Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Žuvų taukai paštu. Kiek nesaugių maisto papildų jūs jau išgėrėte?(22)

Daiva Ausėnaitė | 2014-02-10 00:01:45

Praeitų metų vasarą daugelis tautiečių į pašto dėžutes gavo laiškus su pasiūlymu nemokamai užsisakyti žuvų taukų „OmegaMarine Forte+“. Šių metų pirmąjį mėnesį kartu su vienu populiaru žurnalu buvo išplatinti tokie patys laiškai dar 22 tūkst. žmonių. Gal nebūtų nieko blogo, jei ne gan apgaulinga šių vitaminų pardavėjų rinkodaros strategija. Ir dar tai, kad tų žuvų taukų pakuote pažeisti saugos reikalavimai. Tik praplėšus pakuotę, iš naudingų maisto papildų jie virsta kenksmingais.

Žuvų taukai
Žuvų taukai priskiriami prie organinės kilmės maisto papildų ir jų saugai keliami  didesni reikalavimai. Algirdo Kubaičio nuotr.

Neįtikimas pasiūlymas

Kiekvieną rytą vilnietė pensininkė Zofija Šilinskienė pasiėmusi raktelį žingsniuoja patikrinti pašto dėžutės. Vieną dieną ji randa kelis vokus, kuriuose siūloma nemokamai gauti žuvų taukų iš Norvegijos „OmegaMarine Forte+“. Ji kruopščiai perskaito visus sudėtus voke popierius, net smulkiausiomis raidėmis parašytą tekstą ir nieko įtartino neįžiūri. Jai tereikės susimokėti beveik dešimt litų, kai atsiims vitaminų pakuotę. Tai bus mokestis už pakavimą ir pašto išlaidas. Laiške tikinama, kad daugiau iš jos jokių pinigų nebus reikalaujama.

Zofija pamąsto, jog maisto papildai už dešimt litų – geras sandoris. Juolab kad moteriai yra  padidėjęs kraujospūdis ir jai ypač svarbu gerti žuvų taukus. Ji iškerpa voke esantį lapelį, kuriame jau surašyta, jog ji nori tų vitaminų, įdeda tą lapelį į voke įdėtą voką su maisto papildų įmonės adresu (UAB „Natural Pharmaceuticals“, K. Donelaičio g. 62, Kaunas) ir išsiuntusi kuriam laikui šį nutikimą pamiršta.

Imkit metinę pakuotę!

Po savaitės ar mažiau pensininkė gauna kvietimą iš pašto pasiimti siuntinį. Moteris namuose atplėšia kartotinę dėžutę. Ten išgirtieji žuvų taukai ir daugybė visokių popierių. Taip pat dešimties litų sąskaita. Ji ima skaityti ir jai darosi baisu.

Viename iš kartu su vitaminais gautame popieriuje ji skaito sakinius ir nesupranta, ką jai toliau daryti. Ten rašoma: „Jei pasinaudosite specialiu pasiūlymu, kurio dėka metinį „OmegaMarine Forte+“ kiekį gausite už itin gerą kainą, prieš kelias dienas atsiųstos sąskaitos Jums apmokėti nereikės“. Ten toliau aprašomos specialaus metinio pasiūlymo sąlygos. Už tą „metinę pakuotę“ nemokamai žadamas termometras ir nuolaida.

Zofija skuba skambinti vaikams – nejaugi ji su ta pakuote įsipareigojo visus metus gauti tuos maisto papildus? Juk šalia net įdėtas kažkoks „nuolaidos kuponas“, kuris leidžia jai nemokamai pasilikti prieš kelias dienas gautus vitaminus. Bet pirmajame laiške buvo parašyta, kad jie ir taip yra nemokami? Vaikai Zofiją ragina kuo greičiau susimokėti tuos dešimt litų. Moteris skubiai bėga į paštą ir apmoka sąskaitą.

Vitaminai lizingu

Po kelių stiklinių vandens su valerijonu Zofija su vaikais ima skaityti visus atsiųstus popierius. Jiems pavyksta suprasti, jog laiške pristatomas „tolesnio bendradarbiavimo“ pasiūlymas.

Jo esmė tokia: jei pasirašysite sutartį, kurį jau čia pat pridėta, įdėsite tą sutartį į vokelį su adresu, kuris irgi jau ten pat pridėtas, tai toks jūsų poelgis jums kainuos 343, 85 Lt ir dar gausite termometrą. Viskas ten jau taip sureguliuota, kad tos sumos nereikės iš karto mokėti, jie kaip koks lizingas, kas mėnesį pateiks jums 29,90 Lt sąskaitą, pirmą mėnesį sąskaita bus net mažesnė – tik 14, 95 Lt.

Visa bėda, jog labai neaiškiai parašyta, ar kelias dienas nepaskubėta apmokėti ta dešimties litų sąskaita nebus traktuojama kaip jos „geros valios gestas“ jau pradėti jai tą metinį žuvų taukų tiekimą? Zofija ir jos vaikai prisimena ne vieną tokį precedentą, kai žmonės taip užsisakydavo kažkokias knygas, korteles ir paskui tuos „tiekimus“ būdavo labai sunku nutraukti, o sąskaitos už prekes nenutrūkstamai atkeliaudavo…

Viską tris kartus nuodugniai išstudijavę, visi nusprendžia, jog strategija „ačiū, viso gero“ visą šią istoriją užbaigs. Maisto papildų platintojai taip lengvai nežadėjo pasiduoti.

Vakarinis skambutis

Dar po kelių dienų Zofijai ir jos vaikams (kadangi pirmuosius vokus ji gavo tris, tai užsakė tų vitaminų visiems šeimos nariams) vakare paskambino moteris iš žuvų taukų tiekėjų būstinės ir nežmoniškai greitu tempu ėmė lieti pasiūlymą.

Jis skambėjo maždaug taip – turite kelias minutes apsispręsti dėl mūsų unikalaus pasiūlymo jums. Jo esmė – tas metinis lizingas, su gera nuolaida (20 litų kas mėnesį), taip pat dar dovana termometras.

Kažkas dar neapgalvotai paklausia, o kuo gi jau tie jų vitaminai tokie unikalūs; greitakalbė moteris nukirsdama žodžių galūnes beria informaciją apie jų naudą širdžiai, skrandžiui ir visiems organams, kuriuos tik turi žmogus.

Po gero mėnesio Zofija, užklupta vaikų su nauju termometru rankose, prisipažįsta, kad ta moteris ją prigavo ir ji „pasirašė“ žodinę sutartį telefonu. Zofija sako, jog moteris tikino, kad bet kada bus galima šį susitarimą nutraukti, tik ji turės grąžinti tą kiekį žuvų taukų, kurių neišgėrė…

Vaistininkas stebisi

„Vos tik pradėjo platinti tuos vitaminus, pas mane į vaistinę užsuka vyresnio amžiaus vyras ir klausia mano nuomonės apie tuos žuvų taukus“, - taip su UAB „Natural Pharmaceuticals“ produkcija susipažino Lietuvos vaistininkų sąjungos valdybos narys, vaistininkas Audrius Lygutas.

Specialistą labiausiai nustebino pažeidimai, kuriuos jis pamatė vien pažvelgęs į maisto papildų pakuotę. „Pakuotė tikrai yra netinkama, ji popierinė. Vadinasi, viduje esančios kapsulės yra neapsaugotos nuo temperatūros pokyčių. Viduje esančios kapsulės buvo sulipusios. Tai yra akivaizdus saugumo pažeidimas. Taip pat ženklinimas neaiškus“, - vardija vaistininkas.

Įdomu tai, jog laiške su „metiniu pasiūlymu“ pavaizduota stiklinės žuvų taukų pakuotės nuotrauka, ne popierinės.

Ne mažiau nei pakuotė vaistininką papiktino priverstinis įsipareigojimas pirkti toliau. Jis matė, kad tie lizinginiai pasiūlymai, parinkti sakiniai gerokai glumina ir stumia į kampą vyresnio amžiaus žmogų.

Kenkia kepenims

Pasak vaistininko Audriaus Lyguto, žuvų taukai priskiriami prie organinės kilmės maisto papildų, jų saugai keliami didesni reikalavimai. „Pavyzdžiui, neorganinės kilmės maisto papildai (mineralai, mikroelementai) neoksiduojasi, todėl jų pakuotėms keliami vienokie reikalavimai, o organinės kilmės maisto papildams jau kitokie. Neorganinės kilmės maisto papildai taip jautriai nereaguoja į temperatūros ir drėgmės pokyčius aplinkoje. Žuvų taukai turi būti supakuoti vadinamuosiuose blisteriuose ar stiklinėse talpose, bet jokiu būdu ne popierinėje pakuotėje. Popierius neapsaugo nuo temperatūros ir drėgmės poveikio, dėl kurio prasideda oksidacijos procesas, o jo metu formuojasi tam tikri junginiai, kurie yra mums pavojingi, kenkia kepenims“, – aiškina vaistininkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į pas jį užsukusio pensininko rankose laikytą žuvų taukų pakuotę – viršuje suformuotas „dangtelis“ neužsidarė, tad vieną kartą praplėšta tokia pakuotė tampa nuolat atvira. Vaistininkas sako, jog ta pakuotė jį, paprastai sakant, pašiurpino – neužsidaranti, popierinė, kapsulės viduje sulipusios. Jis rekomendavo pas jį užsukusiam nuolatiniam klientui jų nevartoti.

Kontrolė bus?

Net ir nepretenduojant į ekspertus, akivaizdu, jog šios įmonės veikla pažeidžia keletą įstatymų. Reklamos įstatymo 14 str., kur rašoma, kad negalima naudoti sveikatinančias ir gydančias formuluotes apie maisto papildus. Baudos dydis už šį pažeidimą siekia nuo 1000 iki 30 tūkst. litų.

Agresyvią komercinę veiklą apibrėžia Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymas. Šių įstatymų paisymu rūpinasi Vartotojų teisių apsaugos tarnyba bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (šiemet gavusi maisto papildų priežiūros funkciją).

Artimiausiu metu informuosime jus, ar lietuviškos institucijos imsis priemonių pažaboti nesąžiningus vitaminų pardavėjus.

VLmedicina

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (22)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų