Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Europos Komisijos apie Didžiojoje Britanijoje pradėtą skubų tyrimą dėl botulizmo atvejo, pasireiškusio vartotojui suvalgius konservuotų itališkų alyvuogių.
Pranešime teigiama, jog Didžiosios Britanijos specialistams įtarimų sukėlė viena konkreti itališkų alyvuogių partija, kurią nurodyta nedelsiant surinkti iš rinkos. Šalies gyventojai, galimai įsigiję nesaugių alyvuogių, raginami jų nevalgyti. Atvejo tyrimas pradėtas ir Italijoje, siekiant išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis nesaugi konservuotų alyvuogių partija į Lietuvos rinką nepateko.
Botulizmas
Botulizmas Lietuvoje gana reta liga, kurią sukelia bakterijų Clostridium botulinum (Cl. botulinum) gaminamas toksinas. Cl. botulinum bakterijos, jų sporos aptinkamos įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje ir vandens nuosėdose. Dėl to jomis gali būti užterštos daržovės, grybai. Į mėsą šie sukėlėjai patenka iš gyvulių žarnų dorojant skerdieną. Pačios bakterijos ir sporos nesukelia ligos. Ligą sąlygoja bakterijų gaminami toksinai, kurie yra neatsparūs karščiui ir tampa nekenksmingais per 10 minučių 80 °C temperatūroje.
Žmogus maisto toksine infekcija užsikrečia suvartojęs maisto, kuriame sudarytos palankios sąlygos Cl. botulinum bakterijoms daugintis ir gaminti toksiną. Dažniausiai susergama nuo namuose neteisingai paruoštų ir laikomų maisto konservų, netinkamai apdorotos rūkytos ar sūdytos žuvies, kai kurių mėsos gaminių.
Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia bendru nuovargiu, silpnumu, galvos svaigimu, susilpnėjusiu regėjimu, dvejinimusi akyse, užkritusiais akių vokais. Ligonis gali viduriuoti, vemti, skųstis pilvo pūtimu. Vėlesnėse ligos stadijose jaučiamas raumenų silpnumas, sumažėja arba išnyksta sausgyslių refleksai, gali pasireikšti simetriškas paralyžius, sutrikti kalba. Žmonės pastebėję minėtus simptomus turėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus.
Paprastai ligos simptomai pasireiškia praėjus 12–36 val. po užsikrėtimo. Tačiau simptomai taip pat gali atsirasti vos po 6 val. suvalgius užkrėsto maisto arba net praėjus 10 dienų.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis Lietuvoje 2010 m. užregistruoti 4 botulizmo atvejai, 2009 m. botulizmo atvejų nenustatyta.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba