Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kaip išvengti per nesaugų maistą ir gėrimus plintančių infekcinių ligų

vlmedicina.lt | 2015-06-30 09:20:53

Laikykitės higienos reikalavimų. Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu. Nesant galimybei nusiplauti rankų, nuvalykite jas drėgnomis servetėlėmis, maistą imkite popierinėmis servetėlėmis. Maisto ruošimui skirtą įrangą bei įrankius naudokite tik tinkamai nuplautus geriamuoju vandeniu.

Šašlykai
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vartokite tik saugų vandenį. Gamtoje geriausiai vartoti fasuotą geriamąjį vandenį. Nevartokite upių, tvenkinių, ežerų, kanalų bei kitų vandens telkinių vandens, kuriame gausu parazitų bei patogenų, galinčių sukelti apsinuodijimus bei įvairius susirgimus.

Rinkitės tinkamus maisto produktus. Venkite į kelionę vežtis greitai gendantį maistą: pieną, grietinę, varškę, konditerijos gaminius su varške ar kremu, virtų, keptų žuvų, mėsos ar jų produktų, mišrainių, karšto rūkymo žuvų, mėsos ar paukštienos gaminių. Kelionėje geriausiai tiks duona, šaltai rūkyti gaminiai, šviežios daržovės, sausainiai, džiūvėsiai, konservai, riešutai.

Rinkitės šviežius vaisius bei daržoves, plaukite juos tik švariu geriamuoju vandeniu. Nevartokite maisto produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, išmeskite sukiužusias, išsipūtusias ar oksiduotas skardines. Nevartokite tokių pusfabrikačių, kurių pakuotėje matyti susikaupusio skysčio.

Laikykite maistą saugiai. Greitai gendantį maistą laikykite ne aukštesnėje nei 5oC temperatūroje, gamtoje tam geriausiai tiks automobiliniai šaldytuvai ar šaldymo krepšiai. Maistą laikykite uždarose pakuotėse pavėsyje, saugokite nuo graužikų, vabzdžių ir kitų gyvių. Laikykite termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį atskirai nuo gatavo vartoti maisto. Stenkitės suvartoti maistą kuo greičiau, gerai paskaičiuokite reikiamą jo kiekį.

Indai. Maistui naudojami indai turi būti švarūs. Geriausiai naudoti vienkartinius indus, o po valgio juos išmesti. Naudojant įprastinius indus būtina stebėti, kad neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams nebūtų naudojami tie patys indai bei įrankiai.

Tinkamai apdorokite maistą. Ypač svarbu termiškai apdorojant maistą pasiekti tinkamą temperatūrą, kad sunyktų dauguma pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorojant, maisto produkto viduje temperatūra turi pasiekti 70oC temperatūros ribą. Norint įsitikinti ar tinkamai iškepta mėsa ar paukštiena, atkreipkite dėmesį į išsiskiriančias sultis, kurios turi būti šviesios, o ne rožinės spalvos. Neapdeginkite kepamo maisto, nes jame gali būti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Nerekomenduojama kepti mėsos produktų, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nes nitrito likučiai, esant aukštesnei nei 110oC temperatūrai, reaguodami su aminais ir amino rūgštimis sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Norint išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant naudokite gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Kepamus maisto produktus suvyniokite į foliją, kepimui naudokite specialias pakuotes, groteles, kiek įmanoma išvenkite apdegimo ir apanglėjimo.

Nepamirškite pasiimti į kelionę:

1. Geriamojo vandens

2. Švarių indų bei įrankių

3. Muilo, švaraus rankšluosčio ar drėgnų servetėlių.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų