Data: 2020.09.29 08:00
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Omega-3 gelbsti ir nuo šizofrenijos?

vlmedicina.lt | 2015-08-21 00:01:46

Kurį laiką žuvų taukų pasaulyje buvo ramu. Jau atrasta nepamainoma nesočiųjų riebiųjų rūgščių iš žuvų taukų nauda imunitetui, širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenims, vėžinių ligų rizikos mažinimui, sąnariams, figūrai, regėjimui... Ko daugiau būtų galima norėti?

Lašiša
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Tačiau trumpalaikę mokslinę tylą neseniai nutraukė tyrimas, apie kurį rašoma „Nature Communications“ žurnale. Čia kalbama apie sunkią ir alinančią psichinę ligą – šizofreniją. Ir apie žuvų taukus.

Kokia gi sąsaja tarp sunkaus smegenų sutrikimo ir riebiųjų nesočiųjų rūgščių? Ogi laiku pastebėjus pirmuosius šizofrenijos simptomus ar polinkį į ligą, nuo šios ligos „išvešėjimo“ galima apsisaugoti vartojant žuvų taukus. Tai ypač liečia jaunus žmones.

Tyrime dalyvavo 81 jaunuolis nuo 13 iki 25 metų. Amžius pasirinktas neatsitiktinai – tai tas laikotarpis, kai dažniausiai išryškėja pirmieji simptomai ar polinkis į šizofreniją. Pusei tyrime dalyvavusių jaunuolių kasdien būdavo duodamos tam tikros žuvų taukų dozės. Taukų, kuriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, riebaluose tirpių vitaminų. Kitai pusei tyrime dalyvavusiųjų buvo duodamas placebas. Kas dvylika savaičių mokslininkai atlikdavo tyrimus su tiriamaisiais. Jie stebėjo, ar nėra pirmųjų šizofrenijos simptomų. Dažniausiai tai - psichozės epizodai. Bendra tyrimo trukmė buvo gana ilga, kad būtų galima pateikti objektyvias išvadas – net septyneri metai.

Ką mokslininkai išsiaiškino per šiuos septynerius metus? Tai, kad tik 10 proc. žuvų taukus vartojusių jaunuolių pasireiškė pirmieji šizofrenijos simptomai ar koks nors polinkis į ją. Tačiau toks polinkis pasireiškė net 40 proc. tų tiriamųjų, kurie žuvų taukų nevartojo.

Nors tyrime dalyvavo palyginti nedaug žmonių, tyrimo rezultatai buvo tokie kontrastingi, kad mokslininkai nedelsdami pradėjo organizuoti tyrimus su didesnėmis tiriamųjų grupėmis.

Panašių įtikinančių tyrimų būta ir anksčiau. Štai 2010 buvo atliktas metus trukęs tyrimas, kurio metu taip pat pastebėta, jog omega-3 riebiosios rūgštys tikimybę jaunuoliui susirgti šizofrenija sumažino beveik šešis kartus. Rezultatai buvo gauti lyginant su tiriamųjų, kurie žuvų taukų nevartojo, rezultatais. Tačiau dėl trumpos projekto trukmės apie tyrimą labai plačiai nebuvo kalbama.

Šiuo metu aiškinamasi, kaip konkrečiai omega-3 gelbsti nuo šizofrenijos. Jau žinoma, kad smegenys sudarytos iš 60 proc. riebalų ir joms omega-3 riebiųjų rūgščių reikia labiau nei kitoms organizmo sistemoms. Riebiųjų rūgščių labai reikia ir nervų dangalui mielinui, kuris sugeria mitybines medžiagas ir jomis aprūpina nervines ląsteles bei su kurio pagalba nervų ląstelės komunikuoja.

Šaltinis:

Amminger GP, Schafer MR, Schlogelhofer M, Mlier CM, andMcGorry PD. Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. Nature Communications. 2015.


VLmedicina.lt