Sekmadienis, 2025.07.06
Reklama

Valgote svogūnus - rūpinatės sveikata

2019-01-24 10:36:28

Nors lupdami ir pjaustydami svogūnus ašarojame, tai niekis, palyginti su tuo, kokią naudą jie teikia sveikatai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako A. Unikauskas. O gamindami, priduria jis, turėtumėte žinoti, kada ir kokius svogūnus naudoti, pavyzdžiui, raudonųjų svogūnų tikrai neverta kaitinti.

Raudonieji svogūnai. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

„Svogūnai – vitaminų C, K (kraujo krešėjimui) ir B1 (jo reikia stresinėse situacijose) šaltinis. Taip pat juose gausu sieros junginių, o siera suriša toksinus, mažina krešėjimą.

Aprūpina kvercetinu (tai antioksidantas ir uždegimą slopinanti medžiaga), padeda mažinti kraujospūdį ir palaikyti normalų gliukozės kiekį kraujyje“, – vardija A. Unikauskas.

Be to priduria, profesorius, svogūnai puikiai dera su pomidorais, nes svogūnai padeda iš pomidorų pasisavinti likopeną.

Vis dar abejojantiems svogūnų nauda, A. Unikausko žodžiais, verta atkreipti dėmesį į šias jų savybes.

Tyrimais įrodyta, kad svogūnai padeda

a) užkirsti kelią uždegimo procesams, susijusiems su astma,

b) pagerinti kaulų sveikatą

c) pagerinti žarnyno mikroflorą ir padidinti kalcio ir magnio įsisavinimą dėl jų sudėtyje esančių fruktanų,

d) sumažinti su diabetu susijusius simptomus,

e) palaikyti virškinamojo trakto sveikatą išlaikant naudingas bakterijas,

f) turi priešbakterinių ir priešgrybelinių savybių,

g) mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį,

h) turi antimikrobinių savybių, kurios gali padėti sumažinti su maistu plintančias ligas,

i) mažina vėžio riziką.

Jei parduotuvėje nežinote, kurios spalvos svogūnus rinktis, LRT TELEVIZIJOS laidoje trumpai primenama:

geltonieji svogūnai pasižymi tobula aštrumo ir saldumo pusiausvyra. Pastarasis atsiskleidžia kuo ilgiau kepant ar verdant. Puikiai tinka troškiniams ir sriuboms;

baltieji svogūnai turi daugiausia eterinių aliejų ir labiausiai virkdo, bet itin tinka padažams;

raudonieji svogūnai – patys švelniausi, tad kaitinami praranda skonį ir dažniausiai valgomi žali arba marinuoti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: svogūnas
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Gimdos miomos: keturios aktualijos, kurias turėtų žinoti kiekviena moteris
Gimdos miomos – tai gerybiniai, gerai apriboti ir hormonams pavaldūs lygiųjų raumenų ir jungiamojo audinio ląsteli...
Vieno danties praradimas – delsti negalima
Netekus vos vieno danties, daugelis žmonių linkę numoti ranka – juk tai tik nedidelis tarpelis, ypač jei jis nėra...
Nematomi sparnai: skrydžio saugumas prasideda prieš jums pakylant
Vasara – atostogų ir kelionių lėktuvais metas. Atsisėdę į patogią kėdę lėktuve ir prisisegę saugos diržus, retai s...
Kai liga paliečia vaiko smegenis: gydymo kelias, komandos darbas ir viltis ateičiai
Ši publikacija – apie centrinės sistemos navikus. Kviečiame susipažinti su Vilniaus universiteto ligoninės Santaro...
Spinalinės raumenų atrofijos gydymas sugrąžina visavertį gyvenimą
Kauno klinikų pacientas Edgaras prisimena, kad būdamas aktyvus, sportą mėgstantis paauglys ėmė vis dažniau vengti fizinė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų