Data: 2020.09.26 18:47
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Saulėtas varškės apkepas

Renata Šniolienė ("Kūmutės virtuvė") | Šaltinis: vlmedicina | 2017-07-10 10:01:07

Kas galėtų pagalvoti, kad ciberžolė gali būti tikra ir nelabai. Mane tuo įtikino lauktuvių iš Maroko parvežusi Miglė. Ji pasakojo pirkusi ciberžolės miltelius kaimo turguje, kuriame turistai apsilanko itin retai. Džiovintas šaknis čiabuviai trynė į miltelius vietoje, primityviomis grūstuvėmis, supildami juos į iš laikraščio lapo susuktą tūtą. Tuomet prisiminiau kokius nerealius vietinius turgus prieš daugybę metų Karibų salose esame aplankę su kita Migle, vien nuo bananų įvairovės raibdavo akys, o kur dar visi egzotiniai vaisiai, prieskoniai ir gyvos mėsos skyriai…

Renatos Šniolienės nuotr.

Ciberžole buvau įpratusi spalvinti vištienos troškinius, ryžių garnyrus, sriubas, bet niekada nebuvau pajautusi tokio intensyvaus jos skonio, kokį turi tūkstančius kilometrų iki manęs keliavusi. Tačiau pati pirma mintis išbandyti miltelius kilo pažvelgus per langą, miške vis lijo, todėl sekmadienio pusryčiams sumaniau pagaminti ką nors saulėto, t.y. geltonos spalvos. Šaldytuve radau šviežios varškės, šiaudų gūžtoje šviežių kiaušinių, abejonių nebeliko – varškės apkepo diena. Ciberžolė suderėjo puikiai, ir skonis nebuvo specifinis, labiau įdomus, neragautas.

Apkepą kepu 28∅ silikoninėje formoje.

Pasiruošiu produktus:

800 g varškės;

4 didelius kiaušinius;

4 šaukštus rudojo cukraus;

4 šaukštus manų kruopų;

4 šaukštus kambario temperatūros pieno;

2 šaukštus trupintų vaflių lakštų;

1 šaukštą ciberžolės;

2 šaukštus kokosų rupinių.

Naudoju virtuvinį kombainą tik iš tingėjimo, viską galima sumaišyti ir rankomis. Pirmiausiai manų kruopas užpilu pienu ir palieku dešimčiai minučių brinkti. Tuomet išplaku atskirtus kiaušinių baltymus. Imuosi likusių produktų – maišau trynius su cukrumi, dedu manų kruopas ir varškę. Į išplaktą masę atsargiai įmaišau vaflių trupinius ir galiausiai plaktus baltymus, pilu į silikoninę formą, gausiai užbarstau kokosų rupiniais ir juos šaukštu lengvai įspaudžiu į varškės masę.

Variacijos – galima kepti ir sūrų apkepą, tuomet vietoj cukraus dedu 1 arbatinį šaukštelį druskos. Vaflių galima nedėti, o viršų barstyti kokosų drožlėmis arba avižiniais dribsniais.

Kepu apie 40-50min. 180 C. Tiekiu karštą su grietine, grietinės-sviesto padažu ar uogų pagardu.

Patarimas – varškės masėje labai dera mirkytos razinos ar džiovintos slyvos, šviežių obuolių gabaliukai.

www.kumutesvirtuve.lt