Skanus ir sotus, apetitą keliančios išvaizdos, nesudėtingai pagaminamas patiekalas, kuriuo per trumpą laiką galima pamaitinti daugiatūkstantinę armiją. Ar galite atspėti apie ką aš kalbu? Jūs turbūt jau supratote – tai plovas! Uzbekų patarlė byloja: „Jei teks mirti, tegul mirties priežastimi tampa plovas.“ O ar teko kada ragauti saldų šio patiekalo variantą? Jeigu ne, išbandyti jį tiesiog būtina!
Nors patiekalo receptas toks senas, kad tiksliai nustatyti jo kilmės šalį yra sudėtinga, tačiau tikėtina, kad tai – Indija. Yra žinoma net apie šimtą skirtingų plovo receptų.
Trys būtini produktai be kurių net ir labai norint plovo pagaminti nepavyks: aliejus, morkos, ryžiai. Plovo skonis priklauso nuo morkų kiekio, ryžių kokybės ir tinkamai subalansuotų prieskonių bei pagardų derinio. Ši visuma sukuria tik plovui būdingą unikalų aromatą ir išskirtinį skonį. Jei Kinijoje ir Japonijoje svarbiausias virtų ryžių kokybės rodiklis yra kuo didesnis jų lipnumas, tai Centrinėje Azijoje ir Kaukaze, o taip pat Indijoje – priešingai. Pagrindinis šių tautų receptų reikalavimas plovui – ryžiai turi išlikti birūs. Todėl, pirmą kartą paragavus indiško plovo, lipni ir neišvaizdi košė, kurią anksčiau vadinome plovu – jau užmarštyje.
Plovo ruošimo procese svarbus etapas yra pjaustytų daržovių (morkų, pomidorų) ir vaisių (džiovintų abrikosų, razinų) apkepinimas ir troškinimas dideliame aliejaus kiekyje. Dėl tokio paruošimo būdo aliejus prisisotina vaisių ir daržovių sulčių ir tampa gerai virškinamas, skanus bei aromatingas plovo ingredientas.
Nuskustas morkas reikia pjaustyti šiaudeliais, tačiau ne per daug smulkiais, kad nesuvirtų į košę. Žinoma – sukapoti stambiai kaip malkų taip pat nereikėtų.
Plovui tinkantys prieskoniai: kuminas, barbarisas, karis, kurkuma, malta saldžioji paprika, malti juodieji bei kvapieji pipirai taip pat čili. Blogiausiu atveju galime naudoti tik papriką, maltą kuminą ir juoduosius pipirus. Kuminas plovui suteikia specifinį aromatą, todėl pageidautina įsigyti šio prieskonio.
Į plovą taip pat galime dėti panyro (saldaus pieno sūris), žaliųjų žirnelių, kukurūzų, sojos mėsos, avinžirnių.
Į plovui skirtą virti puodą produktai sudedami tam tikra tvarka. Pirmiausia dedamas jau paruoštas daržovių ir vaisių mišinys, tada suberiami sausi, prieš tai nuplauti, ryžiai ir suspaudžiami taip, kad neliktų tarpų. Nesuardant ryžių sluoksnio vientisumo, atsargiai pilamas šaltas vanduo. Vandens virš ryžių turi būti per du pirštus. Plovas pradedamas virti ant stiprios ugnies. Kai vanduo užverda, liepsną sumažiname ir uždengiame puodą dangčiu. Kai vanduo, esantis virš ryžių išgaruoja – plovas jau paruoštas.
Ruošiant plovą svarbu laikytis produktų proporcijų. Geriausia, kai ryžiai ir vaisių–daržovių mišinys dedami lygiomis dalimis.
Mano plovo ingredientai šį kartą buvo tokie: morkos, pastarnokas, pomidorai, džiovintos slyvos, razinos, džiovinti abrikosai, panyras (saldaus pieno sūris), ghi (lydytas sviestas), Basmati ryžiai, jalapenas, kuminas, asafetida, juodieji ir kvapnieji pipirai, juodasis kardamonas, druska, lauro lapai. Labai skanu! Viename patiekale – visi 6 žmogui reikalingi skoniai!
Aromatingo saldaus plovo receptas
Jums reikės:
200 g Jasmine ryžių;
1,5–2 stiklinės verdančio vandens;
100 g graikinių riešutų;
100 g razinų;
50 g sviesto;
mėgstamų daržovių.
Prieskoniai: 1 arbatinis šaukštelis kario, cukraus ir druskos pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Išlydytame svieste 5–6 min pakepiname nuplautus ryžius (kol ryžių grūdeliai taps skaidrūs).
Įdedame 1 arbatinį šaukštelį kario, cukraus (pagal skonį) ir žiupsnelį druskos.
Uždengiame dangčiu ir patroškiname 2–3 min.
Į povui skirtą puodą sudedame paruoštas razinas, riešutus, daržoves ir juos išmaišome. Ant viršaus sudedame paruoštus ryžius. Įpilame 1,5 stiklinės vandens.
Sumažiname ugnį ir verdame dar 15 min (kol ryžiai sugers visą skystį).
Išmaišome plovą, išjungiame ugnį ir paliekame kuriam laikui uždengus, kad ryžiai sugertų likusią drėgmę.