Data: 2020.08.04 03:11
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Vitaminas C sumažina kataraktos vystymosi riziką

Šaltinis: vlmedicina | 2016-03-29 00:02:23

Naujausių tyrimų duomenimis, valgant produktus, turinčius daug vitamino C, net trečdaliu galima sumažinti kataraktos vystymosi riziką, - skelbia news.com.au.

Vitamino C daug yra citrusiniuose vaisiuose. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Žurnale „Ophthalmology“ publikuotoje studijoje pirmąkart teigiama, kad šios ligos vystymuisi genetiniai faktoriai neturi lemiamos reikšmės, kaip tai buvo skelbiama anksčiau.

Nepaisant modernios chirurgijos pasiekimų, katarakta, viena iš dažniausių aklumo priežasčių, natūraliai atsiranda su amžiumi ir sudrumsčia lęšiuką, kuris ilgainiui visiškai praranda skaidrumą.

Londono karališkosios kolegijos mokslininkai bandė išsiaiškinti, kokie maisto produktai galėtų sulėtinti kataraktos vystymąsi. Jie ištyrė 1 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių moterų dvynių porų. Jos turėjo atsakyti į anketos klausimus apie jų vartojamus maisto produktus, kuriuose yra daug vitamino C ar kitų naudingųjų medžiagų.

Kataraktos vystymosi progresijai tirti buvo pasitelktas skaitmeninis vaizdo fiksavimas. Jis buvo atliktas apie 60-uosius gyvenimo metus.

Tolesniems tyrimams, kurie vyko po dešimties metų, buvo atrinktos 324 dvynių poros.

Pirminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad mityba, gausi vitamino C, buvo susijusi su kataraktos sumažėjimu 20-ia procentų.

Po dešimties metų tyrėjai nustatė, kad moterims, kasdien vartojusioms daugiau vitamino C, kataraktos rizika sumažėjo 33 procentais.

Paaiškėjo, kad kataraktos vystymą genetiniai faktoriai lemia tik 35 procentus, o aplinkos faktoriai, tokie kaip mityba, užima net 65 procentus.

„Nors mes negalime visiškai užkirsti kelio kataraktos vystymuisi, jos progresavimą galime sustabdyti vartodami daugiau produktų, turinčių vitamino C”, – teigia tyrimų autorius prof. Kristoferis Hamondas.

Vitaminas C yra stiprus antioksidantas. Akies viduje esančiame skystyje yra gausu vitamino C, kuris stabdo lęšiuke vykstančius oksidacijos procesus.

Papildomas vitamino C kiekis suteikia papildomą apsaugą lęšiukui ir aplink jį.

Tyrimo duomenys siejami tik su vitaminu C, gaunamu kartu su maisto produktais, bet ne su maistiniais papildais.