Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Šaltinis: vlmedicina | 2022-08-05 16:03:21

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Vis dėlto bananas yra gana universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.

Skanėstas su bananais / Pranešimo autorių nuotr.

Ypač naudingi derinant su jogurtu

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad bananai – vienas populiariausių vaisių pasaulyje. Ir ne veltui – šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

„Tikriausiai retas pagalvotume, kad bananai gali būti naudingi kovojant su slogia nuotaika ir neigiamomis emocijomis. Bananuose yra cheminės medžiagos triptofano, kuri turi įtakos mūsų emocijoms. Be to, bananuose esantis vitaminas B6 gali padėti gerai išsimiegoti, o magnis – atpalaiduoja raumenis. Dėl šių priežasčių suvalgius vos vieną bananą ne tik pagerėja nuotaika, bet ir atsiranda daugiau energijos“, – sako ji.

Kaip teigia J. Sabaitienė, bananai puikiai tinka pusryčiams, be to, yra ir puikus užkandis po sporto. O ypač – šį vaisių valgant su natūraliu jogurtu.

„Šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu, dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte, šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą“, – pasakoja ji.

Marinuoti bananai – misija įmanoma

Nors bananai dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiais desertais – šie vaisiai puikiai dera ir pikantiškų valgių.

„Jeigu mėgstate eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieškote įmantresnių skonių, prie mėsos ar žuvies patiekalų bananus patiekite kaip garnyrą. Pirmiausia bananus nuplaukite, supjaustykite juos griežinėliais, palikdami žievelę ir paprasčiausiai iš abiejų pusių pakepkite keptuvėje. Taip paruoštus bananus pagardinkite druska, pipirai, jeigu mėgstate aštriau – čili pipirų dribsniais. Be to, bananai puikiai tinka ir marinavimui“ , – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, marinuotų bananų namuose pasigaminti labai paprasta. Tereiks kelių puodelių cukraus, pusės puodelio acto, šaukštelio cinamono, gvazdikėlių ir nuluptų bei į tris dalis padalintų bananų. Pirmiausia visus ingredientus, išskyrus bananus, reikia sumaišyti puode, užvirti ir pakaitinti tol, kol gautas mišinys šiek tiek sutirštės, galiausiai į puodą sudėti bananus ir pavirtį apie 10 minučių. Tuomet puodą su sirupu ir bananais reikėtų nukelti nuo ugnies ir leisti bananams kelias valandas pamirkti. Galiausiai bananus išimti iš sirupo, atvėsinti ir ragauti.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar trimis, kiek labiau tradiciniais receptais, kuriuose išradingai panaudosite bananus.

Šokoladinė bananų duona

Jums reikės:

1 puodelio miltų

½ puodelio kakavos

1 a. š. sodos

½ a. š. druskos

3 didelių stipriai sunokusių bananų

¼ puodelio ištirpinto sviesto

¼ puodelio aliejaus

¾ puodelio rudojo cukraus

1 didelio kiaušinio

1 a. š vanilės ekstrakto

1 puodelio šokolado drožlių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus. Ant bananų supilkite ištirpintą sviestą ir aliejų. Įmaišykite rudąjį cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Galiausiai į gautą bananų masę įmaišykite sausus ingredientus ir dalį šokolado drožlių. Viską supilkite į kepimo formą išteptą sviestu arba aliejumi. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą.

Bananų glotnutis su riešutų sviestu

Jums reikės:

1 puodelio supjaustytų bananų

¼ puodelio graikiško jogurto

¼ puodelio pieno

¼ a. š. vanilės ekstrakto

2 a. š. riešutų sviesto

Gaminame:

Į trintuvą sudėkite bananus, supilkite graikišką jogurtą, pieną, vanilės ekstraktą, riešutų sviestą. Viską sutrinkite iki vientisos masės, jeigu norite – įsidėkite ledukų.

Bananiniai keksiukai

Jums reikės:

2 didelių bananų

¼ puodelio klevų sirupo

½ puodelio graikiško jogurto

1 didelio kiaušinio

½ puodelio pieno

½ puodelio žemės riešutų sviesto

2 a. š. vanilės ekstrakto

1 ¾ puodelio kvietinių miltų

1 a. š. cinamono

1 a. š. sodos

1 a. š. kepimo miltelių

¼ a. š. druskos

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sutrinkite bananus ir įmaišykite klevų sirupą, graikišką jogurtą, kiaušinį, pieną, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir druską. Į gautą mišinį įmaišykite gautą bananų ir jogurto masę. Visą sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 15-20 minučių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų