Yra daugybė būdų parodyti savo meilę, rūpestį ir džiugesį dėl susitikimo, ir persivalgymas tikrai nėra vienas jų.
Neikite šventinių pietų tuščiu skrandžiu
Tai – ne tik svarbiausias mitybos specialistų patarimas, bet ir tas, kurį bene visi žino, tačiau jo nesilaiko. Eiti šventinių pietų ar vakarienės ilgai nevalgius – lyg pačiam sau spęsti spąstus. Akys tampa didesnės už pilvą, o visas maistas atrodo viliojantis. Be to, alkanas žmogus labiau linkęs valgyti maistą, sudėtyje turintį daugiau cukraus bei riebalų.
Beje, šis patarimas tinka ir einant į maisto prekių parduotuvę: neikite pirkti maisto tuščiu skrandžiu, kadangi dažniausiai tokiais atvejais nusiperkama daugiau maisto, nei ketinta, be to, turinčio mažesnę maistinę vertę.
Nepamirškite skysčių
Neretai alkį supainiojame su troškuliu. Nepamirškite skysčių, geriausiai vandens, ir per šventes. Tačiau mąstykite blaiviai – vyno gurkšnojimas sėdint prie stalo neįeina į rekomenduojamų skysčių sąrašą, be to, visi alkoholiniai gėrimai didina apetitą.
Neskubėkite
Sotumo jausmas pajuntamas praėjus maždaug dvidešimčiai minučių po valgymo. Jei nelukterime, kol pajusime sotumą, valgysime greitai, natūralu, kad suvalgysime daugiau, nei mums pakanka. Gyvename laikmečiu, kai viskas yra greita ir visi skuba, tad galbūt net nesusimąstome, kad ir valgome skubėdami. Vertėtų elgtis sąmoningiau, skonėtis maistu, gerai jį sukramtyti – pamatysime, kad ne tik patiriame daugiau malonumo, bet ir nepersivalgome.
Taip pat dažnai, kai maistas atrodo skanus, įsidedame į lėkštę daugiau, nei būtų pakankama sotumui. Pamirštame vieną svarbų dalyką – pirmųjų kąsnių malonumą. Ypač jei maisto ant stalo yra daug, vertėtų maistą ragauti – juk patys skaniausieji, daugiausia malonumo suteikia pirmieji kąsniai. Tad geriau įsidėkite įvairesnio maisto po nedaug – valgykite taip, kad jaustumėte tikrą malonumą, pajustumėte skonių įvairovę.
Neužvalgykite (ir neužgerkite) jausmų
Neretai nutinka taip, jog susitikimas prie šventinio stalo nėra džiugus įvykis visiems susirinkusiems. Jei esate tas žmogus, kuris jaučiasi nejaukiai, nedalyvauja pokalbyje arba stengiasi jo išvengti, nesislėpkite lėkštėje (ar taurėje). Jei šventinis susitikimas yra pasyvus – sėdima prie stalo ir bendraujama, atsiribojusiam, pokalbyje nedalyvaujančiam žmogui lengva persivalgyti ar padauginti alkoholio, nes tai tampa pagrindine veikla – valgyti ir gurkšnoti. Visų pirma apspręskite, ar jums būtina dalyvauti tokiame susiėjime, o jei to negalite išvengti, ieškokite veiklos – galbūt galite išeiti pažaisti su vaikais į kitą kambarį ar į lauką, pavartyti šeimos nuotraukų albumus, pasisiūlyti suplauti indus arba visgi paieškoti bent kokio pašnekovo.
Valgykite tokį maistą, nuo kurio gerai jaučiatės
Taip, tai skamba kaip visiška banalybė, tam tikra klišė, tačiau kalbama apie tokį maistą, kurį valgydami jaučiatės ne tik gerai paties valgymo metu, bet ir praėjus kelioms valandoms po valgymo. Žinoma, tai priklauso ir nuo maisto kiekio. Matyt, niekas nesijaučia žvaliai, prisivalgęs daugiau nei įprastai.
Klaidinga būtų sėdėti prie šventinio stalo ir žvelgti į maistą su nuostata, kad štai keli „geri“ valgiai, o kiti – „blogi“ arba jų „negalima“. Ragaukite tai, ką norite ragauti, mėgaukitės ir leiskite sau pajusti sotumo jausmą.
Pagal lifehack.org ir greatist.com parengė Diana Gancevskaitė