Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kulinarijos klasika vadinami grikiai ir išskirtiniai jų patiekalų receptai

Šaltinis: vlmedicina | 2021-06-15 13:00:57

Pasaulio ir Lietuvos kulinarų širdis bei lėkštes pastaruoju metu vis dažniau užkariauja bolivinės balandos, avižos ar kuskusas. Tačiau nors šių kruopų nauda sveikatai – nenuginčijama, neretai yra pamirštama apie ypatinga maistine verte pasižyminčius grikius. Juos galima pavadinti tikra kulinarijos klasika: ne tik gardžiu bei lengvu, bet ir energijos antplūdį suteikiančiu maistu.

Grikių patiekalas
Grikių rizotas / Adobestock.com

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad grikiai turi daugybę sveikatą gerinančių savybių – pavyzdžiui, jie ypatingai rūpinasi širdies veiklos ir kraujotakos sistemomis, taip pat drauge suteikia ir visai dienai užtenkančios energijos, padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, mažina spaudimą bei cholesterolį.

„Tai tik dalis šių kruopų privalumų. Norint jais pasinaudoti, grikius verta valgyti kuo dažniau, nes jie ne tik sveiki, bet ir neapsunkinantys organizmo. Būdų, kaip šias kruopas paruošti, yra daugybė ir visi jie – teisingi. Visgi, prieš virimą verta juos šiek tiek pakepinti įkaitusioje, sausoje keptuvėje, kol šie ims sproginėti – taip vėliau juos išvirus galėsite mėgautis ne lipnia, bet biria koše. Be to, svarbu pabrėžti, kad verdant kruopoms, jų maišyti nereikia. Užtenka virimo pabaigoje patikrinti, ar jos paruoštos, tiesiog perbraukus per puodo dugną šaukštu. Jeigu vandens nebėra – grikiai išvirę“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė.

Ta proga, atskleidusi esmines kruopų paruošimo gudrybes, B. Baratinskaitė dalijasi netradiciniais, tačiau labai gardžiais grikių patiekalų receptais.

Tiesiog pasakiškas: grybų, riešutų ir grikių rizotas

Reikės: 100 g grikių, 250 g pievagrybių, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, trečdalio stiklinės graikinių ir tiek pat anakardžių riešutų, žiupsnelio jūros druskos, šaukšto citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, šiek tiek baziliko, pusės ekologiško sultinio kubelio, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Naktį prieš patiekalo gaminimą, vandenyje užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“. Sekančią dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į trintuvą. Šalia įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Tuomet drauge supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.

Vėliau keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – troškinkite viską apie 10 min. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos bei pipirų – kepkite taip pat iki 10 min. Tada sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite.

„Šį grikių rizotą paruošti nėra sudėtinga, tačiau jis tikrai savo skoniu, aromatu ir išvaizda sužavės kiekvieną naujų skonių išsiilgusį gurmaną. Tai lengvas, gardus ir, žinoma, kitoks patiekalas su grikiais. O svarbiausia, vadovaukitės pagrindine taisykle jį gaminant – pasiduokite kūrybai ir drąsiai eksperimentuokite su norimomis daržovėmis, skirtingais riešutais bei įvairiais pagardais. Tai leis pamilti grikius iš naujo ir pažvelgti į juos visai kitu žvilgsniu“, – siūlo B. Baratinskaitė.

Mėgstantiems sočiai pasilepinti: grikių ir mocarelos kepsneliai

Reikės: 200 g grikių, 2 kiaušinių, 1 svogūno, 80 g smulkintos mocarelos sūrio, 60 g saulėje džiovintų pomidorų, žolelių prieskonių mišinio, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Visų pirma, išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę. Tuomet susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių. Vėliau suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite šalia kepsneliams paruoštos grikių ir daržovių tešlos – viską gerai išminkykite. Tuomet iš turimos masės suformuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol jie apskrus iki auksinės spalvos.

„Šie kepsneliai yra puiki alternatyva ne tik mėsos atsisakiusiems žmonėms, bet ir tiems, kam pabodo tradiciniai kotletai. Šis receptas gali nustebinti jūsų skonio receptorius tada, kai norisi išbandyti ką nors naujo savo virtuvėse. Jie ne tik sotūs, bet ir labai skanūs, o patiekti su šviežių daržovių salotomis gali tapti jūsų mėgstamiausiu lengvos vakarienės pasirinkimu“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų