Data: 2020.12.06 03:35
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Druskos reikia, bet ne per daug

Žana Antonova | 2011-02-26 00:56:02

Druska būtina mūsų organizmui, tačiau svarbu išlaikyti tinkamą kiekį. Su valgomąja druska (natrio chloridu) žmogus gauna daugiausia natrio ir chloro. Natris sudaro 2 proc., o chloras 3 proc. visų organizme esančių mineralinių medžiagų kiekio.

Žana Antonova (nuotr. iš asmeninio archyvo)
Žana Antonova (nuotr. iš asmeninio archyvo)

Jie randami visuose žmogaus organizmo skysčiuose ir dalyvauja atliekant keturias pagrindines funkcijas: palaiko vandens balansą ir jo išsiskyrimą; valdo osmosinį slėgį; valdo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH);  palaiko ekstraląstelinio ir intraląstelinio skysčio koncentracijos skirtumą. Natrio ir chloro jonai reikalingi susidarant druskos rūgščiai skrandžio liaukų dengiamosiose ląstelėse, jie reikalingi normaliam nervų ir raumenų jaudrumui. Be to, natrio jonai dalyvauja pernešant į ląsteles aminorūgštis, gliukozę ir kalį.

Per didelis suvartojamas druskos kiekis yra aktuali problema visame pasaulyje. Remiantis įvairių šalių patirtimi, Pasaulinė sveikatos organizacija pateikia veiksmingus druskos suvartojimo mažinimo būdus: nacionalinių rekomendacijų rengimą; vartotojų supratimo apie druskos poveikį sveikatai didinimą; maisto produktų ženklinimą su informacija apie druskos kiekį; tam tikrų simbolių arba logotipų kūrimą – simboliai arba logotipai reikštų, kad produkte yra mažai druskos; druskos kiekio maisto produktuose stebėseną; maisto pramonės, viešojo maitinimo įstaigų darbuotojų iniciatyvą mažinti druskos kiekį maiste.

2005 m. buvo įkurta Pasaulinė veiksmų druskos ir sveikatos klausimais grupė (angl. World Action on Salt and Health, WASH), kuri kasmet visame pasaulyje organizuoja Supratimo apie druską savaitę.

Lietuvoje ši savaitė minima taip pat. Jos metu žmonės informuojami apie per didelio druskos kiekio suvartojimo žalą sveikatai. Sveikatos specialistai ragina vartotojus atkreipti dėmesį į širdies bei kraujagyslių ligų atsiradimo riziką vartojant per daug druskos. Siekiama  skatinti atsakingus maisto pramonės darbuotojus, restoranų virėjus bei savininkus riboti druskos kiekį maisto produktuose, pusfabrikačiuose bei viešojo maitinimo įstaigose gaminamuose patiekaluose.

Apie per didelio kiekio druskos suvartojimo žalą sveikatai kalbama ne tik per Supratimo apie druską savaitę.  Gegužės  17 dieną  kiekvienais metais minima Pasaulinė hipertenzijos diena (Lietuvoje taip pat), kurios metu organizuojamos konferencijos, skirtos šios ligos atsiradimo profilaktikai, gydymui ir akcentuojamas ne tik  druskos kiekio suvartojimas, bet gyvenimo būdo keitimas,  svorio kontrolė.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 5 gramų druskos per dieną, o tai atitinka pusę arbatinio šaukštelio.

Žana Antonova,

gydytoja dietologė