Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių

Šaltinis: vlmedicina | 2021-04-12 11:01:17

Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetariškų bei veganiškų patiekalų, tarp jų - ir seitaną.

Seitanas su ryžiais
Patiekalas iš seitano / Asociatyvioji nuotr.

Veganiški produktai veržiasi į priekį

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad viešojoje erdvėje atsiranda vis daugiau augalinių receptų, kurie gali paneigti dažnai išgirstamas nuomones, jog veganiška mityba visuomet pareikalauja daugiau išlaidų negu visavalgiška. Šiuos įsitikinimus griauna ir pasaulinio dėmesio sulaukusi mėsos alternatyva – seitanas.

„Kvietine mėsa vadinamas seitanas gali pakeisti daugumos požiūrį į veganišką mitybą. Tik iš miltų, vandens bei sultinio gaminamas seitanas ne tik prieinamas kiekvienam, bet ir yra puikus baltymų šaltinis. Visgi tokio recepto gamyba pareikalauja virtuvėje praleisti kiek daugiau laiko, kadangi maisto ruošimo metu būtina vandeniu skalaujant kvietinę tešlą iš jos pašalinti visą esantį krakmolą. Tačiau vėliau gautą veganiškos mėsos produktą galite naudoti vietoje labiausiai pamėgtų mėsos patiekalų – nesvarbu, ar tai būtų vištienos troškinys, ar netgi grilinti mėsos gabalėliai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pažadinusiems savyje norą išbandyti daugiau veganiškų alternatyvų namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia seitano gamybos subtilybes bei dalijasi garnyrais, išryškinsiančiais jo skonį.

Seitano receptas

Reikės: 1200 g kvietinių miltų, 750 ml vandens, 2 l vištienos arba daržovių skonio sultinio.

Į didelį metalinį indą supilkite miltus bei vandenį. Maišykite tešlą, kol ši sulips. Vėliau ją išimkite iš dubens ir padėkite ant švaraus stalviršio. Minkykite tešlą iki kol ji taps vientisa. Tada iš jos suformuokite didelį rutulį. Jį dėkite į švarų dubenį ir pilnai užpilkite vandeniu. Viską uždenkite maistine plėvele ir palikite 1-2 val.

Po poros valandų nupilkite skystį ir dar kartą tešlą užpilkite švariu vandeniu. Tada pradėkite vandenyje minkyti tešlą – po kiek laiko pamatysite, kaip vanduo nusidažo baltai. Tuomet per kiaurą dubenį nupilkite vandenį ir leiskite tešlai nusausėti.

Vėliau įdėkite tešlą į švarų dubenį ir pakartokite tą pačią „praplovimo“ techniką – užpilkite tešlą vandeniu, viską gerai išminkykite ir nupilkite. Tešlą švariame kiaurame inde uždenkite maistine plėvele ir palikite „pastovėti“ dar 20 min.

Tada padėkite tešlą ant stalviršio, tolygiai ją ištempkite, įpjaukite tris vertikalias linijas ir padalinkite į tris dalis taip, kad iš jų vėliau galėtumėte supinti kasą. Pradėkite įpjovimus ne nuo pačio viršaus – svarbu, kad šios trys juostos nenutrūktų viena nuo kitos jas pinant. Kai supinsite kasą, ištempkite ją ir suriškite keletą mazgų.

Suformuotą tešlą dėkite į verdantį sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir virkite ant vidutinės ugnies 2 val. Išvirus, išimkite tešlą ir leiskite pastovėti dar porą valandų. Tuomet užpilkite ją virtu sultiniu, uždenkite maistine plėvele ir palikite vienai nakčiai šaldytuve. Kitos dienos rytą ištraukite seitaną iš indo ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

„Paruošto seitano išvaizda ir skonis nustebins tiek veganus, tiek visavalgius. Šį pagamintą produktą galima dėti į visus patiekalus, kur norima pakeisti vištieną. Pavyzdžiui, seitaną tinka ruošti su kepintomis daržovėmis paprasčiausiame saldžiarūgščiame padaže – tai padės jums ne tik išbandyti naujų receptų, bet ir nukeliauti į Azijos virtuvę nė neišėjus iš namų. Be to, įsibėgėjant pavasariui, greitai prasidės ir grilio sezonas, kur taip pat galite panaudoti seitano mėsą – supjaustykite ją stambesniais gabalėliais, užmarinuokite mėgstamame mėsos marinate bei kartu su pjaustytomis daržovėmis kepkite ant iešmo“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų