Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Kivių uogos – kiek neįprastas, bet išbandyti vertas vaisius: tiks ir prie saldžių, ir prie pikantiškų patiekalų

Šaltinis: vlmedicina | 2021-09-15 10:03:10

Lietuviai tampa vis išrankesni maistui ir dažnai ryžtasi gastronominėms kelionėms. Jie drąsiai ragauja ne visai įprastus vaisius, tad pirkėjų krepšeliuose atsiranda ir kivių uogų.

Salotos su kivių uogomis / Asociatyvioji nuotr.

„Ruduo yra itin tinkamas paeksperimentuoti ir į racioną įtraukti įmantresnių, išskirtinesnių vaisių. Pavyzdžiui, kivių uogų, kurių šviežias derlius jau pasiekė ir parduotuvių lentynas. Pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu tapo kur kas atviresni eksperimentams, išbando mūsų šaliai nebūdingus vaisius. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų ir įvairų jų asortimentą: nuo lietuviškų obuolių ar kriaušių iki kivių uogų ir didžiųjų greipfrutų“, – pranešime žiniasklaidai teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

Kaip teigia ekspertė, kivių uogos, dar vadinamos aktinidijomis – žali nedideli vaisiai, išvaizda primenantys vynuoges ar agrastus, o skoniu savo giminaičius – kivius. Visgi, aktinidijos – minkštesnės ir saldesnės už kivius. Šių vaisių gimtinė – Rytų Sibiras, Japonija, Kinija, Pietų ir Šiaurės Korėja bei Kurilų salos. Tačiau šios uogos gausiai auginamos ir Kanadoje, Amerikoje, Čilėje, Naujoje Zelandijoje ir Europoje: per metus pasaulyje užauginama daugiau nei milijonas tonų kivių uogų.

Pasak J. Sabaitienės, kaip ir visi vaisiai, šios uogos yra ne tik skanios, bet ir gausios maistinėmis medžiagomis. Jose galima rasti vitamino C, daug ląstelienos, taip pat kalio, magnio bei vitamino E. Kivių uogose gausu antioksidantų, kurie padeda sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, taip pat lėtina senėjimo procesą. Kivių uogų vartojimas stiprina imuninę sistemą, padeda kovoti su stresu, gražina odą. Šių nepaprastų vaisių įtraukimas į kasdienį racioną gali sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir kraujo spaudimą.

Tinka ir prie desertų, ir prie pikantiškų patiekalų

Kivių uogos – puikus užkandis. Jos dažnai valgomos vienos, tačiau yra plačiai naudojamos ir kulinarijoje. Kivių uogos savo skoniu panašios į kivius – tai yra saldūs vaisiai. Jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų. Kivių uogų minkštimas yra ryškiai žalios spalvos, o jo vidus užpildytas daugybe mažų juodų sėklyčių. Skirtingai nuo kivių, kurie pasižymi stora, pūkuota oda – šie vaisiai turi žalią, lygią odelę, kurios prieš valgant nulupti nereikia.

Kivių uogos dedamos į uogienes, džemus, jomis gardinamos salotos, salsos, įvairiausi vaisių kokteiliai. Kivių uogos naudojamos pyragų, bandelių, ledų ir sorbetų gamyboje. Jos puikiai dera su apelsinais, medumi ir šokoladu. Tačiau aktinidijos tinka ne tik prie įvairiausių saldėsių, bet ir prie pikantiškų patiekalų: jas valgyti mėgstama su jūros gėrybėmis, tokiomis kaip krevetės, šukutės ar balta žuvis. Jos taip pat tinka ir prie kiaulienos, jautienos, elnienos ir vištienos patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi pikantiški padažai, jos dažnai kepamos kepsninėje ir naudojamos, kaip garnyras.

J. Sabaitienė siūlo išbandyti kelis patiekalu su kivių uogomis.

Salsa su kivių uogomis

Jums reikės:

10 per pusę perpjautų kivių uogų

10 per pusę perpjautų vyšninių pomidorų

1/4 puodelio supjaustytų kalendros lapų

1 arbatinio šaukštelio čili pastos

1 arbatinio šaukštelio cukraus

2 šaukštų citrinos sulčių

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Pagaminimas:

Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, patiekite su ant grotelių kepta žuvimi arba vištiena.

Vaisių salotos su kivių uogomis

Jums reikės:

16 perpus perpjautų kivių uogų

1 nulupto ir supjaustyto banano

1/2 mažos nuluptos ir kubeliais supjaustytos papajos

2 šaukštų skysto medaus

2 šaukštų citrinos sulčių

Dubenyje sumaišykite kivius, bananą ir papają. Nedideliame indelyje sumaišykite medų ir citrinų sultis. Gautu padažu apšlakstykite vaisius. Šias salotas galima valgyti vienas arba maišyti jas su natūraliu jogurtu. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Kaip prižiūrėti dantų implantus?
Gana dažnai girdimas mitas, kad įsidėjus dantų implantus – daugiau nereikės rūpintis savo burnos ertme. Odontologa...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai...
Šienligės rizikos banginiai – kaip juos suvaldyti?
Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, ka...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų