Vis daugiau tyrimų rodo, kad gaivieji ir fruktozės turintys gėrimai pažeidžia inkstus ir gali sukelti jų funkcijos sutrikimus. Fruktozė, arba vaisių cukrus, pasirodo, gali padidinti lipidų kiekį kraujuje ir sukelti kepenų steatozę bei pažeisti inkstų funkciją.
Padidėja baltymų kiekis šlapime
Japonijoje atliktoje studijoje trejus metus stebėti beveik 8000 sveikų universiteto darbuotojų. Po trejų metų kas dešimtam nustatytas padidėjęs baltymų kiekis šlapime – pirmas inkstų funkcijos sutrikimo požymis. Dažniausiai šie pakitimai rasti tiems, kurie per dieną išgerdavo dvi porcijas ar daugiau gaiviųjų gėrimų.
„Beveik trejų metų trukmės japonų studijoje su 7976 universiteto darbuotojais tarp negėrusių gaiviųjų gėrimų proteinurija rasta 8, 4 proc., tarp gėrusių vieną gėrimo porciją – 8, 9 proc., o dvi porcijas - 10,7 proc. tiriamųjų. Išvadoje teigiama, kad dvi gėrimo porcijos per dieną koreliuoja su proteinurijos atsiradimu arba išskiriamo su šlapimu baltymo kiekio padidėjimu. Norėčiau daugiau žinoti apie tirtąją kohortą: amžius, gretutinės ligos ir panašiai, tada galėtume sugalvoti daugiau interpretacijų pateiktiems rezultatams. O dar labiau norėčiau atlikti alternatyvią studiją: daliai tiriamųjų neduoti gerti papildomos stiklinės vandens, daliai - duoti išgerti stiklinę, kitiems - dvi. Po to įvertinti proteinuriją. Rezultatai turėtų būti įdomūs. Žmonės - ne pelytės narve, juos veikia daugybė faktorių, todėl mes turime būti labai kritiški rezultatų, kurie iš gausybės mūsų suvartojamų maisto produktų bando išskirti vieną itin žalingą, atžvilgiu“, - tyrimus pakomentavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas nefrologas Arvydas Dargevičius.
Padidina inkstų jautrumą
JAV atliktas tyrimas parodė, kad fruktozė, skiriama laboratorijos pelytėms, padidina inkstų jautrumą hormonui angiotenzinui, o tai padidina kraujo spaudimą. Manoma, kad inkstų pažeidimas išsivysto dėl padidėjusio kraujo spaudimo.
„Atliekant šią studiją pastebėta, jog esant pelyčių racione vidutiniam fruktozės kiekiui padidėja inkstų jautrumas vienam iš fermentų, kuris reguliuoja natrio apykaitą. Sukurta hipotezė, jog pastebėtas dėsningumas leis paaiškinti cukrinio diabeto, nutukimo su inkstų nepakankamumu ir hipertenzija epidemiją pasaulyje siejant ją su gausiai pasaulyje vartojamu didelį fruktozės kiekį turinčiu sirupu, kaip saldikliu. Ši hipotezė nėra nauja, daug bandymų suprasti, kodėl pasaulyje yra diabeto, nutukimo, hipertenzijos ir inkstų nepakankamumo epidemija. Kur epidemija, ten norisi panacėjos“, - sako nefrologas A. Dargevičius.
Šaltinis
Yamamoto et al. Soft drink intake and prediction of proteinuria: a retrospective cohort study. ASN Kidney Week 2013, Abstract 2458. Gonzalez et al. Chronic consumption of fructose increases proximal tubular transport by enhancing the sensitivity to angiotensin II. ASN Kidney Week 2013, Abstract 3955