Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Šprotai – ne tik skanios, bet sveikatai naudingos žuvys

Šaltinis: vlmedicina | 2021-12-04 00:34:00

Prasidėjus žiemai daugiau laiko praleidžiame namuose, tad paprastai ir gaminame daugiau. Nors besiruošdami šventėms ieškome naujų receptų, kartu atsigręžiame į tradicinius patiekalus bei nuo vaikystės pažįstamus skonius. Vienas iš tokių naujai atrandamų produktų – šprotai.

Sumuštiniai su šprotais
Sumuštiniai su šprotais / Pranešimo autorių nuotr.

Ne tik skanūs, bet ir sveiki

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, šprotai mėgstami, nes tinka daugeliui patiekalų paįvairinti, taip pat leidžia leistis į plačius eksperimentus su sumuštiniais. Kaip teigia ekspertė, šprotai yra nedidelės silkinių šeimos žuvelės, paprastai užaugančios iki 14–15 cm ilgio. Jos gyvena ir Baltijos jūroje bei dažniausiai yra naudojamos konservams gaminti.

Smulkios žuvelės yra parūkomos ir konservuojamos aliejuje, tačiau ar žinojote, kad šprotai – ne tik skanios, bet ir sveikatai naudingos žuvys. Kaip ir sardinės ar silkės, šprotai yra puikus omega-3 šaltinis, be to, šprotuose yra gausu vitaminų D ir B12.

„Konservuoti šprotai yra itin savito skonio, be to, jie jau paruošti vartoti, tad užklupus alkiui nereikia ilgai sukti galvos – tiesiog susitepti sumuštinį. Tai vienas iš paprastų būdų paįvairinti mitybą žuvimi, tačiau net ir tokį paprastą patiekalą, kaip sumuštinis galima pasiruošti įmantriai“, – sako V. Juodkazienė, o kad nepritrūktų idėjų ji dalijasi, kokius patiekalus galite valgyti su šprotais.

4 šprotų panaudojimo būdai

Sumuštiniai. Pasak V. Juodkazienės, šprotai puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, todėl norint pasigaminti ypatingesnį pusryčių sumuštinį ar užkandį verta duoną paskaninti ne tik šprotais, bet ir šviežiais salotos lapais bei virtais kiaušiniais. Dar vienas paprasto sumuštinio su šprotais receptas – prieš dedant šprotus ant sviestu ar kremine varškės užtepėle suteptos duonos, verta juos paskaninti keliais lašais citrinos sulčių. Mėgstantys aštriau panaudoti gali ir įvairiausius aitriuosius padažus arba paprasčiausius čili pipirų dribsnius.

Užtepėlės. Ši žuvis puikiai tinka ir įvairiausių užtepėlių gamyboje. Šprotus tereikia paprasčiausiai sutrinti šakute, pagardinti žiupsneliu druskos ir pipirų, šaukšteliu majonezo bei grietinės arba graikiško jogurto. Mėgstantiems aštriau ekspertė siūlo įmaišyti dar ir šiek tiek garstyčių ar krienų. Tokią užtepėlę galima pagardinti šviežiomis žolelėmis: krapais ar petražolėmis. Mėgstantiems ryškesnius skonius rekomenduojama įmaišyti ir smulkiai supjaustytų marinuotų agurkėlių, kaparėlių, kiaušinių. Gautą užtepėlę tepkite ant mėgstamos duonos ar krekerių.

Makaronai. Dar vienas netikėtas ingredientas, puikiai derantis su šprotais, – makaronai. Maisto ekspertė sako, kad nepaprasto skonio makaronų patiekalą su šprotais pasigaminti yra labai paprasta. Tereikia išvirti mėgstamos rūšies makaronus. Tuomet keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jame lengvai pakepti smulkintą svogūną, kelias skilteles česnako bei konservuotus šprotus. Viską pagardinti čili pipirų dribsniais, citrinos sultimis ir sumaišyti su išvirtais makaronais. Galiausiai patiekalą gražiai išdėti į lėkštes ir pabarstyti parmezano sūriu.

Salotos. V. Juodkazienė sako, kad gaminant įvairiausias salotas vietoje konservuoto tuno galima panaudoti šprotus. Šprotai dera prie pačių įvairiausių daržovių. Pavyzdžiui, jais galima gardinti pomidorų, agurkų, svogūnų, šviežių paprikų ir įvairiausių žalumynų salotas, mėgstantiems į tokias salotas rekomenduojama pridėti ir virtų kiaušinių. Prie šių salotų puikiai tiks ir alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, garstyčių, druskos ir pipirų padažas. Norintiems sočiau šprotus panaudoti galima gaminant bulvių salotas. Joms pasigaminti reikės virtų bulvių, smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių, virtų kiaušinių, kaparėlių, šprotų ir majonezo. Gautų salotų nepamirškite pagardinti druska ir pipirais. Beje, šis patiekalas gali tapti ir tikrai Kūčių stalo pažiba.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų