Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

ULAC naikinamas, o ŽIV sritį kuruos pacientų nepasitikėjimą pelniusi viceministrė J. Zinkevičiūtė?

Daiva Ausėnaitė | 2015-01-20 00:01:33

Kartais Sveikatos apsaugos ministerijos kabinetuose vyksta įdomūs dalykai, kurie plačiosios visuomenės ausų taip ir nepasiekia. Pavyzdžiui, sausio 14 dieną vyko ministrės inicijuotas susitikimas su ŽIV pozityviais pacientais, keliomis ŽIV srityje dirbančiomis organizacijomis, dalyvavo ir viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė, kuriai pacientai gruodžio 1 d. išreiškė nepasitikėjimą ir apkaltino korupciniais ryšiais su viena iš ŽIV pacientų interesus ginančių organizacijų. Susitikimo metu virė aistros, buvo daug kaltinimų, tačiau nuskambėjo keli iš koto verčiantys faktai – nuo šiol ŽIV sritį kuruos jau minėta J. Zinkevičiūtė ir planuojama naikinti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą.

Jurgis Andriuška
"Nuo šiol informacija apie ŽIV infekuotų žmonių problemų išnaudojimą asmeninės gerovės užtikrinimo tikslais bus reguliariai renkama ir viešinama visuomenei”, - sakė J. Andriuška. Algirdo Kubaičio nuotr.

ULAC naikinamas

Kadangi sausio 14 dieną vykęs susitikimas ministerijoje nenumatė žurnalistų dalyvavimo, beliko pasitikėti informacijos šaltiniais, kurie patikino, jog tikrai nuskambėjo faktas, kad ULAC bus išformuotas jo funkcijas patikint visuomenės sveikatos centrams. Kai prieš keletą metų buvo naikinamas AIDS centras ir jungiamas prie Užkrečiamųjų ligų centro, pacientai labai nerimavo, nes jų gydymas ir priežiūra buvo patikėta pirminiams sveikatos centrams. Ir šiandien  poliklinikose nėra užtikrinama tinkama ŽIV pozityvių žmonių priežiūra – gydytojų priėmimo laikas labai ribotas, trūksta specialistų, sunku paslėpti privatumą, kai sėdi prie kabineto durų, ant kurių parašyta tavo diagnozė.

Paklausus Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus, ar jie gali patvirtinti informaciją, kad ULAC bus išformuojamas pavedant jo funkcijas visuomenės sveikatos centrams ir kada planuojami išformavimo darbai, buvo sulaukta ministrės R. Šalaševičiūtės komentaro:

„Svarstant sveikatos apsaugos srities ūkio subjektų veiklos priežiūrą vykdančių institucijų konsolidavimą, vertinti įvairūs variantai, galintys didinti funkcijų valdymo efektyvumą, mažinti naštą ūkio subjektams. Tarp jų yra ir siūlymas optimizuojant visuomenės sveikatos centrus apskrityse ir įkuriant Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos konsoliduoti šį bei ULAC juos sujungiant. Tokiu būdu būtų sukurta vieninga užkrečiamųjų ligų epidemiologinės priežiūros ir kontrolės sistema nacionaliniu lygiu, bus išvengta funkcijų dubliavimo, specialistai bus sutelkti vienoje institucijoje. Tokį pasiūlymą Sveikatos apsaugos ministerija yra pateikusi LR Vyriausybei. Konkretūs sprendimai dar nepriimti”.

Tą patį klausimą pateikus ULAC Ryšių su visuomene skyriui, lakoniškiau atsakė specialistas Zigmas Nagys: „Negalime komentuoti šios informacijos, nes nei esame dalyvavę Jūsų minėtame susitikime ir niekas mums minimos informacijos nėra pateikęs. Gal galėtumėte pateikti detalesnę informaciją?”

Apmaudu, jei ULAC specialistai apie savo atleidimą sužinos iš šio straipsnio…

„Susitikimo metu mes išgirdome, kad SAM užsimojo išformuoti ULAC. Tai yra SAM akibrokštas pacientams. Deja, bet galime manyti, kad pacientų laukia didelių nesąmonių ir skaudžių pasekmių ateityje metas. Paslaugų prieinamumas dėl šios ir kitų priežasčių tikrai negerės”, - situaciją komentavo ŽIV pacientus ir jų artimuosius vienijančios organizacijos „Pozityvus gyvenimas” vadovas Jurgis Andriuška.

Viceministrė kuruos ŽIV sritį

Galima sakyti, kad sausio 14 dienos susitikimo kaltininkas ir yra organizacija „Pozityvus gyvenimas”. Praeitų metų gruodžio 1 dieną jie įteikė raštą Sveikatos apsaugos ministerijai reikalaudama atsakymų dėl korupcinių viceministrės ir organizacijos „Demetra” ryšių bei išreikšdami nepasitikėjimą viceministre.

Pasak susitikime dalyvavusio J. Andriuškos, į susitikimą atvykusi viceministrė atvirai šaipėsi iš  ministerijoje dalyvavusių infekuotų ŽIV pacientų, demonstruodama savo įtaką ir nebaudžiamumą bei tokias pareigas užimančiam pareigūnui nebūdingą kultūros stoką.

„Kai ministrė pareiškė, kad už ŽIV sritį bus atsakinga infekuotų ŽIV pacientų pasitikėjimą praradusi viceministrė J. Zinkevičiūtė, tikrai apstulbome. Ji buvo kompetentinga, nors kai bandėme iš jos gauti atsakymus, kodėl ji buvo paskirta ŽIV ambasadore ir ką ji per tą laiką nuveikė, tai to labai kratėsi. Iš informacijos socialiniuose tinkluose mes žinome, kad ji artimai draugauja su organizacijos „Demetra" vadove. Mes tuo piktinomės gruodžio 1 d. ir klausėme, ar suteikdamos viena kitai garbės titulus, jos nepainioja viešųjų ir privačių interesų. Susitikimo SAM metu bendraujant su valdininkais ir „Demetros" atstovėmis, neįmanoma buvo nepastebėti tam tikrų momentų, galimai turėjusių įtakos ministrės sprendimams. Jautėsi ir partijos kolegų galima įtaka, kolegų, dirbančių žalos mažinimo srityje, protekcija, supainiojant savo tarnybą valstybei ir visuomenei su asmeniniais interesais. Užduodamos asociacijos „Pozityvus gyvenimas" atstovui ironišką klausimą apie galimai jo artimą draugystę su ULAC vadovu, valdininkės akivaizdžiai nesuvokia, kas yra bendradarbiavimas, kas yra bičiulystė ar asmeninių interesų ryšiai, o kas yra draugystė. Visos šios ponios akivaizdžiai pasimetė tarp šių sąvokų neskiriant, kas yra padoru, o kas neleistina, kas yra viešas interesas ir kur prasideda asmeninė nauda. Normalioje, demokratinėje, skaidrumo bei padorumo principais paremtoje valstybėje kuruoti tam tikrą sritį niekada nebūtų paskirtas šios srities pacientų pasitikėjimą praradęs asmuo. Po viso to susidarė įspūdis, kad ministrė R.Šalaševičiūtė buvo suklaidinta arba jai ir jos bendražygei J. Zinkevičiūtei asmeninės ambicijos ir artimos aplinkos poreikiai yra svarbiau už pacientų poreikius, už padorumą, už žmogiškumą, už visuomenės sveikatos stiprinimą”, - vidiniame pacientų tinklaraštyje iš karto po renginio buvo patalpintas J. Andriuškos komentaras.

Pastumti į visuomenės dugną

Ne vienerius metus asociacija „Pozityvus gyvenimas” stengiasi pakeisti visuomenės požiūrį į ŽIV infekuotą asmenį. Ilgą laiką ši infekcija buvo siejama su asocialumu ir priklausomybėmis. J. Andriuška įsitikinęs, kad tokios sąsajos yra naudingos iš projektinių lėšų gyvenančioms organizacijoms, nes finansavimą lengviau gauti projekte parašius, kad ginsi priklausomo žmogaus interesus nei rūpinsies ŽIV infekuotų žmonių psichosocialiniais poreikiais.

„Šio susitikimo metų tapo visiškai aišku, kad infekuotiems ŽIV pacientams paslaugų prieinamumo didinimo ir gydymo kokybės gerinimo sveikatos apsaugos ministrė tikrai nežada, bet tikrai galime laukti dar didesnių viešųjų ryšių akcijų, stiprinančių infekuotų ŽIV pacientų įvaizdį, kaip narkomanų ir asocialių asmenų, kurie platina ŽIV. Biudžeto pinigai, kaip ir anksčiau, bus „čiulpiami" per narkomanijos ir ŽIV pavojaus susiejimą ir pacientų bendruomenės kryptingo naikinimo mechanizmus”, - stiprių žodžių negailėjo J. Andriuška.

Tuo tarpu praeitų metų ULAC duomenimis, sergamumas ŽIV infekcija mūsų šalyje ėmė plisti horizontaliuoju keliu, t.y. per lytinius santykius. Spalio mėnesio duomenimis, ŽIV infekcija yra užsikrėtę 3 moksleiviai, 2012 m. nėštumo metu ši infekcija buvo diagnozuota apie dešimčiai moterų.

„Panašūs parazitai, mintantys svetimų žmonių problemomis ir nelaimėmis, gali meluoti ir veidmainiauti rėmėjams ir visuomenei panaudojant juodąsias viešųjų ryšių technologijas. Gali klastoti dokumentus, pirkti neegzistuojančių klientų parašus, stengtis riboti paslaugų prieinamumą ir trukdyti aktyviai veikti tikrai ŽIV pozityvių žmonių bendruomenei panaudojant visus įmanomus korupcijos ir nusikalstamumo mechanizmus. Bet jie negali mums sutrukdyti viešai pasisakyti ir pasakoti apie jų gėdingus poelgius ir neteisėtus veiksmus atskirtyje esančių žmonių atžvilgiuNuo šiol informacija apie ŽIV infekuotų žmonių problemų išnaudojimą asmeninės gerovės užtikrinimo tikslais bus reguliariai renkama ir viešinama visuomenei”, - sakė J. Andriuška, suradęs vienintelį kovos su korupcija ŽIV srityje būdą – viešumą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų