Sekmadienis, 2025.07.13
Reklama

Botulotoksinas ne tik lygina raukšles, bet gali sukelti ir mirtį

2012-01-20 16:11:57

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pirmą kartą šiais metais susidūrė su botulizmo atveju. Ligoninėje gydomas sunkiai sergantis vyras, kuris, kaip įtariama, apsinuodijo su maistu patekusiu labai stipriu neurotoksinu, kurį gamina šios ligos sukėlėjas Clostridium botulinum (C. Botulinum). Vilniaus mieste pastaruosius metus registruojami pavieniai botulizmo atvejai. Liga žinoma nuo mūsų eros pradžios ir buvo siejama su dešrų nuodais (lot. botulus – dešra), iš ko ir kilo ligos pavadinimas. 

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis, suvalgęs namuose gamintų raugintų kelmučių, po kelių valandų pajuto krūtinės, skrandžio ir pilvo skausmus, pykinimą. Šiems simptomams praėjus, toliau džiūvo burna, tapo sunku ryti sausą maistą. Galiausiai sutriko rega, ligonis matė kaip per miglą, negalėjo skaityti. Gydytojai, diagnozavę botulizmą, pradėjo gydymą, šiuo metu ligonio būklė gerėja.

Botulizmas – infekcinė nervų sistemos liga, pasireiškianti dispepsiniu, oftalmologiniu ir kitais sindromais. Tai problemiška liga dėl pasitaikančių mirties atvejų ir keblios pradinių stadijų diagnostikos. Šią ligą sukelia C. Botulinum, kurio vegetacinės formos gamina labai stiprų nuodą, pavojingiausią iš visų žinomų bakterinių nuodų. Žmogui mirtinas net labai mažas šio nuodo kiekis. Tačiau specialiai paruoštas šio toksino preparatas taikomas klinikinėje praktikoje ligoms gydyti, odos raukšlėms lyginti.

Išorinėje aplinkoje klostridijos sudaro sporas, kurios labai atsparios fiziniams veiksniams: nebijo saulės, šalčio, todėl dirvožemyje gali išsilaikyti dešimtmečiais. Botulizmo sporos labai atsparios virimo temperatūrai (verdant 100º C temperatūroje žūsta per 5-6 val., autoklave 120º C temperatūroje – per 20-30 min.), 10 proc. druskos rūgšties tirpalas jas sunaikina per 1 val. Konservuotame maiste, kuris laikomas kambario temperatūroje, kai neprieina oras, nepakankama rūgšties, druskos ar cukraus koncentracija, sporos virsta bakterijomis, kurios pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų toksiną. Šis toksinas jautrus karščiui, virinant suyra per kelias minutes.

Infekcijos šaltinis – naminiai gyvuliai, graužikai, žuvys, paukščiai, rečiau žmonės. Iš jų žarnyno C. Botulinum sporų patenka į dirvožemį, ant daržovių, grybų, mėsos produktų.

 Vilniaus visuomenės sveikatos centro epidemiologinių tyrimų duomenimis, dažniausiai apsinuodijama namuose gamintais nepakankamai parūgštintais daržovių, grybų, mėsos ir žuvies konservais, sūdytais, vytintais ar rūkytais sukėlėjais užterštais mėsos ir žuvies gaminiais. C. Botulinum bakterijos maiste nesidaugina ir negamina toksino, kai marinatas pakankamai rūgštus (pH yra mažesnė nei 4).

 Daugiausiai apsinuodijimų botulizmo toksinu registruojama žiemos ir pavasario mėnesiais, nes rudenį netinkamai konservuotuose produktuose iki pavasario pasigamina pakankamas toksino kiekis. Nors užteršti šiuo nuodu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo saugių produktų, tačiau dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai (bombažas).

 Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja būti ypač budriems ir rekomenduoja nevalgyti konservų, kurių dangtelis išsipūtęs, nevartoti maistui mėsos ar dešrų, jei pakitusi jų spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Jei nesate užtikrinti produkto laikymo sąlygų tinkamumu, prieš vartojimą rekomenduojama jį gerai išvirti ar iškepti. Namie konservuojamus vaisius, daržoves, grybus būtina labai gerai nuplauti, po to rauginti, sūdyti, marinuoti. Konservavimui siūloma naudoti pakankamai daug rūgšties, druskos ar cukraus. Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius būtina laikyti ne aukštesnėje kaip +10º C temperatūroje.

 Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Grąžino 11-mečiui judėjimo laisvę: Klaipėdoje sėkmingai atlikta reta operacija
Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) sėkmingai atlikta viena sudėtingiausių ortopedinių operacijų – klubo sąnar...
Kur gauti receptinių vaistų atostogaujantiems Lietuvoje ir užsienyje
Išvykote atostogų nepasirūpinę reikalingais receptiniais vaistais? Juos įsigyti Lietuvoje galite ir nuotoliniu būdu, užs...
Pigmentinės dėmės: nesisaugant saulės, pirmosios gali išryškėti dar šią vasarą
Vasarą mūsų oda patiria didžiausią UV spindulių poveikį, kuris gali sukelti nepageidaujamų pokyčių – vienas iš jų...
Kaip tinkamai rūpintis ligoniu namuose
Namų slauga tampa vis dažnesne išeitimi, kai artimieji nori užtikrinti savo šeimos nariams ne tik medicininę, bet ir emo...
Kaip atpažinti ir suvaldyti sezonines alergijas nuo žiedadulkių iki saulės?
Karšta vasaros diena, iškyla su draugais, o vietoje džiaugsmo – ašarojančios akys, čiaudulys ir niežtinti oda. Sit...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas