Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Vasarą odai labiausiai reikia drėgmės, bet ne vien vandens

Ligita Sinušienė | 2012-06-16 00:00:12

Drėgmė – tai, ko labiausiai mūsų odai reikia vasarą, tačiau tai anaiptol nereiškia, jog pakanka ją drėkinti vandeniu. Apie odos priežiūrą karštuoju metų laiku  pasakoja gydytoja dermatologė Rūta Gancevičienė.

"Įdegis yra odos gynybos rezultatas. Į saulę sureaguoja melanino sistema ir oda įgyja rudą atspalvį", - paaiškino Rūta Gancevičienė. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kuo skiriasi odos priežiūra vasarą nuo rūpinimosi ja kitais metų laikais?

Odos priežiūra skiriasi kiekvieną sezoną. Apsauga nuo saulės tampa aktuali prasidėjus saulėtoms pavasario dienoms. Vasaros metu kasdienei odos priežiūrai būtini drėkinamieji kremai. Maitinamosios medžiagos tepamos vakarais. Dieną tinka naudoti ir kremus su švelniu filtru (15-20). Vasarą saulė gali sukelti polimorfinę reakciją į saulės ultravioletinius spindulius. Būdingi požymiai – išbėrimai saulei atvirose odos vietose: ant veido, kaklo, rankų. Labiausiai „griebia“ pirmieji spinduliai.

Turbūt kasmet sulaukiate to paties klausimo – kaip sveikai degintis?

Vasarą mums noris „pagauti“ daugiau saulės, nes Lietuvoje jos labai mažai turime. Deja, nėra saugaus nė vieno saulės spindulio. Įdegis yra odos gynybos rezultatas. Į saulę sureaguoja melanino sistema ir oda įgyja rudą atspalvį. Ypač žalingi nudegimai iki pūslių, ryškūs paraudimai. Todėl geriausia mėgautis saule rytais iki 11 val. arba popiet, nuo 15 val., tačiau ir tokiu metu rekomenduoju naudoti apsauginius kremus nuo saulės.

Kaip pasirinkti tinkamą apsauginį kremą?

Nė vienas neapsaugos odos vis šimtu procentų. Raudonplaukiai mėlynakiai bei turintys labai daug apgamų žmonės turėtų rinktis apsauginį kremą nuo saulės su didesniu nei 50 filtru. Nes šie žmonės priklauso didesnės rizikos grupei. Taip pat, jei šeimoje yra giminaičių, sirgusių odos vėžiu. Šiai grupei priklauso ir sergantieji lėtinėmis ligomis, kurios paliečia imuninę sistemą, patyrusieji organų persodinimo operaciją.

Tačiau turbūt yra ligų, kuriomis sergant saulės vonios netgi rekomenduojamos?

Saulė gydo atopinį dermatitą, žvynelinę. Šioms ligoms gydyti rekomenduojami net dirbtiniai ultravioletiniai spinduliai.

Pratęskime mintį apie apsauginius kremus. Teko girdėti, kad, priešingai, būtent jie padidina riziką susirgti odos vėžiu. Ką jūs manote apie tai?

Teko girdėti tokią teoriją, bet ji nepasitvirtino. Tačiau reikia nepamiršti, kad grįžus iš paplūdimio būtina nusiprausti ir odą patepti drėkinamosiomis priemonėmis.

Kaip vertinate vasarotojus, kurie atvažiuoja vasarą prie jūros ir visą dieną guli pliaže?

Jeigu jie guli pliaže, bet kas dvi valandas pasitepa apsauginiu kremu, jei tokias intensyvias saulės vonias jiems leidžia širdis ir apskritai sveikata, nieko baisaus. Tačiau įdegusi oda jau nebėra madinga. Aristokratiška oda nuo senų laikų buvo laikoma šviesi. Ir man asmeniškai gražiau sveikas lengvas įdegis nei itin smarkai įdegusi oda.

Ar ryškus įdegis turi kokios nors įtakos sveikatai ateityje?

Taip. Saulė turi kaupiamąjį poveikį. Kol žmogus jaunas, jis nejaučia nei saulės, nei soliariumų poveikio, bet tai išryškėja brandžiame amžiuje – 40-50 metų. Jaunos panelės, kurios reguliariai lankosi soliariumuose, neįsivaizduoja, kas jų laukia keturiasdešimties. Sveikatai įtakos turi net ir intensyvus įdegis vaikystėje.

Prisiekusioms įdegusios odos gerbėjoms gal vis dėlto saugiau vartoti savaiminio įdegio kremus?

Iš tiesų geriau jau naudoti savaiminio įdegio kremus. Jie pasiekia tik paviršinį odos sluoksnį ir įvyksta oksidacija. Jų poveikį galima prilyginti reakcijai, kai nulupus obuolio žievelę jis paruduoja. O saulės spinduliai tiesiogiai veikia odos ląstelės DNR ir dalyvauja kalogeno gamyboje, sendina odą. Norint apsaugoti odą reikia gerti daug vandens bei vartoti vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas.

Ką pasakytumėte apie vasarą naudotinas makiažo priemones?

Vasarą makiažo reikia naudoti labai saikingai. Vietoj kremo-pudros verčiau naudoti drėkinamąjį kremą, kurio sudėtyje jau iš karto yra įdėta rudo pigmento. Tokiu atveju oda tarytum be makiažo, bet ir ne „plika“. Ir kitas makiažo priemones naudoti kuo švelnesnes. Juk ir pačioms turbūt norisi vasarą odai leisti kuo daugiau kvėpuoti?

Kas dar, be saulės, neigiamai veikia odą?

Oda – mus dengiantis dangalas. Jei vidus serga, serga ir oda – pilkėja, gelsvėja. Todėl ją veikia kai kurios lėtinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas. Išoriškai odą veikia tarša, stresas, miego stygius, pervargimas, netinkamas gyvenimo būdas (rūkymas, alkoholis), darbo sąlygos. Pavyzdžiui, ilgas sėdėjimas prie kompiuterio labai sausina odą.

Kiek laiko per dieną savo odai turėtų skirti save gerbianti moteris?

Nors didžioji dalis moteris pasisako, kad odos priežiūrai skiria 15 minučių, bet tai nėra pakankama, juk vis dėlto tam reikia skirti laiko ir ryte, ir vakare. Galbūt optimaliausias laikas – pusvalandis. Juk turime odą ir nuprausti, ir patepti kremu.

Ar lietuvaičių oda skiriasi nuo kitų šalių gyventojų odos? Kaip ją prižiūrėti?

Lietuvoje dominuoja sausas odos tipas. Tokia oda yra jautresnė, linkusi į uždegimines reakcijas. Tam, kad ji neprarastų drėgmės, reikia naudoti kremus, kurių sudėtyje yra lipidų. Labiausiai odai reikalingas vanduo, bet jei ji neturėtų apsaugos, tas vanduo išgaruotų. Todėl nors karštą dieną ir labai malonu apsipurkšti vandeniu, jis tuoj pat išgaruoja, ir odai vėl trūksta drėgmės. Lipidai – odos ląstelių cementinė medžiaga. Jei oda funkcionuoja gerai, ji pati moka pasigaminti drėgmės ir atrodo gerai. Tačiau, kaip jau minėjau, gyvenimo būdas, darbo sąlygas, mityba sutrikdo odos funkcijas. Net jei kiekvieną dieną aktyviai sportuojama, odos drėgmė išgaruoja, pradedame jausti tempimą. Vadinasi, trūksta lipidų. Todėl būtina naudoti tinkamas odos priežiūros priemones, kurios nesausina odos, o ją drėkina ir drėgmę išsaugo.

Kaip pasirinkti tinkamą kremą?

Naudoti reikia tas priemones, kurių poveikis įrodytas moksliniais tyrimais. Gero kremo poveikis turi išlikti iki pat vakaro. Po dviejų-keturių savaičių naudojimo dvi dienas nebenaudokime tos priemonės. Jei odos netempia, vadinasi, ji mūsų odai tinka. Vien tai, kad nuolat diena iš dienos naudojant kremą odos netempia, dar nereiškia, jog jis iš tiesų mums tinkamas. Tačiau geriausias kremas yra tas kremas, kuris tinka ir patinka.

Pasigirsta teiginių, kad kai kurių rūšių aliejai labai puikiai drėkina odą. Ar su tuo sutinkate?

Jei aliejus yra natūralus, grynas, išspaustas šaltuoju būdu, jis yra riebus ir jame vandens nėra. Todėl odos ir nedrėkina. Tikras aliejus neprasiskverbs pro odos epidermį ir neįsigers. O jeigu jis įsigeria į odą, vadinasi, yra modifikuotas. Aliejus odai yra tartum blokas ir sukuria aplinką, nepralaidžią deguoniui.

Kalbino Ligita Sinušienė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų