Data: 2020.08.15 12:25
Šis puslapis atspausdintas iš:

www.vlmedicina.lt
spausdinimas

Didesnis kalcio kiekis nesumažina lūžių rizikos

2011-07-18 00:03:13

700 mg per parą – minimalus kalcio kiekis, reikalingas sveikiems kaulams palaikyti. Vykstant natūraliam senėjimo procesui, didėja kaulų lūžių ir osteoporozės rizika. Moksliniai tyrimai dažnai prieštarauja vieni kitiems dėl kalcio kiekio, reikalingo kompensuoti kalcio praradimą kauluose.

Gydytoja Ž.Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Siekdami tai išsiaiškinti dr. Eva Warensjo ir kt. iš Upsalos universiteto Švedijoje 19 metų stebėjo  61 433 moteris, gimusias 1914–1948 metais.  Papildomame tyrime dalyvavo 5022 iš jų.

Per 19 metų 14 738 moterys (24 proc.) patyrė kaulų lūžius, o 3871 (6 proc.) - klubo kaulų lūžius. Iš papildomo tyrimo 1012 (20 proc.) moterų buvo diagnozuota osteoporozė. Tačiau nepastebėta, kad didelis kalcio vartojimas būtų sumažinęs lūžių ar osteoporozės tikimybę. Autoriai pabrėžia, kad mažesnis kalcio suvartojimas vis dėlto padidina lūžių ir osteoporozės tikimybę.

Rekomenduojamas kalcio kiekis turėtų būti nuo 1000 iki 1200 mg. Tačiau nereikia pamiršti, kad nemažai kalcio (apie 600-700 mg) gaunama su maistu.

Tyrimo metu pastebėta, kad moterys kartais suvartodavo 1200–1500 mg kalcio vien vartodamos maisto papildus, bet geresnio rezultato nepasiekė.

Todėl užtenka tinkamai subalansuoti savo mitybą, siekiant gauti reikiamą kalcio kiekį. Nemažai kalcio turi mažo riebumo pieno produktai, grūdai, vaisių sultys, žuvys, turinčios kaulų, pvz., lašiša.

Osteoporoze dažniausiai serga moterys. Ligos išsivystymui svarbus ne tik kalcio kiekis, bet ir fizinis aktyvumas. Fiziškai aktyvios moterys turi mažesnę riziką susirgti osteoporoze. Lietuvoje osteoporozės paplitimas yra 1,56 atvejo 1000 gyventojų.

Gydytoja dietologė Žana Antonova primena, jog daugiausia kalcio gaunama su pieno produktais. Jų yra brokoliuose, špinatuose ir kitose tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, žuvų kauluose.

Kai kuriose lapinėse daržovėse (rūgštynėse, špinatuose, kviečių sėlenose, rabarbaruose) esanti oksalo bei fitino rūgštys su kalciu sudaro netirpius kalcio oksalatus ir blogina jo pasisavinimą.

Produktų grupėProduktaiCa kiekis mg/100 g produktuose
Pieno produktai Parmesano sūris

Šėtos sūris

Emmental sūris

Camembert sūris

Kondensuotas pienas su cukrumi

Varškė 9 proc.

Plombyras

Pieniniai ledai

Liesas  varškės sūris

Grietinėlė  10 proc.

Pienas 1 proc.

Varškės sūris 13 proc.

Pienas 1 proc.

Liesa varškė

Varškės sūris 22 proc.

Rūgpienis 3,2 proc.

Pienas 2,5 proc.

Kefyras 3,2 proc.

Grietinė 30 proc.

Sviestas 82,5 proc.

Margarinas „Rama“

1295

1040

941

386

233

216

159

136

104

109

97

97

97

96

96

93

91

85

62

21

59

Duona Vienos duona

Prancūziška duona

Kviečių sėlenos

Rugių grūdai

Avižiniai dribsniai

„Rugelis“

Pieniškas batonas

Džiūvėsiai

Kukurūzai

Ruginiai miltai

Makaronai

112

111

85

69

61

46

45

40

34

24

27

Mėsa Daktariška dešra

Pieniškos dešrelės

Kalakutiena

36

27

15

Žuvis Ikrai

Krabai

Austrės

Krevetės

Lydeka

Plekšnė

Jūros kopūstai

275

100

94

63

51

61

40

Daržovės Sojos

Petražolės lapai

Krapai

Pupelės

Brokoliai

Krienai

Porai, špinata

Svogūnų laiškai

Žirniai

Konservuotos juodos alyvuogės

Salierai

254

203

123

120

105

103

86

89

76

70

59

VaisiaiDžiovinti persikai

Džiovintos figos

Apelsinai, gervuogės

Mandarinai

Agrastai

192

163

44

40

31

KitiAguonos

Juodos arbatžolės

Migdolai

Lazdynų riešutai

Graikiniai riešutai

1059

495

279

239

106

vlmedicina.lt

Šaltinis:

  1. Warensjo E, Byberg L, Melhus H, Gedeborg R, Mallmin H, Wolk A, Michaelsson K. Dietary calcium intake and risk of fracture and osteoporosis: prospective longitudinal cohort study. BMJ, 2011; 342: d1473 DOI: 10.1136/bmj.d1473