Avokadai pasižymi labai geromis maistinėmis savybėmis. Trys ketvirčiai avokado yra sudaryti monosočiųjų (gerųjų) riebalų, kurie mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda apsisaugoti nuo širdies ligų. Jie turi daug baltymų ir yra kaloringi, taigi gerai aprūpina energija. Taip pat teigiamai veikia smegenis, nervų sistemą, kepenis, gerina medžiagų apykaitą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Juose gausu vitaminų A, B, B2, C, D, E, K. Avokaduose gausu mineralų: kalio, kalcio, geležies, karotino. Šie vaisiai naudojami salotoms, užtepėlėms gaminti, pasaldinti tinka ir desertiniams kremams.
Avokado užtepėlės su bulvėmis receptas
6 bulvės;
3 sunokę avokadai;
1 pomidoras;
1 agurkas;
1 paprika;
1 v. š. citrinos sulčių.
Prieskoniai: 1 a. š. juodųjų maltų pipirų, 1 a. š. maltos paprikos, 1 a. š. Himalajų druskos, 1 a. š. maltų kmynų.
Eiga:
Bulves gerai nuplaukite, jų skusti nereikia – žievelė padės išlaikyti formą. Bulves perpjaukite į dvi dalis ir 10–15 minučių apvirkite.
Apvirtų bulvių viduriuką išskaptuokite šaukštu, į jį vėliau dėsime užtepėlę.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, sudėkite į ją bulves ir kepkite apie 20 minučių, kol bulvės gardžiai apskrus.
Avokadus nulupkite ir gerai sutrinkite, patogiausia tai daryti trintuvu.
Smulkiai supjaustykite pomidorą, agurką ir papriką. Sudėkite juos į trintų avokadų masę ir gerai išmaišykite.
Sudėti prieskonius, citrinos sultis. Dar kartą viską išmaišykite.
Įdėkite šaukštą avokado užtepėlės į apskrudusios bulvės puselės vidurį.
Patiekite.
Skanaus!
Recepto autorė Ieva Kurmytė