Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Viltis sergantiems ankilozuojančiu spondilitu

vlmedicina.lt | 2014-01-24 11:01:28

Spondiloartritas yra varginanti liga, kuri dažnai sukelia neįgalumą ir ženkliai pablogina gyvenimo kokybę, tačiau naujas vaistas - interleukino 17 inhibitorius gali būti labai efektyvus ją gydant.

Geresni rezultatai

Tokie rezultatai gauti II fazės klinikiniame tyrime su interleukino 17 inhibitoriumi secukinumabu. Aštuoniuose Europos centruose atliktame tyrime dalyvavo 30 ligonių, sergančių vidutinio sunkumo arba sunkia ankilozuojančio spondiloartrito (AS) forma. Ligonių vidutinis amžius buvo 42 metai.

Pacientai atsitiktinai suskirstyti į 2 grupes. Vienoje grupėje skirtas gydymas monokloniniu antikūniu secukinumabu, kitai grupei skirtas placebas. Gydymo rezultatai vertinti po 12 savaičių.

Vaistą gavusiems ligoniams nustatytas skausmo sumažėjimas, pagerėjęs stuburo judrumas, sumažėję uždegiminiai rodikliai. Secukinumabo grupėje 61 proc. ligonių pasiekė gydymo tikslą, placebo grupėje tokių buvo tik 17 proc. Atsakas į gydymą abiejose grupėse buvo atitinkamai 59 ir 24 proc.

„Tyrimo rezultatus atspindi skaičiai, nes biologinis vaistas, savaime aišku, veiks labiau nei placebas. Rezultatai patikimi ir akivaizdūs. Tai iš tiesų sergantiems AS - ateities alternatyva, leidžianti gyventi normalų visavertį gyvenimą“, - gautus rezultatus portalui VLMEDICINA.LT pakomentavo gydytoja reumatologė Vilma Bilinskienė-Milkovičienė.

 

Vilma Bilinskienė- Milkovičienė
Vilma Bilinskienė- Milkovičienė. Algirdo Kubaičio nuotr.

 

Nežinomos etiologijos uždegiminė liga

„ Ankilozuojantis spondilitas (AS) - nežinomos etiologijos, su genetiniais veiksniais (HLA B27) susijusi lėtinė, progresuojanti uždegiminė liga. Dažniausiai ji pažeidžia sakroileinius sąnarius bei stuburą. Būdingi klinikiniai kriterijai: periferiniai artritai-nesimetriniai, apatinių galūnių, dažniausiai radiologiškai randamas tik ligai pažengus sakroileitas,  kartu randama ir kitų nespecifinių simptomų: priekinis uveitas, periferinis entezitas, uždegiminis nugaros skausmas, rytinis sustingimas, kulnų skausmas. AS gali būti  periferinis, kada pažeidžiami periferiniai sąnariai (kelių, alkūnių, riešai, čiurnų), ir centrinis, kada pažeidžiamas tik stuburas, be periferinio artrito“, - paaiškino gydytoja reumatologė V. Bilinskienė-Milkovičienė.

Svarbi kasdienė mankšta

AS 2-3 kartus dažniau serga vyrai nei moterys, jauni žmonės: 15-40 m. Galima nustatyti ir vėliau, jei AS nebuvo nustatytas, jei pacientas nesikreipė.

Polinkį sirgti šia liga sukelia ne tik genetiniai veiksniai, bet ir aplinkos faktoriai: toksinai, specifinė ir nespecifinė mikrobinė infekcija.

„Sergančiojo AS gydymo tikslai gali būti labai įvairūs: sumažinti skausmą, sustingimą, bendrą silpnumą ir išsaugoti gerą laikyseną. Pagrindinis vaidmuo gydyme tenka fiziniams pratimams, kasdienei mankštai. Labai svarbu tinkamas sportas ir laisvalaikis, rekomenduojamas vandens sportas: plaukimas, rankinis. Nerekomenduojamas dviračių sportas, golfas, boulingas, aerobikos metu vengti kaklo pertempimo“, - pataria V. Bilinskienė-Milkovičienė.

Gydymas medikamentais

Gydymas medikamentais priklauso nuo ligos aktyvumo, AS formos. Centrinei formai gydyti  skiriami tik nesteroidiniai priešuždegiminiai preparatai, pvz.: „Movali“ 15 mg, „Xefo“ 8 mg, „ Arcoxia“ 90 mg ar kt.

Jei yra periferinis artritas, gydymui skiriamas ligą modifikuojantis gydymas- „Sulfasalazini“ 1,0 g du kartus per dieną. Jei atsiranda pašalinis vaisto poveikis, gydymui skiriamas „Methotrexati“15-20 mg kartą per savaitę,  raumenims atpalaiduoti skiriamas „Mydocalm“ 150 mg du kartus dienoje. Esant aukštiems uždegiminiams rodikliams (ENG, CRB) gydymui skiriami steroidiniai vaistai- „Methylprednisoloni“ 4-8-16 mg kartą per dieną.

„Nauja medikamentų grupė, kuri yra ligą modifikuojantis gydymas-biologinė terapija. Tai vaistai, ne tik ryškiai sumažinantys visus klinikinius AS pasireiškimo simptomus, uždegiminio proceso rodiklius, bet ir leidžiantys pasiekti AS ilgalaikę remisiją. Vaistai: „Infliksimab“, „Etanercept“, „Adalimumab“, „Secukinumab“ ir kt.“, - informavo reumatologė.

Šaltinis

Baeten et al. Anti-interleukin 17a monoclonal antibody secukinumab in treatment of ankylosing spondylitis: a randomised double blind, placebo-controlled trial. Lancet, 2013, 382, 1705-13

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų