Data: 2020.11.24 09:38
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Vanilės ekstraktas gali palengvinti žvynelinės simptomus

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2017-12-04 00:02:40

Nauja studija, vykdyta su laboratorinėmis pelėmis, parodė, jog vanilinas (dirbtinis vanilės ekstraktas) gali būti vartojamas siekiant užkirsti kelią žvynelinės sukeltam odos uždegimui ar jį sumažinti, – rašo upi.com.

Vanilė. © Pixabay.com

 

Žvynelinė yra autoimuninė lėtinė atsinaujinančios eigos liga. Ja suserga 1,5-2 proc. populiacijos, vienodai dažnai tiek vyrai, tiek moterys (dažniausiai 20-40 metų amžiaus). Žvynelinei būdingas įvairios formos ir dydžio, rausvos spalvos, aiškių ribų, padengtas baltomis pleiskanėlėmis niežtintis bėrimas, primenantis žvynus.

Sveiko žmogaus odos paviršinis sluoksnis atsinaujina kas 25 dienas, o sergančiajam žvyneline odos atsinaujinimo procesas vyksta 10 kartų greičiau, todėl odoje (įprastai kelių, alkūnių, skalpo) ir susiformuoja ligos židiniai. Galimas ir nagų, sąnarių pažeidimas. Ligai gydyti skiriami vietinio poveikio preparatai, fototerapija, gali prireikti ir sisteminio gydymo.

Naujausiam tyrimui mokslininkai iš Taivano sugebėjo šia liga „susargdinti“ laboratorines peles. Vėliau joms 7 dienas buvo skiriamos skirtingos geriamos dozės vanilino. Pastebėta, jog pelėms, kurios gavo didžiausią šios medžiagos kiekį (nuo 50 iki 100 mg kilogramui kūno svorio), pasireiškė ryškiausias odos uždegimo sumažėjimas.

„Mūsų gauti rezultatai parodė, jog vanilinas yra efektyvi bioaktyvi medžiaga, padedanti kovoti su psoriaziniu odos pažeidimu“, – sakė mokslininkai, šią savaitę publikavę tyrimą „The Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Taip pat pastebėta, kad vanilinas nuslopino IL-17 ir IL-23 interleukinų lygį (manoma, kad jie yra susiję su ligos išsivystymu). Jau ir ankstesni tyrimai parodė, kad vanilinas veikia interleukinus, siejamus su kitomis uždegiminėmis būklėmis.

Taigi viena labiausiai pasaulyje paplitusių kvapiųjų medžiagų, gaminama daugelyje pasaulio šalių ir vartojama maisto gamyboje, vieną dieną gali tapti ir vaistu.