Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Iniciatyva dėl gimdymo namuose – kriminalo fone (papildyta)

2012-07-25 14:12:32

Sveikatos apsaugos ministerija reaguodama į iniciatyvos „Gimimas LT“ aktyvistų raginimus reglamentuoti gimdymą namuose surengė spaudos konferenciją, kurioje paaiškino, kodėl kol kas suspenduoja bet kokias diskusijas dėl gimdymo namuose įteisinimo. Pagrindinė priežastis – ikiteisminis tyrimas, kurio įtariamieji – gimdymo namuose šalininkai.

Nora Ribokienė
Nora Ribokienė aiškino, kad SAM atsisakymas pradėti gimdymo namuose reglamentavimo procedūrą susijęs su įtarimais, kad siekiama dekriminalizuoti per 20 metų per gimdymus namuose padarytus nusikaltimus. Zitos Voitiulevičiūtės nuotr.

Tiriama 400 nusikalstamų veikų

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė, be visų su gimdymo ligoninėje saugumu susijusių priežasčių, nurodė vieną, kuri ant kojų sukėlė iniciatyvos „Gimimas LT“ narius.

„Turiu oficialų raštą iš Vilniaus rajono policijos komisariato, kuriame nurodoma, kad yra vykdomas ikiteisminis tyrimas, kuriama tiriama apie 400 nusikalstamų veikų. Jų kaltinamieji ir įtariamieji yra tie patys asmenys, kurie siekia reglamentuoti gimdymą namuose. Yra kaltinimų dėl dokumentų klastojimo, veiklos be medicininio išsilavinimo, neturint reikiamos licencijos, taikant medicinos mokslo tyrimais nepatvirtintus metodus. Taip pat vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl konstatuotų kūdikių mirčių, gimdymo pažymų klastojimo“, – per spaudos konferenciją sakė N. Ribokienė.

Ji sakė, kad esą akivaizdu, kad iniciatyva dėl reglamentavimo bandoma dekriminalizuoti per dvidešimt metų padarytus nusikaltimus. Todėl gimdymo namuose reglamentavimo klausimas stabdomas, kol nebus baigtas policijos vykdomas ikiteisminis tyrimas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusios moterys tikino, kad iniciatyvoje dalyvauja dėl savo įsitikinimų, savo ir aplinkinių šeimų gerovės.

„Vakarų Lietuvos medicinai“ viceministrė sakė negalinti atskleisti, ar įtariamųjų pavardės yra tos pačios, kurios figūruoja tarp iniciatyvos „Gimimas LT“ narių. Tačiau paklausta, ar kaltinamoji yra kokia nors viena akušerė, N. Ribokienė šyptelėjo: „Tai visas tinklas. Dėl vieno akušerio tokių dalykų nebūtų“.

Žada kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją

Netrukus po viceministrės pareiškimo iniciatyvos „Gimimas LT“ atstovė, VšĮ Prieraišiosios tėvystės centro direktorė Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė išplatino savo poziciją, kurioje neigiama, kad, kaip sakė N. Ribokienė, „akivaizdu, kad būtent iniciatoriai reglamentavimo tuo pačiu yra ir šio ikiteisiminio tyrimo įtariamaisiais“.  

„Iniciatyvos tikslas nėra susijęs su jokiais ikiteisminiais tyrimais, juolab konkrečių asmenų gynyba. Netgi neįsivaizduojame, kaip mūsų veikla ir inicijuojamos diskusijos galėtų daryti įtaką ikiteisminiam tyrimui ar juolab jo rezultatams. Mes kalbame apie medikų galimybę teikti pagalbą gimdyvėms ne ligoninėje. Jei šis klausimas būtų buvęs sureguliuotas, kai atsirado tam poreikis, galbūt nebūtų jokių ikiteisminių tyrimų, kuriais SAM dangstosi be jokio pagrindo“, – pareiškime rašo V. Pilipauskaitė-Butkienė.

Ji teigė, kad organizacijos nariai yra girdėję, kad vyksta ikiteisiminis tyrimas, pirmiausia iš pačios SAM atstovų ir kad kai kurios namuose gimdžiusios šeimos kviečiamos į teisėsaugos institucijas.

„Tačiau būtent šiandien pirmą kartą išgirdome skaičių – minimi net 400 žmonių, kurie esą susiję su ikiteisminiu tyrimu. Akivaizdu, kad gimdymo namuose reglamentavimo problema Lietuvoje yra opi ir klausimą reikia spręsti, – įsitikinę „Gimimas LT“ nariai. – Viceministrės teiginys, esą iniciatyvos veikla – „nesolidi ir negraži“ – skamba įžeidžiamai ir mes svarstome galimybę kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją“.

Plačiau apie iniciatyvos „Gimimas LT“ ir vienos moters, gimdžiusios užsienio natūralaus gimdymo namuose, pateikiamus gimdymo namuose privalumus ir SAM kontraargumentus – dienos straipsnyje liepos 26 d.

Zita Voitiulevičiūtė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų