Data: 2020.07.09 20:05
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Kosmetikos priemonės su alyvuogių aliejumi – laiko išbandytas produktas

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2015-01-15 12:10:36

Alyvuogių aliejus maistui ir grožiui naudojamas nuo seniausių laikų – daugiau nei 5000 metų. Jau Senojo testamento knygose minima, kad alyvuogių aliejus - puiki priemonė odai suminkštinti ir apsaugoti nuo saulės. Iki šių dienų Viduržemio jūros regiono šalyse, ypač Graikijoje, Italijoje ir Ispanijoje, alyvuogių aliejus plačiai naudojamas ne tik virtuvėje, bet ir kosmetikoje, higienos priemonėse ir parfumerijoje. Tai laiko patikrinta, efektyvi ir natūrali priemonė viso kūno priežiūrai.

Aliejus
Pranešimo autorių nuotr.

Alyvuogių aliejus turi didelį kiekį vitamino A ir E, kurie yra žinomi kaip natūralūs antioksidantai, padedantys apsaugoti odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių bei laisvųjų radikalų, palaikantys reikiamą drėgmės kiekį odoje. Tai ypač aktualu žmonėms, gyvenantiems dideliuose miestuose, nes čia oro užterštumas dažnai viršija leidžiamas normas, o tai turi neigiamų pasekmių odai.

Alyvuogių aliejaus SPF (natūralus apsaugos faktorius nuo saulės) svyruoja nuo 2 iki 8, todėl šį aliejų Viduržemio regiono gyventojai ilgą laiką naudojo kaip apsauginę priemonę nuo saulės. Alyvuogių aliejuje esantys natūralūs antioksidantai saugo odą nuo pažeidimų, tokių kaip pigmentinių odos ląstelių nekontroliuojamas dauginimasis, taigi, tikimybė susirgti odos vėžiu sumažėja. Šis aliejus tinka tiek vasarą, norint apsaugoti ir sudrėkinti odą po saulės vonių, tiek žiemą, norint atkurti drėgmės kiekį odoje, kuris atsiranda dėl temperatūros skirtumų patalpoje ir lauke.

Be jau minėtų A ir E vitaminų, alyvuogių aliejuje taip pat gausu vitamino D, kuris būtinas odos ląstelių atnaujinimo procesuose. Alyvuogių aliejus bei kosmetikos priemonės jo pagrindu puiki priemonė sausai odai drėkinti, o taip pat šiukščiai alkūnių ir kelių odai minkštinti. Norint išvengti strijų arba sumažinti jau esančias, taip pat gali pagelbėti priemonės su alyvuogių aliejumi, nes jose esančios medžiagos regeneruoja odą bei didina jos elastingumą.

Aliejus
Pranešimo autorių nuotr.

Žmonėms, daug dirbantiems kompiuteriu, didėja tikimybė greičiau atsirasti raukšlėms, nes kompiuterio skleidžiami spinduliai labai sausina odą. Alyvuogių aliejuje esantis hidroksitirosolas kartu su vitaminu E regeneruoja odos ląsteles, todėl užkertamas kelias raukšlėms, o jau esančios tampa mažiau pastebimos.

Nustatyta, kad alyvuogių aliejus ir ibuprofenas pasižymi panašiu priešuždegiminiu poveikiu. Alyvuogių aliejuje esanti medžiaga oleocanthal puikiai gydo įvairios rūšies dermatitus (kontaktinį, soborėjinį, atopinį). Šis aliejus pasižymi antibakteriniu poveikiu - jau seniai pastebėta, kad žaizdelės ir įtrūkimai ant odos, naudojant kosmetikos priemones su alyvuogių aliejumi (pvz., muilą) arba tiesiog gryną alyvuogių aliejų, daug greičiau gyja. Be to, alyvuogių aliejuje yra dar ir vitamino K, kuris spartina audinių gijimą. Priemonės su vitaminu K naudojamos ratilams po akimis bei mėlynėms naikinti.

Alyvuogių aliejus naudojamas muiluose, kremuose, šampūnuose, losjonuose. Į kosmetikos priemones paprastai būna įdedama dar ir kitų natūralių medžiagų, kurios papildo alyvuogių aliejaus teigiamas savybes. Kosmetikos priemonės su alyvuogių aliejumi – universalios. Jos tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems, tiek šalto, tiek karšto klimato gyventojams. Be to, tai natūralus produktas iš gamtos, turintis viską, ko reikia odai, kad ji būtų graži, sveika ir apsaugota.

Užs. Nr. 14