Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Rinkimai 2012: tautą blaivinti pasiryžę socialdemokratai blaivybės testo ir patys nėra išlaikę(1)

Ligita Sinušienė | 2012-09-20 09:21:17

Turtingą, sveiką ir blaivią Lietuvą savo rinkiminėje programoje piešia socialdemokratai. Tokios Lietuvos kaimai aprūpinti lengvaisiais automobiliais specialiai medikams pas pacientus važinėti, kiekvienos ligoninės gimdymo ir vaikų skyriai suremontuoti bei apstatyti modernia aparatūra, visa šalis aprūpinta kardiologijos aparatais, vaistai pigesni, nei valdant konservatoriams. Na ir šiaip beveik visi blaivūs ir nepriklausomi nuo žalingų įpročių. 

Apie alkoholio prevenciją prakalbę socialdemokratai blaivininkų parengtame politikų reitinge teturi 3 balus iš dešimties. Ligitos Sinušienės nuotr.

Žiūrėti į darbus – ne žodžius

Taigi, nors Seimo opozicija ir žada blaivinti tautą, rengti įvairias prevencines programas, nors tarp savo narių ir turi kelis aršius blaivininkus, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga rinkėjams pataria neužsiliūliuoti gražiais pažadais, o žiūrėti į darbus.

Tiesiai paklaustas, ar, jo manymu, yra pagrindo tikėti šios partijos pažadais blaivinti mūsų tautą, A. Veryga atsakė: „Aš dabar tikiu tik tuo, kas padaryta, o ne žodžiais. Turime liūdnos patirties su konservatoriais, kurių ne vienas sakinys, o gan nemažas gabalas partinės programos buvo prirašytas apie alkoholio prevenciją, nurodytos net konkrečios priemonės, bet alkoholio reklamos draudimas vis tiek atšauktas. Tai labai daug pasako, kiek apskritai galima tikėti bet kokių partijų programomis“.

Yra visokių narių

Aurelijus Veryga sako neturįs pagrindo tikėti socialdemokratų pažadais. Asmeninio archyvo nuotr.

O socialdemokratų partijoje, pasak portalo pašnekovo, yra „visokių“: ir „labai pažangių“ kaip Birutė Vėsaitė, Vytenis Andriukaitis, ir visai kitokių. „Net viešai buvo skelbiama, kad jų frakcijai priimant sprendimą dėl alkoholio reklamos draudimo tik vienas balsas nulėmė atšaukimą pritarimui. Tai rodo, kad socialdemokratai nevieningi. Tad kam tada apskritai rašyti tas programas, kurių vis tiek nesilaikoma? Kad kuo daugiau kvailių patikėtų?“ – kalbėjo A. Veryga.

Tenka šioje vietoje pridurti, kad „Vakarų Lietuvos medicinos“ kalbinta socialdemokratų atstovė spaudai Auksė Kontrimienė, į klausimą, ar remiantis rinkiminės programos pažadais galima viltis ir alkoholio reklamos uždraudimo, atsakė: „Apie uždraudimą nekalbama, čia rašoma apie alkoholio prevencines programas. Pavyzdžiui, bus skelbiamos socialinės reklamos“. Tačiau A. Veryga mano, kad tokios priemonės apskritai nėra tokios veiksmingos, kaip deklaruojama: „Pavyzdžiui, garsiai džiaugiamasi, kad socialinės reklamos sumažino žmonių žūtį avarijų metu, bet iš tiesų jų sumažėjo, bet iš tiesų tai padarė baudos už važiavimą neprisisegus saugos diržu“.

PVM vaistams – iki 9 proc.

Tačiau, kad būtų visiškai sąžiningas, A. Veryga nepamiršo priminti, kad būtent socialdemokratų valdymo metu buvo priimtas sprendimas apriboti alkoholio reklamą. „Bet kas iš to – šioje kadencijoje jis atšauktas, ir prie to prisidėjo ir socialdemokratų balsai. Dešimties balų sistemoje jie įvertinti blogai - tik 3,1. Vis dėlto yra krikščioniška tikėti atsivertimu, tad nieko negali žinoti“, - ironizavo pašnekovas.Į socialdemokratų siekį sumažinti vaistų, medicininės pagalbos priemonių bei medžiagų įrangos ir instrumentų kainas, grąžinant lengvatinį PVM tarifą (pasak A. Kontrimienės – nuo 21 proc. iki 9 proc.) A. Veryga irgi reagavo nepatikliai.

Net ir gražiai skambantys pažadai apie modernias kardiologijos aparatūras, išdalintas visai Lietuvai, pašnekovui atrodė netikslingi: „Juk aparatūros sensta, atsiranda vis jaunesnių, brangesnių“.

„Kur dėsime specialistus?“

Kaip A. Veryga pakomentuotų kitus socialdemokratų pažadus? Pavyzdžiui, universitetuose ir aukštosiose mokyklose rengti ne tik tradicinės, bet ir alternatyvios medicinos specialistus. „Kodėl gi ne? – su pritarimo gaidele prabilo A. Veryga, bet tuoj pat ir suabejojo. – Paruoš daug specialistų, bet kur juos dėsime? Jau dabar kiek jų yra emigravusių“.

Išgirdęs apie siekius aparatūromis aprūpinti atitinkamus skyrius, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas kėlė kitus klausimus: „Iš kur imsime lėšų? Juk biudžetas jau ir dabar dūsta, o lėšų poreikis tik auga. Reikia žiūrėti, kad žmonės mažiau sirgtų - tada būtų galima sutaupyti. Jų minimas sveikos gyvensenos propagavimas bei skatinimas – tik abstrakčios sąvokos. Ar jie ruošiasi, kaip danai, brangiau apmokestinti žalingiausius maisto produktus (rinkiminėje programoje tai nenumatyta – autorės pastaba)?“

Donatui Petrauskui socialdemokratų rinkiminė programa pasirodė pernelyg abstrakti. Algirdo Kubaičio nuotr.

Rinkiminė programa pienui su medumi?

Socialdemokratai dar žada stiprinti šalies onkologinę pagalbą, vykdant vėžio kontrolę bei profilaktiką, tačiau gydytojas onkologas Donatas Petrauskas pasigenda konkrečių priemonių. O kalbėdamas apie minimos partijos rinkiminėje programoje minimą natūraliąją mediciną (pavyzdžiui, „stiprinti sveikos gyvensenos teisinį reguliavimą, atveriant kelią didesnėms natūraliosios medicinos teikiamoms sveikatos tausojimo ir stiprinimo galimybėms; didinti Lietuvos visuomeninių ir nevyriausybinių organizacijų aktyvumą, populiarinant visuomenėje sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos paslaugas“), gydytojas pabrėžė, jog neaišku, kas yra toji socialdemokratų minima natūralioji medicina, nepaisant to, kad paaiškinta, jog tai –papildomoji ir alternatyvioji.

„Aš teigiamai vertinu viską, kas pagrįsta mokslu. Jei jie žada atlikti mokslinius tyrimus šioje srityje, tai puiku, bet alternatyvi ar natūrali medicina – labai plati sąvoka. Jei peršalai ir geri pieną su medumi, ar tai jau natūralioji medicina? Tikiuosi, kad jie neturi omeny „bobučių grybų ir musmirių“. Sveiką gyvenseną irgi galima labai plačiai apibrėžti - nuo mankštos ir bėgiojimo iki sveiko maisto ir gryno oro. Tad nežinau, ar tam reikia rinkiminės programos. Gal tai tik gražiai skamba, bet pagal tautą ir programa“.

Komentuodamas socialdemokratų pažadą užtikrinti sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos paslaugų ir diagnostinių gydomųjų priemonių saugumą bei efektyvumą, kontroliuoti šių paslaugų kokybę, pašnekovas šyptelėjo: „Aišku, kad reikia kontroliuoti Negi kiekvienas šamanas skelbs apie savo stebuklingus „gydymo“ būdus? Todėl man tokia programa atrodo keistoka, abstraktoka“.

Kiek realūs dar vienos partijos rinkiminiai pažadai pacientams bei medikams skaitykite pirmadienį.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų