Klausimas. Kuo naudingos raudonųjų burokėlių sultys? Ar visiems jas galima gerti?
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Burokėlių sultyse gausu cukraus, yra vitaminų C, P, B1, B2, PP, kalio, folatu, mangano, nedaug geležies . Burokėlių sultyse esančios naudingos medžiagos stimuliuoja kraujodarą. Didelė magnio koncentracija normalizuoja nervų sistemos darbą. Šios sultys gerina žarnyno peristaltiką ir tokiu būdu apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Burokėliuose gana daug antocianinų – antioksidantų, kurie apsaugo nuo UV spindulio poveikio, skatina odos atnaujinimą, apsaugo nuo odos, prostatos, žarnų ir kitos lokalizacijos vėžio.
Dėl didelio karoteno kiekio gerti burokėlių sultis reikia praskiestas per pusę vandeniu ir su pertraukomis. Sergant inkstų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige burokėlių sultys nerekomenduojamos.
Burokėliuose gausu kalio. Jų patartina vartoti saikingai tiems, kurie vartoja antikoaguliantą orfariną, nes pastarasis yra vitamino K antagonistas. Vartojant didelius kiekius vitamino K gali keistis antikoaguliacinė terapija, t. y. gali mažėti orfarino veikimas. Asmenys, kurie vartoja orfariną, turėtų saikingai vartoti ir kitus vitamino K turinčius produktus: špinatus, lęšius, briuselinius kopūstus ir kitus.
Atminkite, kad daug vertingesnis produktas yra natūralus burokėlis nei sultys! O šviežias burokėlis vertingesnis už virtą.
vlmedicina.lt
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.